Alle artikelen met de tag: #geschiedenis

De Vallei – Anne-Hélène Dubray

Illustratie door Jantien Baas: De Vallei – Anne-Hélène Dubray

In de vallei is het leven goed, maar geen ontwikkeling blijft de bewoners bespaart. Het begint met alleen wat dinosaurussen, maar als de mens zich er eenmaal heeft gevestigd volgen de veranderingen zich in snel tempo op.

Met het verhaal van deze ene vallei wordt ook het verhaal van de hele mensheid (of misschien de aarde) verteld, van opkomst tot ondergang, tot diep in de toekomst, waarin de vallei weer de rust van een mensloos bestaan terug vind.

De Vallei - Anne-Hélène Dubray

Uitgeverij BOYCOTT heeft ondertussen aardig naam gemaakt met het uitgeven van bijzondere prentenboeken, vaak vooral grafisch heel interessant. Dit boek is een perfect voorbeeld daarvan, een gigantisch, prachtig en interessant prentenboek waar je bij elke lezing weer wat nieuws in ontdekt.

Lees meer »

24 uur in de steentijd – Lan Cook & Laurent Kling

Illustratie door Jantien Baas: 24 uur in de steentijd – Lan Cook & Laurent Kling

Auri, een jonge holbewoner uit het stenen tijdperk, neemt je mee op een typische dag in zijn leven. Zo gaat hij op jacht, maakt een vuurstenen speerpunt, schildert prachtige grotschilderingen en beschermt zijn familie tegen een ongenode gast.

Terwijl Auri verteld over zijn leven, leer je van alles over hoe de mens zich in de oertijd vermaakte, zijn eten verzamelde en wat voor gevaren ze elke dag weer moesten trotseren.

24 uur in de steentijd - Lan Cook & Laurent Kling

De oertijd gaat momenteel een herwaardering door, er verschijnen veel nieuwe boeken met nieuwe inzichten over Neanderthalers, de Bronstijd en alle andere prehistorische tijdperken. Er is zelfs vrij recent een hele nieuwe prehistorische bewoonde landmassa herontdekt voor onze kust, het zogenaamde Doggersland.

Lees meer »

Alles is wiskunde – Ben Ffrancon Davies, Junaid Mubeen & Clarisse Hassan

Illustratie door Jantien Baas: Alles is wiskunde – Ben Ffrancon Davies, Junaid Mubeen & Clarisse Hassan

Wanneer je op de basisschool zit (en daarna op de middelbare school) moet je een schrikbarende hoeveelheid geometrie, algebra, kansberekening en allerlei andere esoterische vormen van wiskunde jezelf eigen maken.  En net als de meeste mensen heb je je vast wel eens afgevraagd waar dat toch allemaal goed voor is.

Speciaal voor die mensen wordt in dit boek het nut, maar ook de schoonheid, de geschiedenis en de bijzonderste en meest praktische zaken rondom de koningin van de wetenschappen overzichtelijk en duidelijk uit de doeken gedaan.

Alles is wiskunde - Ben Ffrancon Davies, Junaid Mubeen & Clarisse Hassan

Dus of je nou de omtrek van de aarde of de hoogte van een kerktoren wilt bepalen, een spelshow wilt winnen, de kortste route naar huis wilt berekenen of het geheimschrift van je broertje wilt kraken, wiskunde is je vriend en dat wordt in dit boek bijzonder efficiënt duidelijk gemaakt.

Lees meer »

Onder de golven – het verhaal van Doggerland – Linda Dielemans & Djenné Fila

Illustratie door Jantien Baas: Onder de golven – het verhaal van Doggerland – Linda Dielemans & Djenné Fila

Het bewijs dat geschiedenis ook een levend en groeiend organisme is, is het verhaal van Doggerland. Een verdronken land aan onze kust waar we eigenlijk pas de afgelopen vijftig jaar een beetje kijk op hebben gekregen.

Archeologe en kinderboekenschrijfster Linda Dielemans heeft over dit verloren land, waarvan de geschiedenis nauw met dat van ons eigen land is verweven, dit prachtige boek geschreven.

Onder de golven - het verhaal van Doggerland - Linda Dielemans & Djenné Fila

Dielemans vorige boek is het veelbekroonde ‘Brons‘, een uniek kinderboek over de Bronstijd. Hierin worden de mooiste verhalen over bronzen gebruiksvoorwerpen en sieraden verteld om zo het leven in de Bronstijd inzichtelijk te maken.

