Dat Astrid Lindgren niet alleen verhalen kan schrijven over ondeugende buitenbeentjes als Pippi Langkous, Emiel van de Hazelhoeve of Karlsson van het dak, heeft ze bijzonder indrukwekkend bewezen met dit prachtige en razend imponerende avontuur over twee moedige broers.
Een boek dat erg droevig begint en langzaam maar zeker naar een ongelooflijk spannend hoogtepunt werkt, galmt ongetwijfeld nog lang na in de hoofden van allen die het hebben gelezen.
Ik denk niet dat er veel mensen zijn die het niet met mee eens zijn als ik zeg dat dit een van de mooiste kinderboeken is, dat er ooit is geschreven. Ploegsma brengt dit buitengewoon indrukwekkende verhaal ook nog uit in een prachtige uitgave die perfect recht doet aan de schoonheid van deze internationale klassieker.
Wanneer de broertjes James en Thomas zich op een regenachtige dag vervelen, vinden ze ineens een geheimzinnige deur in de goed gevulde boekenkast op hun kamer.
De deur brengt ze naar een andere wereld, waar ze door leeuwen en schildpadden worden onthaalt en waar betoverende muziek klinkt, die hun een verhaal lijkt te willen vertellen…
Het eerste boek met geluid dat we hier recenseren en dat is niet zonder rede. Meestal zijn dit boeken met weinig samenhang en van wat lagere kwaliteit, gelukkig gaat dat absoluut niet op voor het vrolijke ‘Carnaval der Dieren’ van Jessica Courtney-Tickle.
Bobbie is net als veel andere kinderen gek op toverdrankjes maken, met als doel het samenstellen van een goeie verdwijnpasta, zodat zijn moeder hem niet meer kan vinden als hij in bad moet. Dat lukt helaas niet, maar uiteindelijk blijkt hij iets veel nuttigers ontdekt te hebben: Bobbistiek!
Bobbie en zijn broer Albert maken er een groot ei van, met een deur en ramen. Wanneer ze daar een motor in plaatsen met wieken hebben ze ineens hun eigen vliegmachine, waar ze uiteraard meteen een heleboel spannende avonturen mee beleven.
Soms kom je een boek tegen dat je al jaren was vergeten, maar bij de aanblik ervan drijven er ineens een heel scala aan emoties boven en snap je niet hoe je dit boek ooit hebt kunnen vergeten.
Wanneer Julian en Anne met de zomervakantie naar Kirrin Bay gaan, weten ze niet dat ze daar een avontuur zullen beleven dat ze hun hele leven zal bijblijven én dat ze vrienden zullen maken met wie ze nog héél veel avonturen gaan beleven.
Het eerste boek over de beroemde Vijf, in een moderne vertaling uit de jaren 90 en met een mooie nieuwe cover als opmaat naar een hele vernieuwde serie. Dat is weer eens ouderwets genieten!
Er is geen avontuur te groots of mysterie te spannend om door Julian, Anne, George, Dick en de trouwe viervoeter Timmy te worden bedwongen. Dat de titel van het boek ook is aangepast en daarmee niet meteen een heel belangrijk onderdeel van het avontuur onthuld, is mooi meegenomen.
Wanneer een tornado het huis met Dorothy en haar hondje Toto er in de lucht in slingert en pas weer laat landen in een onbekende en mysterieuze omgeving, begint een zoektocht die zijn weerga niet kent.
Een verhaal dat al op heel veel manieren, al heel vaak is verteld, is nu gelukkig in een degelijke, moderne vertaling ook gewoon weer te lezen in het Nederlands.
Want iedereen zou ‘The Wonderful Wizard of Oz’ moeten kunnen lezen, een spannend en bizar verhaal over moed, slimheid, doorzettingsvermogen, vriendschap en (zelf)vertrouwen dat al zo’n 120 jaar de harten van zijn lezers steelt.
Nicolaas heeft een zwaar schooljaar achter de rug, met heel veel vervelende proefwerken, strenge leraren en knokpartijen met zijn vriendjes op het schoolplein. Maar nu is het zomervakantie en daar gaat hij met volle teugen van genieten!
Op zomerkamp met zijn vriendjes, maar ook met papa en mama naar het strand, avonturen genoeg om te beleven voor de bijdehante jongeman.
Le petit Nicolas is wereldberoemd in Frankrijk, vergelijkbaar bijvoorbeeld met ‘Le Petit Prince‘ of Babar, maar helaas, net als veel andere Franse iconen, buiten Frankrijk amper bekend. Gelukkig gebruiken veel Franse lerar(ess)en het origineel in de Franse les op de middelbare school en dus kennen Nederlanders Nicolaas vooral daar van. De verhalen gaan over de avonturen van de ondeugende Nicolaas en zijn vriendjes, die op de lagere school in de jaren zestig zitten en zijn gemodelleerd naar de jeugd van de auteurs.
De tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo lijken als twee druppels water op elkaar, uiterlijk tenminste, want hun karakters liggen mijlenver uit elkaar. Dat betekend echter niet dat ze het niet met elkaar kunnen vinden, sterker nog, ze helpen elkaar blindelings mocht een van de twee in de problemen komen.
Helaas gebeurt dat nog wel eens en moet de één (lees de Goudsmid) de ander (de Meesterdief) te hulp schieten.
Van Tonke Dragt verschenen er al een enorme hoeveelheid schitterende boeken, en dit lijkt weer een nieuwe, maar is eigenlijk haar debuut ‘Verhalen van de tweelingbroers’, dat nu onder een nieuwe titel verschijnt. Uitgeverij Leopold frist namelijk alle boeken van Tonke op en geeft ze in mooie en gloednieuwe uitgaven weer opnieuw uit.