Kunst en kunstenaars zijn natuurlijk al jarenlang een inspiratiebron voor van alles, dus ook van veel strips, waarvan sommigen soms zelf de vorm ontstijgen en tot kunst worden verheven.
Dat gaat niet op voor dit stripboek dat heel specifiek over kunst en kunstenaars gaat, maar het is wel heel kunstig gedaan, met veel gags over wereldberoemde schilders als Monet, Manet, Renoir en Toulouse Latrec.
Educatieve strips hebben een lange en rijke traditie, iedereen die in de jaren 80 de Donald Duck met enige regelmaat las, kent vast de ‘Van nul tot nu’ strips nog. Dé manier om je kennis van de vaderlandse geschiedenis op een leuke manier op te vijzelen.
Mode is werkelijk van alle tijden, ook de Romeinen, de mensen die in de Middeleeuwen leefden en de ruimtevaarders van de toekomst wilden en willen er graag hip en trendy uitzien. Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat ook in het stenen tijdperk al trends in kettingen en kralen de ronde deden!
Door de eeuwen heen zijn zo allerlei bijzondere kledingstukken en -stijlen ontstaan en populair geweest. In dit prachtige boek een veelomvattend overzicht van waar de mens zich allemaal heeft en waarschijnlijk weer in zal hullen, ter lering ende vermaeck!
Er zijn verbazend weinig boeken (en al bijna helemaal geen kinderboeken) verkrijgbaar over een belangrijk en alomtegenwoordig onderwerp als mode. Gelukkig draagt freelance journalist en modekenner Natasja Admiraal daar nu haar steentje aan bij met dit dikke standaardwerk voor in de jeugdbieb.
De prachtige serie kunst prentenboeken van Uitgeverij Leopold in samenwerking met het Haagse Kunstmuseum brengt al jaren de mooiste boeken voort. Dit keer wordt het verhaal verteld van het voormalig Gemeentemuseum zelf en haar architect Hendrik Berlage.
Zelfs na zijn overlijden kan Berlage geen afscheid nemen van zijn grootste prestatie en maar goed ook! Een dief plundert de collectie en alleen de architect heeft het in de gaten en zorgt op zijn karakteristieke creatieve manier voor een oplossing.
Georgien Overwater levert een prachtig prentenboek af waar de hoofdrolspeler eigenlijk het museum zelf is. Ze laat geen bladzijde onbenut om de bijzondere architectuur, maar ook de collectie van het Haagse Kunstmuseum te benadrukken.
Nederlandse schilders zijn wereldberoemd en de állerberoemdste van allemaal (en de allerduurste) is Vincent van Gogh, die helaas zelf nooit van zijn succes heeft mogen genieten.
De medewerkers van het al bijna even beroemde Van Gogh Museum in Amsterdam hebben de koppen bij elkaar gestoken en dit buitengewone boek gemaakt waarin je van alles leert over de schilder, zijn verschillende periodes, de plekken waar hij heeft gewerkt en natuurlijk zijn werk zelf.
Met zo’n ijzersterk team van deskundigen hoef je niet te vrezen voor de kwaliteit van de inhoud. Gelukkig hebben ze naast een berg informatie ook heel veel creativiteit in het boek gestopt.
Alweer een gigantisch doeboek dat je niet zomaar in het vliegtuig zult meenemen, want met ruim 200 pagina’s aan activiteiten is dit een heftig boek geworden.
Hoe jij van tekenen, kleur, verf, vormen, stempelen of papier knippen? In dat geval zit je hier goed, want met dit boek kun je dan voorlopig wel uit de voeten.
Opdrachten in het boek zijn gegroepeerd rondom thema’s als Vormen of Verf en dienen allemaal om de creativiteit van de gebruiker los te maken. Met vooral heel veel lekker gekke opdrachten om zelf te tekenen of te verven natuurlijk.
Een kunstboek voor kinderen, begin er maar eens aan! Maar dat is precies wat kunstenaar David Hockney en journalist Martin Gayford hebben gedaan en waarin ze wonderwel geslaagd zijn!
Maar niet alleen voor kinderen is dit boek een openbaring, want de gemiddelde volwassene kan ook nog heel wat leren van de inzichten van beide kunstprofessionals.
Het boek beslaat de gehele kunstgeschiedenis, van klassiek tot modern en daarna, maar is niet chronologisch, want juist thematisch opgezet. Zo kun je het naar bijna elk museum meenemen om je te laten inspireren om beter naar kunst te kijken. Het boek is te lezen als een gesprek tussen Hockney, de befaamde kunstenaar en Gayford die kunstcriticus en een goede vriend van Hockney is.
Een leuk en verrassend creatief doeboek om de kunstzinnige ontwikkeling van je kind een zetje in de juiste richting te geven.
De uitgeverij Forte Creatief heeft ondertussen een hele serie boeken in deze reeks uitgegeven, allemaal geschreven door Frank van Ark en geïllustreerd door Geert Gratema. Ieder boek heeft een ander thema en allemaal staan ze bomvol leuke oefeningen om zelf te doen.
Paul Poiret heeft een saai baantje als paraplu bezorger, maar hij droomt ervan de dames van Parijs te kleden. Wanneer hij ontslagen wordt als ontwerper voor de beroemde couturier Charles Worth gaat hij op reis naar de Oriënt. De daar opgedane inspiratie gebruikt hij om Parijs te veroveren in een wervelwind van kleuren.
Vol toewijding en wars van de gangbare normen transformeert Paul Poiret zich van eenvoudige paraplubezorger tot één van de grondleggers van de Parijse Art Deco, Poiret Le Magnifique.
Dit boek is onderdeel van de serie kunstprentenboeken van Uitgeverij Leopold in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag. Tegelijkertijd met het uitkomen was er een grote tentoonstelling in het museum over de Art Deco in Parijs in de jaren twintig van de vorige eeuw. Poiret, die daar een grote rol in heeft gespeeld, was ook één van hoofdrolspelers in die tentoonstelling.