Onder je voeten bevindt zich een enorme hoeveelheid geschiedenis, van de oertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen, tot de tijd waarin je grootouders werden geboren. Sporen van al deze tijden zijn achtergebleven in de grond, rijp om opgegraven en onderzocht te worden.
In ‘De grond onder je voeten’ van Hanna Holwerda worden al deze tijden behandeld en kun je van alles vinden over wat de grond onder je voeten je kan vertellen over het verleden.
Het is deze maand (oktober) de Maand van de Geschiedenis, en daarom een mooie gelegenheid om wat extra aandacht te besteden aan een prachtig en super leerzaam boek over de geschiedenis van Nederland.
Auri, een jonge holbewoner uit het stenen tijdperk, neemt je mee op een typische dag in zijn leven. Zo gaat hij op jacht, maakt een vuurstenen speerpunt, schildert prachtige grotschilderingen en beschermt zijn familie tegen een ongenode gast.
Terwijl Auri verteld over zijn leven, leer je van alles over hoe de mens zich in de oertijd vermaakte, zijn eten verzamelde en wat voor gevaren ze elke dag weer moesten trotseren.
De oertijd gaat momenteel een herwaardering door, er verschijnen veel nieuwe boeken met nieuwe inzichten over Neanderthalers, de Bronstijd en alle andere prehistorische tijdperken. Er is zelfs vrij recent een hele nieuwe prehistorische bewoonde landmassa herontdekt voor onze kust, het zogenaamde Doggersland.
Het bewijs dat geschiedenis ook een levend en groeiend organisme is, is het verhaal van Doggerland. Een verdronken land aan onze kust waar we eigenlijk pas de afgelopen vijftig jaar een beetje kijk op hebben gekregen.
Archeologe en kinderboekenschrijfster Linda Dielemans heeft over dit verloren land, waarvan de geschiedenis nauw met dat van ons eigen land is verweven, dit prachtige boek geschreven.
Dielemans vorige boek is het veelbekroonde ‘Brons‘, een uniek kinderboek over de Bronstijd. Hierin worden de mooiste verhalen over bronzen gebruiksvoorwerpen en sieraden verteld om zo het leven in de Bronstijd inzichtelijk te maken.
Kip (Gallus gallus domesticus) legt ons aan de hand van haar familie fotoalbum uit dat er nog steeds dino’s onder ons zijn. Zoals Kip zelf natuurlijk.
Helaas kan Kip het niet laten het grote ei, dat ook bij de familie nalatenschap zit, uit te broeden, want van welk uit de kluiten gewassen familielid zou dat geweest zijn..?!
Noem het gerust een moderne fabel, waarbij de kleine en eenvoudige (maar wel enorm talrijke diersoort) kip haar oorsprong terug herleidt naar de aloude en gigantische heersers van de prehistorie. Maar ook een fabel die zich volledig op wetenschappelijke inzichten over oorsprong en evolutie baseert en zo stiekem ook nog buitengewoon leerzaam is.