Anansi de spin en zijn Akuba hebben veel kinderen, maar niet altijd genoeg te eten. Dus moet Anansi met zijn streken op pad om de andere dieren keer op keer te slim af te zijn en zijn familie, en zichzelf, te helpen.
De Koning, de levensgevaarlijke tijger en zelfs magische wezens krijgen het aan de stok met de sluwe spin die al zijn slimheid nodig heeft (en een beetje geluk) om toch altijd weer de dans te ontspringen.
Anansi de Spin, de beroemde Surinaamse held, in verhalen die zijn opgesteld door een van de beste vertellers van Anansitori’s, en toevallig ook Suriname’s eerste President, Dr. Johan Ferrier. Met de originele tekeningen van Noni Lichtveld, een waar genot voor iedereen die van verhalen over ondeugende slimmerds houdt.
Wie kent de sprookjes van Andersen niet? ‘De stoute jongen’, ‘De theepot’, ‘Ole de torenwachter’ en ‘Het doornige pad van de eer’. Of dan toch tenminste wel ‘De prinses op de erwt’, ‘De kleine zeemeermin, ‘Het lelijke jonge eendje’ en ‘Het meisje met de zwavelstokjes’.
Andersen heeft een enorme verzameling sprookjes geschreven, waarvan sommige ongelooflijk beroemd en anderen bijna alom onbekend. In dit boek vind je ze allemaal terug.
Dit boek is in alle opzichten een klassieker, met een stofomslag, waar 5 verschillende varianten van zijn, maar waarvan de hardcover zelf waarschijnlijk nog het mooiste is. Maar ook nog met een leeslint, een mooie stoffen rug en natuurlijk meer dan 600 pagina’s aan sprookjes en illustraties.
Zes verhalen over zes stoere meisjes, die ieder hun eigen avontuur beleven, het ene verhaal in Nederland en België een stuk bekender dan het andere, maar allemaal bijzondere sprookjes waarin slimme en daadkrachtige dames de hoofdrol spelen.
Uit alle delen van de wereld komen deze spannende verhalen waarin zes heel verschillende meisjes de hoofdrol opeisen en met moed en slimheid ieder obstakel weten te overkomen.
Elk verhaal is door een andere tekenaar geïllustreerd, ondanks dat al die verschillende stijlen normaliter tot een ratjetoe van kleuren en afbeeldingen zou leiden, is dat hier wonderwel niet het geval.
Op een slechte dag wordt Kees de garnaal wakker om te ontdekken dat de zee verdwenen is! Zijn encyclopedische buurman de inktvis kan hem helaas niet helpen en dus gaat Kees zelf op onderzoek uit om de zee weer terug te halen.
Deze en nog vier bizarre sprookjes, over o.a. een konijn dat een olifant wil worden en beren die hun winterslaap proberen te verlengen, kun je vinden in het boek ‘De dag dat de zee weg was’, geschreven door filosoof en schrijver Awee Prins en geïllustreerd door Thé Tjong-Khing.
De auteur Awee Prins is een redelijk bekend filosoof in Nederland, in mijn ogen legendarisch omdat hij ooit is gepromoveerd als filosoof met een vuistdik proefschrift over verveling! De vijf moderne sprookjes of fabels in dit boek zijn door hem aan zijn zoons verteld als vervanging van de bestaande kinderliteratuur, die in zijn ogen te truttig en moralistisch was.
Honderd korte verhalen over honderd bijzondere vrouwen die iets buitengewoons hebben gedaan of op een andere manier belangrijk zijn geweest voor de samenleving.
Een boek vol inspirerende verhalen voor meisjes met pit en ambitie en natuurlijk voor jongens evengoed.
Het zal me niks verbazen wanneer dit een van de mooiste boeken blijkt te zijn die we dit jaar recenseren. Zo heeft het boek ten eerste al een bijzonder mooie harde kaft die erg fijn in de hand ligt door het gebruikte materiaal. Dit positieve gevoel wordt doorgezet als je het boek openslaat, de pagina’s zijn van mooi stevig papier en fijne heldere kleuren zetten de toon.