Lizzie Mabbott heeft een heel bijzonder kookboek geschreven voor kinderen, gevuld met een enorme verscheidenheid aan recepten, weetjes, kennis en uitdagingen. Alle windstreken zijn vertegenwoordigt en er is een lekker recept voor iedere smaak te vinden.
Van pudding, baksteenkip, dumplings, vissticks, maïsbeignets, appel-, braambes- en hazelnootflappen en groene wereldsauzen, in dit boek vindt je alleen interessante, bijzondere en soms zelfs ronduit onalledaagse recepten.
Kookboeken zijn een favoriet genre van de Kinderboekenbaas, we hebben dan ook heelveelprachtigeexemplaren mogen recenseren op deze website. Ook ‘Het allerleukste kinderkookboek’ is weer een prachtig staaltje kookliteratuur voor kinderen, waar we met veel plezier deze recensie over schrijven.
Mensen die dit blog met enige regelmaat lezen weten dat ik een groot liefhebber ben van kinderkookboeken, mijns inziens de meest ondergewaardeerde categorie in de kinderboekenwereld. En van een kinderkookboek als dit wordt ik helemaal blij!
Dit boek is gemaakt voor kinderen vanaf 5 jaar, maar kan zonder problemen tippen aan 9 van de 10 kookboeken voor volwassenen (en de laatste blaast het helemaal uit het water).
De keuken van Kiki is een kinderkookschool uit Den Haag en dit is het eerste kookboek dat uit die kookschool voortkomt. Alle recepten zijn dan ook uitgebreid getest door de doelgroep en zijn naast erg lekker ook niet te moeilijk, maar belangrijker nog, ook niet te makkelijk.
Dat je zelfs voor peuters een kookboek kunt maken bewijst Lannoo met ‘Het grote boek voor kleine koks’, niet met recepten, maar wel met de eerste oefeningen om je kroost de motoriek te leren die nodig is in de keuken.
Van mixer tot pizzasnijder geeft dit boek in verschillende voedsels je kind een belangrijke les over vorm, beweging en motoriek.
Tegelijkertijd één van de kleinste én één van de grootste boeken die we hier hebben gerecenseerd, want met maar 10 pagina’s is dit boek wel bijna tweeëneenhalve centimeter dik.
Koken kun je niet vroeg genoeg leren en gelukkig zijn er dan ook voldoende kookboeken die zich op kinderen richten. Helaas zijn de gerechten daarin vaak niet al te origineel, daar kun je dit boek echter niet van beschuldigen.
Honderdtwintig pagina’s vol met de meest uiteenlopende gerechten, voorzien van heldere uitleg en duidelijk geïllustreerde stappen.
Een beetje kookboek is lekker dik, dus vol met recepten en mooie foto’s van de gerechten om likkebaardend alvast te genieten voor je nog maar een enkele pan op het vuur hebt gezet. Zo ook dit kookboek, dat weliswaar kinderen als doelgroep heeft, maar niks voor andere kookboeken onder doet in ambitie.
Op Granaatappelstraat nummer 10 wonen een heleboel verschillende mensen uit verschillende culturen, met verschillende culinaire gewoontes en verschillende lievelingsgerechten.
Elke bewoner maakt vandaag één van zijn favoriete gerechten en zo vormen ze tezamen een heerlijk gezamenlijk maal dat in de achtertuin met z’n allen genuttigd gaat worden. Als dat geen smullen wordt!
Dit kinderkookboek van Felicita Sala pakt het nou eens helemaal anders aan. Dit boek is namelijk niet helemaal volgepropt met recepten, maar bevat juist een selecte verzameling van vijftien diverse klassiekers waar de ruimte voor is genomen en die ook nog eens bijzonder mooi geïllustreerd zijn.
In de modder rollen, zelf limonade maken, fikkie stoken, pijl en boog schieten, een boomhut bouwen, appels plukken of vlotten bouwen. De mooiste dingen in een kinderleven zijn gratis en meestal niet al te schoon.
Heb jij echte wolvenkinderen, of kunnen jouw kinderen juist wel wat meer wolf in hun leven gebruiken? Bekijk dan eens dit mooie boek vol met avonturen en recepten voor kleine moddergooiers.
Fotograaf Richard van Vieren en psychologe Roosje Koninckx zijn elkaar tegengekomen op bioboerderij De Baarbeekhoeve in Mechelen. Daar kwamen ze tot de ontdekking dat ze allebei waren opgegroeid als buitenkinderen, maar voor de kinderen van tegenwoordig steeds minder mogelijkheden zien om van een soortgelijke jeugd te genieten.