Van 4 oktober tot en met 15 oktober is het weer tijd voor de allerlangste week van het jaar, de Kinderboekenweek 2023! Dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis’ en uiteraard zijn er ook dit jaar weer heel veel prachtige nieuwe kinderboeken verschenen met dat thema in gedachte.
Maar ook is er voor kinderen van zes tot twaalf jaar natuurlijk weer het Kinderboekenweekgeschenk, cadeau bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken. Dit jaar is het geschreven door Sanne Rooseboom, met illustraties van Sophie Pluim, en draagt het de titel “Ravi en de laatste magie”. Sanne is vooral bekend van haar prachtige en spannende serie “Het Ministerie van Oplossingen”, dus vergeet niet om op tijd een mooi kinderboek aan te schaffen en het Kinderboekenweekgeschenk te scoren!
Voor de kleinsten is er het Prentenboek van de Kinderboekenweek, een groots voorleesboek voor een klein prijsje. Geheel in lijn met het thema is dat dit jaar “Mijn huis is jouw huis” door Yvonne Jagtenberg, die je misschien wel kent van de grappige Balotje boeken.
Mensen denken maar dat ze alles weten over kabouters, over hun gewoontes, eigenschappen en eigenaardigheden. Dat is alleen helemaal niet zo, maar gelukkig brengt dit prachtige nieuwe boek daar per direct verandering in.
In ‘Het Kabouterboek’ van Loes Riphagen worden we aan de hand genomen door een kabouterkind en maken we een prachtige reis door het leven van Kik. Kik woont met haar familie onder een trap in een herenhuis, gaat op de rug van een reiger naar school en dol is op knutselen en mooie dingen verzamelen.
Loes Riphagen wilde dit boek al heel lang maken, en nu is het er dan eindelijk, tot grote vreugde van de auteur zelf, maar zeker ook die van alle kinderen in Nederland en België. Dit is namelijk een heel mooi en buitengewoon liefdevol gemaakt boek geworden, wat heel veel mensen zal aanspreken.
De mens lijkt er zich een waar genoegen in te hebben geschept om nieuwe en uitdagende manieren te bedenken om zijn woningen te bouwen, de diepte in, de hoogte in, verplaatsbaar op het water of juist op het land en gemaakt van een enorme verscheidenheid aan materialen.
In ‘Hier wonen wij’ doet Signe Torp een moedige poging om zoveel mogelijk van deze verschillende huizen te bespreken en vooral ook te tekenen.
De prachtige tekeningen in dit boek stelen dan ook de show en het begint al meteen goed met een prachtige dwarsdoorsnede op een grote uitklappagina. Vier pagina’s aan gedetailleerde kasteel interieuren zetten de toon voor een boek vol verrassingen. Lees meer »
Wanneer de naamloze hoofdrolspeler op zoek gaat naar zijn vrienden, krijgen wij een rondleiding door de wijk waar hij woont. Een wijk waarin de meest hoogstaande architectonische juweeltjes zijn verzameld.
Een bijna filosofische zoektocht leidt de protagonist van zijn eigen voordeur langs de huizen van zijn vrienden en weer terug naar diezelfde voordeur, waar onverwacht iedereen te vinden is!
De vrolijke felgekleurde huizen in een enorme verscheidenheid aan maten en vormen, in combinatie met de mensen die rustig hun eigen weg gaan, terwijl de hoofdrolspeler alle hoeken en gaten van zijn geliefde wijk doorzoekt, maakt dit een heerlijk vrolijk kijkboek waar veel in te ontdekken valt.
Harry is een echte huiskat, hij komt nooit buiten en blijft lekker in zijn warme gezellige huis. Maar als zijn vriendin Vera tikkertje met hem wil spelen, waagt hij de sprong en gaat ie op pad.
Dat gaat natuurlijk verkeerd, want een huiskat die achter een vlinder aanrent moet haast wel verdwalen, gelukkig weten de andere katten raad.
Ter ere van de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen wordt er elk jaar een Prentenboek van het Jaar geselecteerd dat in een goedkope mini-editie verschijnt en in een nieuwe grote editie waarbij een vingerpoppetje wordt geleverd. Sinds jaar en dag wordt er ook een leuke app voor tablet en mobiel (zowel Android als iOS) gemaakt gebaseerd op het prentenboek dat wordt geselecteerd.
De Marsupilami’s hebben een mooi veilig nest boven in de boomtoppen, maar dan blaast de storm het hele bos omver. Dus moet de familie Marsus op zoek naar een nieuwe plek voor hun nest, helaas blijken alle goede plekken al bezet te zijn…
Wanneer de kleintjes proberen een lori te redden die in het water is gevallen en de hele familie (en alle bosbewoners) te hulp moeten schieten, vinden ze dan toch nog een goede plek voor hun nieuwe huis, en wat voor een!
De auteur, Benjamin Chaud, is een bekendheid als kinderboeken illustrator en auteur in Frankrijk en zijn werk wordt ook veelvuldig in het Engels uitgegeven. Helaas blijft Nederland daarin een beetje achter. De boeken over het olifantje Pomelo, zoals de eerder gerecenseerde ‘Pomelo groeit‘, kwamen bijvoorbeeld in Nederland nooit van de grond, terwijl dat in Frankrijk een omvangrijke en goedlopende serie is.