Er is de laatste tijd weer veel te doen rondom ruimtevaart en ons zonnestelsel. Er hebben zich een aantal nieuwe landen aangemeld in de spacerace en tegenwoordig zijn zelfs particuliere bedrijven in staat mensen en materieel de ruimte in te schieten.
De volgende generatie dient zich dus klaar te maken voor een toekomst waarin de ruimtevaart een steeds grotere rol zal spelen en dat kan met dit waanzinnig mooie boek waarin ons zonnestelsel eens goed in het zonnetje wordt gezet.
Dit prachtige boek verteld het verhaal van ons zonnestelsel en alle hemellichamen die er onderdeel van zijn. Het doet dit in een stijl die zwaar is geïnspireerd door de 19e-eeuwse sterrenkaarten en andere astronomische afbeeldingen die op eBay, Etsy en Marktplaats tegenwoordig zo veel geld opbrengen.
Na een avontuurlijke vlucht in de Gasbuilvlieger met zijn beste (en vreemdste) vriend Koning Roe, komt Ben er achter dat er iets niet helemaal in de haak is op school, dat moet onmiddellijk worden uitgezocht!
Overal aan het plafond hangen namelijk grote glibberige slijmklodders (rababergelei), er hangt een vreemde kaaslucht (maar er is nergens kaas te vinden) en de schoolverpleegkundige neemt iedereen z’n schoenen in beslag (zelfs het schoolhoofd is niet veilig).
Deze serie is een bijzonder leuk lid van een relatief nieuw genre dat de afgelopen jaren enorm populair is geworden en een soort tussenvorm tussen prentenboek en leesboek is. Lezers van de Waanzinnige boomhut, Kapitein Onderbroek en Julius Zebra zullen meteen begrijpen wat ik bedoel, dit zijn boeken met heel veel tekeningen en een hele hoge grapdichtheid.
Met een voorwoord van Nederlands enige echte astronaut bevat dit grappige boek een waarachtige geschiedenis van de ruimtevaart van 400 voor Christus tot het heden.
Pas vanaf de jaren 60 begint het echt een beetje op stoom te komen, maar je wist vast niet dat de oude Grieken zich al bezig hielden met de beginselen van de ruimtevaart?
Een geschiedenisboek over ruimtevaart? Jazeker, want de sterren roepen al eeuwenlang naar ons en de raketten die tegenwoordig de lucht in worden geschoten zijn gebaseerd op wetenschap waar al millennia geleden mee is begonnen.
Wanneer Jesse in zijn zoektocht naar een bijbaantje, om wat geld te verdienen voor een goed cadeau voor zijn moeder, reageert op een vrij eigenaardige advertentie in de krant begint het avontuur van zijn leven!
Binnen no-time reist hij achterop de roestige brommer van Professor Alfons Stoule-Gang door de kosmos, op weg naar draken, breinen in glazen potten, vertaalmachines, tovenaars en heel misschien zelfs wel een zus.
Wat krijg je als je de boeken van Terry Pratchett kruist met de Hitchhikers Guide to the Galaxy en daar een kinderboek van maakt? Nou dit dus, een super maf en grappig verhaal dat de lezer in een sneltreinvaart de meest bizarre avonturen voorschotelt!
Er is een dode gevallen en er wordt gedacht aan een ongeluk, maar Dash vertrouwd het niet en is er van overtuigd dat iemand dr. Ronald Holz heeft vermoord. Normaal zou de je politie bellen, maar dat heeft voor Dash niet veel zin, hij woont immers op de maan en het dichtstbijzijnde politiebureau is meer dan 380.000 kilometer verderop!
Het leven op de Maan was voor Dash eerst oersaai (nooit buiten spelen, vies eten en die wc’s!), maar wordt nu ineens wel erg spannend, misschien zelfs een beetje té spannend.
In 2041 leven er zowaar mensen permanent op de maan, maar helaas hebben we schijnbaar ook onze misdadige impulsen meegenomen. En net als op de aarde kan dat leiden tot bijzonder spannende en mysterieuze situaties waarin de jonge Dashiell in dit boek belandt als hij probeert het raadsel te ontwarren.
Alles wat je maar wilt weten over raketten, astronauten, planeten, satellieten en wat je allemaal nog meer kunt bedenken rondom de ruimtevaart kun je vinden in dit bijzonder complete boek van schrijfster Angelique Van Ombergen en ruimtevaart-ingenieur Stijn Ilsen.
In dit boek geen verhalen, maar wel heel veel feiten, mooie afbeeldingen en interessante weetjes over het verleden, het heden, maar ook de toekomst van buitenaardse reizigers.
Compleet met een index om je favoriete onderwerp in op te zoeken, heeft dit boek een hoofdstuk of paragraaf over elk denkbaar onderwerp binnen het domein van de ruimtevaart. Van de reis van de Apollo 11 tot de inrichting van het ISS en wat je moet doen om zelf een astronaut te worden, je vind het allemaal in ‘Reis naar de sterren’.
De maan is een fascinerend natuurverschijnsel, elke dag ziet ze er anders uit en ze is ook nog eens van immense invloed op onze eigen planeet. Er zijn zelfs mensen naartoe gereisd om een vlag op het maanoppervlak te planten!
Alles wat je wilt weten over de maan staat in dit boek en door middel van de ingenieuze pop-ups worden ingewikkelde zaken als maanfasen op een voor jong en oud begrijpelijke manier uitgelegd.
Helaas verschijnen er niet zo heel veel nieuwe pop-up boeken, blijkbaar verkopen deze toch niet zo goed als je zou verwachten. Hopelijk is dat niet het geval voor dit buitengewoon indrukwekkende exemplaar, want nog nooit eerder heb ik een pop-up boek gezien dat zo goed gebruik maakt van de pop-ups om lastig te begrijpen zaken zo duidelijk uit te leggen als in dit boek.
Het is nog niet zo lang dat we alle uithoeken van onze planeet in kaart hebben gebracht, in dit boek een eerbetoon aan allen die daaraan hebben bijgedragen door op ontdekking te gaan. De grootste ontdekkingsreizigers van de geschiedenis worden behandeld, van de wereldberoemde Marco Polo tot de vrij onbekende Jermak Timofejevitsj en de pas recent overleden Neil Armstrong.
Want nu we de aarde volledig in kaart hebben gebracht, lonkt het volgende rijk van het onbekende, de oneindige ruimte. Om moedig te gaan waar geen mens eerder is geweest!
We realiseren ons tegenwoordig natuurlijk steeds beter dat al die ontdekkingsreizen niet alleen positieve dingen hebben gebracht en dat deze helden zich zo nu en dan weinig heroïsch hebben gedragen in den vreemde. Ook daar is aandacht voor in dit boek en worden de ontdekkingen in de context geplaatst die we van een modern boek kunnen verwachten, zonder dat de misdragingen én prestaties van de avonturiers worden gebagatelliseerd.