Wat hebben Elvis, een ridder, een reuzeninktvis en een rockband gemeen? Dat ze allemaal op de wip kunnen en dat gebeurt dan ook in dit prachtige prentenboek van Joaquin Camp.
Een wip is namelijk leuk om op te spelen en ook heel handig om het verschil in gewicht te laten zien tussen allerlei dingen met verschillende gewichten. Maar vooral leuk om op te spelen.
Op elke pagina in dit boek beweegt de wip naar de andere kant, want elke keer neemt er weer een zwaarder mens, dier of monster plaats aan de andere kant. Totdat er zo’n zwaar beest gaat zitten dat er gebeurt wat vast iedereen op een wip wel eens heeft meegemaakt…
Dat Astrid Lindgren niet alleen verhalen kan schrijven over ondeugende buitenbeentjes als Pippi Langkous, Emiel van de Hazelhoeve of Karlsson van het dak, heeft ze bijzonder indrukwekkend bewezen met dit prachtige en razend imponerende avontuur over twee moedige broers.
Een boek dat erg droevig begint en langzaam maar zeker naar een ongelooflijk spannend hoogtepunt werkt, galmt ongetwijfeld nog lang na in de hoofden van allen die het hebben gelezen.
Ik denk niet dat er veel mensen zijn die het niet met mee eens zijn als ik zeg dat dit een van de mooiste kinderboeken is, dat er ooit is geschreven. Ploegsma brengt dit buitengewoon indrukwekkende verhaal ook nog uit in een prachtige uitgave die perfect recht doet aan de schoonheid van deze internationale klassieker.
De Koning is in paniek, hij heeft een draak gezien en kan niet slapen totdat hij zeker weet dat deze verjaagd is. Drie dappere ridders worden er op uit gestuurd om de draak te verslaan, maar waar is die draak dan?
Niet alles is wat het lijkt.. Soms lijkt een berg wortels bijvoorbeeld sprekend op een draak, maar lijkt een draak soms ook niet juist sprekend op iets anders?
Leo Timmers houdt er een zeer herkenbare eigen stijl op na die ook in dit boek weer goed tot uiting komt. Zijn tekeningen lijken vaak wel met olieverf gemaakt, zoveel lagen en diepte hebben ze, een methode waardoor er een hele originele eigen sfeer wordt gecreëerd.
Het is niet makkelijk om half-ork te zijn, zoals Jorrik de Ork. Mensen pesten je en maken je belachelijk, maar je familie aan vaderskant, de orken, hebben weer een enorme hekel aan mensen. Dat kan bijna niet goed gaan!
Dan is Jorrik ook niet zomaar een half-ork, hij is namelijk de enige. Maar als hij er eenmaal achter is wie zijn vader is dan komt alles vast goed, toch?
Een origineel Nederlands fantasy boek voor kinderen dat ook nog eens erg leuk is, dat kom je niet zo vaak tegen jammer genoeg. Maar deze serie, Jorrik de Ork wordt opgevolgt door ‘Jorrik de Ork – De steen van de schimmen‘, brengt daar verandering in!
Tasko en zijn nieuwe buurmeisje Fenna zijn allebei gek op tekenen. Als Tasko een tekening van Fenna afmaakt komen ze met zijn tweeën ineens in de wereld van de tekening terecht en belanden ze van avontuur in avontuur.
Ze maken vrienden met hun getekende karakters en de twee paarden die Fenna had getekend. Maar hoe komen ze weer terug in de echte wereld? En willen ze dat eigenlijk nog wel?
Het gegeven van een tekening waar de hoofdrolspelers in stappen is heerlijk voor kinderen, zo kunnen ze hun eigen fantasiewereld echt beleven en dat is natuurlijk de droom van elk kind. De gedeelde tekening van Tasko en Fenna bevat allerlei dingen die ze leuk vinden, maar er zit toch wat meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken en zo wordt het een heel spannend avontuur.
De tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo lijken als twee druppels water op elkaar, uiterlijk tenminste, want hun karakters liggen mijlenver uit elkaar. Dat betekend echter niet dat ze het niet met elkaar kunnen vinden, sterker nog, ze helpen elkaar blindelings mocht een van de twee in de problemen komen.
Helaas gebeurt dat nog wel eens en moet de één (lees de Goudsmid) de ander (de Meesterdief) te hulp schieten.
Van Tonke Dragt verschenen er al een enorme hoeveelheid schitterende boeken, en dit lijkt weer een nieuwe, maar is eigenlijk haar debuut ‘Verhalen van de tweelingbroers’, dat nu onder een nieuwe titel verschijnt. Uitgeverij Leopold frist namelijk alle boeken van Tonke op en geeft ze in mooie en gloednieuwe uitgaven weer opnieuw uit.
Meneer Ben is uitgenodigd voor een verkleedfeestje en gaat op zoek naar een mooi kostuum. Na lang zoeken vindt hij een leuk klein winkeltje met een eigenaardig mannetje dat de mooiste kostuums verhuurt. Helemaal bijzonder is de verkleedkamer, waar een deur naar een probeerkamer in zit!
Verkleed als Rode Ridder stapt Meneer Ben midden in een avontuur waarin hij als rode ridder een draak ontmoet en een koninkrijk van een bedrieglijke lucifermaker afhelpt. Dat levert hem zo veel opwinding op dat het verkleedfeest maar wordt overgeslagen. Maar dat winkeltje, daar gaat hij binnenkort nog een keer kijken, om te zien wat ze nog meer voor kostuums en avonturen in petto hebben.
Van de boeken van Meneer Ben en zijn avonturen in de probeerkamer is een hele serie verschenen rond de jaren ’70. Meneer Ben was zelfs zo populair in Groot Brittannië dat er een televisieserie van 14 afleveringen van is gemaakt, bekijk bijvoorbeeld de (Engelstalige) aflevering over de rode ridder.