De eerste recensie van het nieuwe jaar gaat over een heel bijzonder boek, dat ook weer over een heel bijzonder onderwerp gaat. Dit boek neemt je mee op een reis van 14 miljard jaar door de tijd, van niks tot nu!
Veel kinderen hebben vragen over het ontstaan van alles, en dat is niet altijd eenvoudig uit te leggen. In dit boek wordt een serieuze poging gedaan om het begrijpelijk te maken voor jong en oud, en dat lukt wonderwel.
Uitgeverij BOYCOTT heeft naam gemaakt met het uitgeven van juweeltjes die tot nog toe, om onduidelijke redenen, verborgen waren gebleven en dit is er weer zo eentje. Een grafisch interessant boek waarin kinderen serieus worden genomen met hun vragen over hoe de wereld, het universum en wij allen zijn ontstaan.
Volgens de sticker op de voorkant is dit een bouwdoos en wetenschapsboek, maar wij behandelen het hier als een doeboek, want dat is dit natuurlijk gewoon.
Maar wel een héél bijzonder doeboek, want als je dit boek uit hebt en de reusachtige knikkerbaan hebt gebouwd zullen er nog maar weinig concepten in de natuurkunde onbekend voor je zijn.
De grote doos waar het boek mee geleverd wordt, zit vol onderdelen waar je zelf, met behulp van de aanwijzingen in het boek, een waanzinnige knikkerbaan kunt bouwen.
Quantumfysica is nou niet echt een onderwerp voor baby’s, peuters of zelfs kleuters. Maar toch is er een kartonboekje verschenen over de beginselen van de quantumfysica, gericht op de aller-allerjongsten.
Niet eens als losstaand grapje, nee, dit is een onderdeel van een uitgebreide serie boeken die kinderen al vanaf hun jongste bestaan warm moeten maken voor een carrière in de wetenschap, de zogenaamde Baby Universiteit serie.
Nou verwacht er waarschijnlijk niemand dat een baby daadwerkelijk wat gaat begrijpen van quantummechanica na dit boekje voorgelezen te hebben, maar eerlijk gezegd neemt een baby vast ook niet veel op van het gemiddelde nijntje boekje.
Stein Knap is hartstikke slim, dat kan ook bijna niet anders als allebei je ouders briljante wetenschappers zijn. Wanneer Stein zijn moeder komt te overlijden kan zijn vader ondanks al zijn kennis Stein niet uitleggen waar ze nu is gebleven en dus gaat Stein zelf maar op zoek.
Gewapend met zijn zelfbedachte kwantumbanaantheorie verkent Stein een aantal parallelle universums, maar wat hij daar aantreft had zelfs hij niet kunnen bedenken.
Dit is het eerste boek van kinderboekenauteur Christopher Edge dat in het Nederlands verschijnt, maar het heeft alle elementen in zich die de boeken van de Britse veelschrijver Edge karakteriseren. Zo zal hij zware of ingewikkelde onderwerpen niet snel uit de weg gaan, en dat doet hij in dit boek dan ook zeker niet.
Waarom is de lucht blauw? Waarom kunnen we de wind wel voelen, maar niet zien? Hoe blijft een boot drijven? Dit zijn maar een paar van de vragen die Professor Astrokat in dit boek beantwoord. Vragen die je als kind bezig kunnen houden, maar die je als volwassene vaak nog steeds niet goed weet te beantwoorden.
Een fysicaboek voor kinderen, begin er maar eens aan! En toch is dat Dr. Dominic Walliman en Ben Newman met dit boek uitzonderlijk goed gelukt. De onderwerpen beslaan zo ongeveer alle disciplines van de natuurkunde zonder onbegrijpelijk te worden, een hele prestatie!