Lees meer »

De H van Humboldt – Barbara Rottiers

Illustratie door Jantien Baas: De H van Humboldt – Barbara Rottiers

Voordat het vak biologie bestond, ver voordat wetenschappers op grote schaal de natuur introkken en de weidse verscheidenheid aan flora en fauna op aarde bestudeerden, was er Alexander van Humboldt.

Deze 18e-eeuwse Duitse gentleman trok als één van de allereerste met zijn instrumenten en teken- en schildergerei de onontdekte jungles en wildernissen in om dieren en planten te bestuderen en werd daarmee de grondlegger van een groot aantal takken van de wetenschap.

De H van Humboldt - Barbara Rottiers

Net als het leven van Alexander is dit boek kleurrijk, spannend, vol bijzondere historische figuren en beslaat het bijna alle continenten en alle mogelijke dier- en plantensoorten.

Lees meer »

Ontdek de wereld van Vincent van Gogh – Van Gogh Museum

Illustratie door Jantien Baas: Ontdek de wereld van Vincent van Gogh – Van Gogh Museum

Nederlandse schilders zijn wereldberoemd en de állerberoemdste van allemaal (en de allerduurste) is Vincent van Gogh, die helaas zelf nooit van zijn succes heeft mogen genieten.

De medewerkers van het al bijna even beroemde Van Gogh Museum in Amsterdam hebben de koppen bij elkaar gestoken en dit buitengewone boek gemaakt waarin je van alles leert over de schilder, zijn verschillende periodes, de plekken waar hij heeft gewerkt en natuurlijk zijn werk zelf.

Ontdek de wereld van Vincent van Gogh - Van Gogh Museum

Met zo’n ijzersterk team van deskundigen hoef je niet te vrezen voor de kwaliteit van de inhoud. Gelukkig hebben ze naast een berg informatie ook heel veel creativiteit in het boek gestopt.

Lees meer »

Hadden de Grieken al raketten? – Govert Schilling & Tjarko van der Pol

Illustratie door Jantien Baas: Hadden de Grieken al raketten? – Govert Schilling & Tjarko van der Pol

Met een voorwoord van Nederlands enige echte astronaut bevat dit grappige boek een waarachtige geschiedenis van de ruimtevaart van 400 voor Christus tot het heden.

Pas vanaf de jaren 60 begint het echt een beetje op stoom te komen, maar je wist vast niet dat de oude Grieken zich al bezig hielden met de beginselen van de ruimtevaart?

Hadden de Grieken al raketten? - Govert Schilling & Tjarko van der Pol

Een geschiedenisboek over ruimtevaart? Jazeker, want de sterren roepen al eeuwenlang naar ons en de raketten die tegenwoordig de lucht in worden geschoten zijn gebaseerd op wetenschap waar al millennia geleden mee is begonnen.

Lees meer »

De gekke machines van Leonardo Da Vinci – Nathalie Lescaille-Moulènes & Renaud Vigourt

Illustratie door Jantien Baas: De gekke machines van Leonardo Da Vinci – Nathalie Lescaille-Moulènes & Renaud Vigourt

De wonderlijke fantasie en het onuitputtelijke talent van Leonardo Da Vinci heeft tot allerlei onschatbare kunst en bijzondere machines geleidt. Hij was een ware renaissance-man die bijvoorbeeld het beroemdste schilderij ter wereld heeft geschilderd (Mona Lisa) maar ook een vroeg prototype van een helikopter schetste.

Zeven van Leonardo’s meest vooruitziende en bijzondere schetsen worden uitgebreid besproken in dit levendige boek, van Tank naar Draaibrug tot Parachute.

De gekke machines van Leonardo Da Vinci - Nathalie Lescaille-Moulènes & Renaud Vigourt

Het gebruik van strips om geschiedenis tastbaarder te maken heeft een lange en succesvolle traditie. Van ‘Alex’ tot ‘Van Nul tot Nu’ en de avonturen van Asterix en Obelix om maar enkele voor de hand liggende te noemen. Ook dit boek volgt getrouw in de voetsporen van sommigen van die illustere voorgangers.

Lees meer »