De laatste jaren worden er steeds meer ongelooflijke ontdekkingen gedaan over planten, ze blijken nl. een veel interessanter innerlijk leven te hebben dan voorheen gedacht, en communiceren zelfs onderling op een enorme verscheidenheid aan manieren.
Een mooi moment om met dit boek vol bijzondere kennis over de taal van planten te beginnen en je te verbazen over wat deze rustige en vaak betoverend mooie aardbewoners allemaal in het geniep uitspoken.
‘De taal van de planten’ gaat namelijk volledig over alle manieren waarmee verschillende flora met elkaar communiceren. En dat blijken nogal wat verschillende en bijzondere wijzen van communiceren te zijn!
Heksje Hazel leeft alleen in haar huisje in het bos en geniet van het rustige leven in de natuur en het ritme van de seizoenen, samen met haar vriendjes, de muizen, konijnen, kikkers, uilen en soms zelfs een enkele trol.
Elk seizoen brengt weer nieuwe bezigheden, avonturen en kennismakingen die alleen beleeft kunnen worden in die periode van het jaar, want elk seizoen in het bos heeft zijn hele eigen karakter.
In vier mooie verhalen, voor elk seizoen eentje, wordt Heksje Hazel haar bestaan in het bos uit de doeken gedaan en krijgen wij meteen een intiem kijkje in het leven van haar dierenvrienden.
Het is weer zover, de leukste (en langste) week van het jaar is weer begonnen! Vanaf 5 oktober is de Kinderboekenweek van start gegaan en deze zal tot 16 oktober lopen. Het thema van deze editie van 2022 is dit keer Gi-ga-groen, over natuur en duurzaamheid, een heel actueel thema.
Het kinderboekenweekgeschenk, dat gratis verkregen kan worden wanneer er €12,50 aan (Nederlandstalige) kinderboeken wordt aangeschaft, is het door Andy Griffiths geschreven ‘Waanzinnige boomhutverhalen’ met illustraties van Terry Denton. Andy & Terry zijn natuurlijk wereldberoemd door hun serie over de Waanzinnige boomhut van ontiegelijk veel verdiepingen, een gi-ga-grote hit onder basisschoolkinderen.
Sinds enige tijd is er ook de traditie dat er een zacht geprijsd prentenboek verkrijgbaar is in de Kinderboekenweek en dit keer is dat het prachtige, door Marije Tolman geschreven en getekende, ‘Egalus‘. Voor € 8,25 is dit boek in de betere boekhandel te krijgen, en wees er snel bij, want op = op!
Het hartverwarmende en tegelijk alarmerende sprookje over een geliefde tandenborstel die een lange reis maakt en wonder boven wonder toch weer thuis geraakt.
Geantropomorfiseerd plastic beleeft avonturen in de afvalstroom om als gerecyclede borstel een vaste plaats in het huishouden te veroveren.
Maar daarmee heeft M.G. Leonard, van Dader op het Spoor-faam, een oprecht leuk prentenboek opgeleverd. De vrolijke tekeningen verbloemen de ernst van de zaak niet, maar houden de boodschap fier overeind, zonder dat je er meteen depressief van wordt.
De langste rivier van de wereld, die door zeven landen stroomt en een werelddeel definieert, die de oorsprong is van de longen van de aarde en waar een ongelooflijke rijkdom aan flora en fauna zich bevind, verdient wel een boek over zichzelf.
En dat is precies wat Fontaine Uitgevers heeft gedaan met dit uitgebreide naslagwerk, alle aspecten van dat weidse en veelzijdige landschap worden besproken én buitengewoon mooi geïllustreerd.
Dit is alweer het derde deel in een prachtige serie natuurboeken die Fontaine Uitgevers heeft uitgebracht, waarvan het bijzondere tweede deel, ‘Het Grote Rif‘, ook al heel lovend besproken is hier. En net als de twee voorgangers is ook aan dit boek weer veel aandacht besteedt.
Als groot liefhebber van het fysieke boek is het uitgangsboek van dit doeboek er eentje die me op het eerste gezicht nogal wat angst aanjaagt. Want wanneer je dit boek uit hebt, is het, als het goed is, ook helemaal verdwenen.
Maar een boek dat je volledig recycled met als doel de lezer er van te doordringen dat we spaarzaam moeten omgaan met onze natuurlijke bronnen is natuurlijk een buitengewoon goed idee en nog heel mooi uitgevoerd ook!
Gemaakt van gerecycled papier, met prachtige illustraties, echt goeie recycle ideeën en een ingebouwde manier om het boek zelf weer te doen opgaan in de natuur is dit wel een heel bijzonder groen doeboek geworden.
De wereld van bloemen, bomen en al die andere soorten flora is van een enorme diversiteit en razend fascinerend. De kleinste planten zijn minder dan een millimeter groot, terwijl de hoogste boom zonder problemen meer dan 100 meter kan worden.
In ‘De zon op je bol’ wordt in ruim 120 pagina’s de plant in al haar verschijningsvormen en functies besproken en in prachtige afbeeldingen uitgelicht.
Wat een indrukwekkend boek is dit geworden, ik kan niet anders zeggen. Echt prop- en propvol informatie, maar toch heel overzichtelijk gepresenteerd, met buitengewoon mooie illustraties, echt leuke DIY opdrachten en ook nog eens in een chique hardcover uitvoering.
Wanneer een jongen en een meisje samen met hun opa een wandeling door het bos maken, zitten de kinderen vol met vragen, want waar komt dat bos eigenlijk vandaan?
Geduldig legt opa uit hoe het ontstaan van een bos begint, wat er allemaal nodig is voordat planten, laat staan bomen, kunnen groeien en hoe uiteindelijk een bos met alles erop en eraan ontstaat.
Kinderen kunnen je op de meest bijzondere momenten verrassen met de meest uiteenlopende, onverwachte, maar toch vaak bijzonder diepzinnige vragen. ‘Wie maakt het bos?’ is zo’n vraag. Niet heel makkelijk te beantwoorden, maar een goede ouder zou hier toch een goed antwoord voor moeten hebben?