Marinka is niet zomaar een normaal meisje, ze is het kleinkind van een Jaga, die de doden van het hier naar het hiernamaals helpt overgaan. Dat het vrij lastig is om vrienden te maken met zo’n bizarre grootmoeder zal niemand verbazen.
Toch wil Marinka niets liever dan een vriend, iemand waar ze tikkertje en verstoppertje mee kan spelen. Want dat moet ze nu doen met het levende huis op kippenpoten, waar ze met haar oma in woont.
Dit is het debuut van kinderboekenauteur Sophie Anderson, maar ze heeft ondertussen wel alweer twee nieuwe boeken in haar moedertaal, het Engels, geschreven. Weinig boeken hebben zo’n karrevracht aan nominaties en prijzen gekregen en waren in zo’n korte tijd zo succesvol als dit bijzondere verhaal.
Herakles en zijn stiefmoeder liggen elkaar niet zo en ze regelt dan ook dat Herakles een reeks zware proeven moet doorstaan. De zoon van de oppergod laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan en laat zien waarom zijn verhalen ruim drieduizend jaar later nog steeds wereldberoemd zijn.
Deze en nog veel meer heldendaden van klassieke Griekse helden als Perseus en Jason zijn in dit indrukwekkende boek voorzien van de inspirerende afbeeldingen uit het de koker van Sebastiaan Van Doninck.
Het is natuurlijk niet voor niks dat de verhalen over Hercules, Perseus en al die andere Griekse helden al zo lang meegaan en om de zoveel tijd een nieuw jasje krijgen, maar in combinatie met de betoverende illustraties van Van Doninck wordt het wel echt iets heel bijzonders.
Anansi de spin en zijn Akuba hebben veel kinderen, maar niet altijd genoeg te eten. Dus moet Anansi met zijn streken op pad om de andere dieren keer op keer te slim af te zijn en zijn familie, en zichzelf, te helpen.
De Koning, de levensgevaarlijke tijger en zelfs magische wezens krijgen het aan de stok met de sluwe spin die al zijn slimheid nodig heeft (en een beetje geluk) om toch altijd weer de dans te ontspringen.
Anansi de Spin, de beroemde Surinaamse held, in verhalen die zijn opgesteld door een van de beste vertellers van Anansitori’s, en toevallig ook Suriname’s eerste President, Dr. Johan Ferrier. Met de originele tekeningen van Noni Lichtveld, een waar genot voor iedereen die van verhalen over ondeugende slimmerds houdt.
Kakdonis en zijn vrienden Gassus, Ieniemieniemus, Bacterius en Insomnia halen het in hun hoofd om Adonis, de goddelijke broer van Kakdonis, als klassepresident uit te dagen!
Een middelbare schooldrama op de top van de Olympus en natuurlijk komt het hele bekende pantheon langs, maar niet zoals je eerder hebt gezien..
Een grappig en vlot verhaal over een miezer die zijn populaire broer op zijn nummer zet en zichzelf een stuk beter leert kennen, maar zichzelf eerst in de meest bizarre situaties terecht ziet komen.
Lannoo is goed in het uitgeven van bijzondere boeken, maar ook in het uitgeven van bijzonder grote boeken, want net als het doeboek waar deze doeboekweek mee begon, is ‘De Griekse mythen’ weer een joekel van een boek geworden.
Bomvol met informatie over de oude Grieken en hun verhalen over goden, helden en monsters, en natuurlijk veel doolhoven, want er werd me toch wat afgedwaald in de Griekse mythologie.
Uiteraard is het labyrint van de Minotaurus in dit boek vertegenwoordigd, maar ook de strijd om Troje, de reis van Odysseus en Jason’s jacht op het Gulden Vlies zijn allemaal aanwezig.
Hoe Odin zijn oog verliest, waar de monsters Fenrir, Jormungand en Hel vandaan komen, hoe Thor zijn hamer kwijt raakt en weer terugvindt, waarom Loki iedereen constant voor de gek houdt en hoe de wereld is ontstaan en weer ten onder zal gaan. Dat alles, en meer, kun je lezen in ‘Noorse mythen’, een hervertelling van de beroemde vikingverhalen over de Noorse goden, dwergen, reuzen en andere monsters.
De verhalen over de Noorse goden Odin, Thor, Loki en hun familie hebben al miljoenen mensen begeesterd en daar komt met dit boek weer een nieuwe generatie bij die zich kunnen laven aan de tijdloze verhalen, in een nieuw (en bijzonder mooi) jasje.
Veel jongeren zullen de namen Thor, Loki en Odin al kennen van de Thor films waarin de goden uit Asgard de hoofdrol spelen. Producent Marvel heeft voor zijn comics en films veelvuldig inspiratie gehaald uit de klassieke verhalen, maar heeft niet kunnen voorkomen dat de originele verhalen nog altijd vele malen interessanter en indrukwekkender zijn dan hun moderne uitingen.