De laatste jaren worden er steeds meer ongelooflijke ontdekkingen gedaan over planten, ze blijken nl. een veel interessanter innerlijk leven te hebben dan voorheen gedacht, en communiceren zelfs onderling op een enorme verscheidenheid aan manieren.
Een mooi moment om met dit boek vol bijzondere kennis over de taal van planten te beginnen en je te verbazen over wat deze rustige en vaak betoverend mooie aardbewoners allemaal in het geniep uitspoken.
‘De taal van de planten’ gaat namelijk volledig over alle manieren waarmee verschillende flora met elkaar communiceren. En dat blijken nogal wat verschillende en bijzondere wijzen van communiceren te zijn!
De wereld van bloemen, bomen en al die andere soorten flora is van een enorme diversiteit en razend fascinerend. De kleinste planten zijn minder dan een millimeter groot, terwijl de hoogste boom zonder problemen meer dan 100 meter kan worden.
In ‘De zon op je bol’ wordt in ruim 120 pagina’s de plant in al haar verschijningsvormen en functies besproken en in prachtige afbeeldingen uitgelicht.
Wat een indrukwekkend boek is dit geworden, ik kan niet anders zeggen. Echt prop- en propvol informatie, maar toch heel overzichtelijk gepresenteerd, met buitengewoon mooie illustraties, echt leuke DIY opdrachten en ook nog eens in een chique hardcover uitvoering.
De tuingrond voorbereiden, op tijd zaaien of snoeien of ongedierte verjagen, allemaal dingen waar je best wat hulp bij kunt gebruiken als je die goed wilt doen. Dat is dan ook precies de bedoeling van dit boek, waarin jonge, beginnende tuiniers bij de hand worden genomen in hun reis naar de perfecte (moes)tuin.
Met een handige en overzichtelijke indeling weet je voor elke maand wat je te wachten staat en waar je aandacht aan moet besteden, zodat je goed voorbereid aan je tuinavontuur kunt beginnen.
Wanneer je voor het eerst begint met tuinieren heb je nog geen idee waar je moet beginnen. Dit mooie en informatieve handboek voor beginnende tuiniers, waarin je naast een heleboel handige tuinierstips ook leuke knutselideeën, recepten en wetenswaardigheden over al het leven in je tuin krijgt geserveerd, is dan echt een uitkomst.
In de modder rollen, zelf limonade maken, fikkie stoken, pijl en boog schieten, een boomhut bouwen, appels plukken of vlotten bouwen. De mooiste dingen in een kinderleven zijn gratis en meestal niet al te schoon.
Heb jij echte wolvenkinderen, of kunnen jouw kinderen juist wel wat meer wolf in hun leven gebruiken? Bekijk dan eens dit mooie boek vol met avonturen en recepten voor kleine moddergooiers.
Fotograaf Richard van Vieren en psychologe Roosje Koninckx zijn elkaar tegengekomen op bioboerderij De Baarbeekhoeve in Mechelen. Daar kwamen ze tot de ontdekking dat ze allebei waren opgegroeid als buitenkinderen, maar voor de kinderen van tegenwoordig steeds minder mogelijkheden zien om van een soortgelijke jeugd te genieten.
Buitenspelen is natuurlijk het leukste dat er is, maar niet alle seizoen of weertypen lenen zich daar even goed voor en zelfs kinderen raken op een gegeven moment uitgekeken op die mooie stok en die rare steen waar ze voorheen uren mee zoet waren.
Voor die gevallen biedt dit boek een karrenvracht aan inspiratie zodat zelfs de meest verveelde kinderen weer vol enthousiasme buiten aan de slag gaan.
Een boek over wat er allemaal in de buitenlucht te doen is kun je wel aan KNNV Uitgeverij overlaten, de uitgeverij is ooit begonnen als de uitgeeftak van de Vereniging voor Veldbiologie en dat zie je nog steeds duidelijk terug in de boeken die ze tegenwoordig uitgeven. Gelukkig is er, naast zoekkaarten voor planten en dieren en allerlei andere biologische informatie, nog voldoende ruimte overgebleven voor een breed scala aan activiteiten en spelletjes die niet primair op natuurbeleving zijn gericht.
Het hebben van groene vingers voor kinderen wordt al een hele tijd gepromoot, door allerlei natuurinstanties, kinderorganisaties en zelfs de Albert Heijn met zijn moestuintjes is in deze niche gesprongen. Ook zijn er al aardig wat boeken die kinderen helpen met hun horticulturele vaardigheden, waaronder dit erg leuke boek van één van Zweden’s meest vooraanstaande hoveniers.
Van onkruid wieden tot verpotten, het belang van insecten voor je planten en zaadjes verzamelen voor het volgende seizoen, alles wat een kleine tuinier moet weten wordt uitgelegd in woord en beeld.
In Zweden (waar het boek al in 2015 verscheen) is het gekozen tot Tuinboek van het jaar 2015 en het is ondertussen naast deze Nederlandse editie ook al in het Duits verschenen. Dat is dan ook niet voor niks, want dit boek is behoorlijk volledig en blijft tegelijkertijd nog heel goed begrijpelijk.