Kunst en kunstenaars zijn natuurlijk al jarenlang een inspiratiebron voor van alles, dus ook van veel strips, waarvan sommigen soms zelf de vorm ontstijgen en tot kunst worden verheven.
Dat gaat niet op voor dit stripboek dat heel specifiek over kunst en kunstenaars gaat, maar het is wel heel kunstig gedaan, met veel gags over wereldberoemde schilders als Monet, Manet, Renoir en Toulouse Latrec.
Educatieve strips hebben een lange en rijke traditie, iedereen die in de jaren 80 de Donald Duck met enige regelmaat las, kent vast de ‘Van nul tot nu’ strips nog. Dé manier om je kennis van de vaderlandse geschiedenis op een leuke manier op te vijzelen.
Nederlandse schilders zijn wereldberoemd en de állerberoemdste van allemaal (en de allerduurste) is Vincent van Gogh, die helaas zelf nooit van zijn succes heeft mogen genieten.
De medewerkers van het al bijna even beroemde Van Gogh Museum in Amsterdam hebben de koppen bij elkaar gestoken en dit buitengewone boek gemaakt waarin je van alles leert over de schilder, zijn verschillende periodes, de plekken waar hij heeft gewerkt en natuurlijk zijn werk zelf.
Met zo’n ijzersterk team van deskundigen hoef je niet te vrezen voor de kwaliteit van de inhoud. Gelukkig hebben ze naast een berg informatie ook heel veel creativiteit in het boek gestopt.
Cerise wil later graag schrijfster worden en om te oefenen houdt ze alvast een dagboek bij waarin ze haar avonturen en gedachten registreert. Dat is geen slecht idee, want het kleine dappere meisje blijkt de meest bizarre avonturen mee te maken.
Omdat ze haar omgeving zo scherp in de gaten houdt, vallen haar dingen op die anderen over het hoofd zouden zien en laat dat nou leiden tot een wel heel bijzondere ontdekking.
De jonge Cerise en haar vriendinnen hebben een grote boomhut gebouwd aan de rand van het bos en vanuit die plek doen ze een hele bijzondere ontdekking die niet alleen voor hen, maar voor de hele stad fantastische gevolgen zal hebben.
Een kunstboek voor kinderen, begin er maar eens aan! Maar dat is precies wat kunstenaar David Hockney en journalist Martin Gayford hebben gedaan en waarin ze wonderwel geslaagd zijn!
Maar niet alleen voor kinderen is dit boek een openbaring, want de gemiddelde volwassene kan ook nog heel wat leren van de inzichten van beide kunstprofessionals.
Het boek beslaat de gehele kunstgeschiedenis, van klassiek tot modern en daarna, maar is niet chronologisch, want juist thematisch opgezet. Zo kun je het naar bijna elk museum meenemen om je te laten inspireren om beter naar kunst te kijken. Het boek is te lezen als een gesprek tussen Hockney, de befaamde kunstenaar en Gayford die kunstcriticus en een goede vriend van Hockney is.