Beer is moe, hondsmoe! Wanneer hij van zijn welverdiende rust wil gaan genieten heeft zijn buurman Eend echter hele andere ideeën en laat hem maar niet slapen.
Beter een goeie buur dan een verre vriend, maar eend is zowel buur als vriend en met zo’n vriend heb je geen vijanden meer nodig.
De vasthoudende Eend laat Beer echt niet zomaar inslapen en grijpt de meest waanzinnige redenen aan om Beer te storen. Gelukkig is Beer een grote vriendelijke lobbes en loopt dit niet af zoals een ruzie tussen een eend en een beer normaliter in de natuur zou aflopen.
Voordat Bo naar bed kan moet er nog wel wat gebeuren, hij moet nog een laatste hapje eten, maar ook zichzelf wassen en z’n tanden poetsen bijvoorbeeld. Eigenlijk precies zoals bij veel dieren gebeurt, want alle dieren slapen immers, ook wespen.
Tijdens het naar bed gaan voeren Bo en zijn moeder een interessant gesprek waarbij de paralellen tussen mensen- en dierenrijk een speelse manier zijn geworden om de kleine Bo in bed te krijgen.
Tiptoe Print slaat weer toe met een prachtig prentenboek dat opvalt door de felle kleuren, de prachtige losse tekeningen en het grote formaat van het prentenboek, zowel in maat als in hoeveelheid bladzijden.
De Koning is in paniek, hij heeft een draak gezien en kan niet slapen totdat hij zeker weet dat deze verjaagd is. Drie dappere ridders worden er op uit gestuurd om de draak te verslaan, maar waar is die draak dan?
Niet alles is wat het lijkt.. Soms lijkt een berg wortels bijvoorbeeld sprekend op een draak, maar lijkt een draak soms ook niet juist sprekend op iets anders?
Leo Timmers houdt er een zeer herkenbare eigen stijl op na die ook in dit boek weer goed tot uiting komt. Zijn tekeningen lijken vaak wel met olieverf gemaakt, zoveel lagen en diepte hebben ze, een methode waardoor er een hele originele eigen sfeer wordt gecreëerd.
Voor kinderen zit de nacht vol met mysterie, wat gebeurt er toch als de zon onder is en het overal donker is? Gaan alle dieren ook slapen omdat er niks meer te zien is of hebben dieren en planten misschien slimme oplossingen bedacht voor het tekort aan zonlicht?
Deze en andere vragen over de nacht, het donker en wat er dan allemaal gebeurt in de natuur, worden beantwoord in dit wonderschone, donkere boek van Lena Sjöberg.
Dit keer geen boek met welterusten verhalen of een boek over hoe dieren slapen, maar juist een boek over de gewoontes van de dieren en planten die ‘s-nachts niet gaan slapen. Dat blijken er nog een heleboel meer te zijn dan je zou verwachten en daar zitten ook nog eens een heleboel erg bijzondere bij!
Vos en Haas wonen samen en slapen in hetzelfde bed, maar het in slaap komen wil niet altijd even goed lukken. Daarom wensen ze elkaar op zoveel mogelijk manieren welterusten, want dan komt de slaap vast vanzelf.
De 24 en een halve verhalen over de avonturen van Vos en Haas en hun vrienden, die soms goed en dan weer juist slecht in slaap komen, zijn natuurlijk uitermate geschikt om voor te lezen voor het slapengaan.
Meer dan vierentwintig leuke korte verhalen over de avonturen die Vos en Haas beleven in het rustige dorpje waar ze met hun vrienden (en enkele vijanden) wonen. Elke dag is er wel wat te beleven en vaak draait het verhaal om slapen gaan, maar zeker niet altijd.
Wist jij dat gierzwaluwen vliegend slapen, dat giraffen niet langer dan 5 minuten achter elkaar slapen (met hun hoofd leunend op een tak) en katten wel meer dan 70% van hun leven in dromenland doorbrengen?
Deze eigenaardige eigenschappen en nog veel meer interessante weetjes over dieren en hun bijzondere slaapgewoontes kun je vinden in dit prachtig geïllustreerde boek.
Zo nu en dan verschijnt er een bijzonder boek waarvan je niet wist dat je het al die tijd gemist hebt. Dit boek is er zo eentje en uitgeverij Boycott Books lijkt een expert in dat type boeken te zijn. Het recent gerecenseerde ‘Een wonderlijke expeditie van robots‘ was namelijk ook al zo’n onverwacht pareltje en ‘Zo slapen dieren’, desalniettemin van een heel ander kaliber, is alweer een schot in de roos.
De nachtelijke tocht van de huiskat, door de omgeving van een eenzaam huisje op het platteland, biedt de achtergrond van een wonderschoon gedicht over slapen gaan, van de meest vooraanstaande kinderboekenauteur van de wereld.
Terwijl alle dieren in slaap vallen maakt de zwarte kater een laatste tochtje van de dag door de omgeving, voordat hij ook zelf de slaap een bezoekje brengt.
Een nieuw boek van Astrid Lindgren is een bijzondere gelegenheid en zal dan ook niet meer zo vaak voorkomen. Dit wiegeliedje dat nog nooit in boekvorm is verschenen blijkt nu in combinatie met de mooie illustraties van Marit Tornqvist een buitengewoon geschikt verhaal voor een prentenboek, perfect om voor te lezen voor het slapen gaan.
Wanneer Ruby alleen in haar zolderkamertje in bed ligt, spookt het liedje van de straatmuzikant over de grotteling door haar hoofd. En dan beginnen er ook nog eens allemaal vreemde geluiden haar kamer binnen te dringen. Het zou toch niet?….
De beschrijvingen in het versje over de Grotteling lijken precies overeen te komen met de onzichtbare nachtbraker die de buurt op stelten zet. Maar dan blijkt de Grotteling een bekende te zijn, die een heel duidelijk doel voor ogen heeft met zijn nachtelijke activiteiten.
Net als de al eerder gerecenseerde ‘De Kleine Walvis’ is dit boek ooit begonnen als een korte animatiefilm van de auteur, die ook animatie-regisseur is. In 2005 heeft Benji Davies namelijk een korte animatiefilm gemaakt genaamd ‘The Grotlyn’ en dit is dus de boekversie van datzelfde verhaal.