Afgelopen jaar is er erg veel te doen geweest rondom AI. Een heel aantal nieuwe aantal chatbots hebben de Turing test met glans doorstaan en je kunt tegenwoordig met een paar woorden de meest waanzinnige afbeeldingen laten genereren. Wat de toekomst gaat brengen is onzeker, maar duidelijk is dat de jongste generatie zich kan voorbereiden op een leven vol robots en kunstmatige intelligentie.
Met de opkomst van de robots zijn er gelukkig ook heel wat kinderboeken verschenen die uitleggen wat AI is, wat je er mee kunt doen en wat ons nog te wachten staat. Een van de beste komt uit de stal van BOYCOTT, een kleine uitgeverij die al jaren de meest verrassende boeken weet uit te geven.
Paul Virr gaat in 64 pagina’s in vogelvlucht door een brede verzameling informatie over robots en AI. Van de eerste pogingen bijna 2000 jaar geleden tot de modernste snufjes van de technologie die tegenwoordig je tomaten sorteren of je pannenkoeken stapelen.
Computers zijn alomtegenwoordig, heb je er niet eentje in je zak zitten, dan wel om je pols of zit je in een vervoersmiddel dat grotendeels wordt bestuurd door computers. Sterker nog, dit artikel lees je hoogstwaarschijnlijk ook op een computer, als je hem tenminste niet hebt uitgeprint (met behulp van een computer).
Het programmeren van computers is dan ook een bijzonder handige vaardigheid om te hebben tegenwoordig, iets waar je eigenlijk niet vroeg genoeg mee kunt beginnen!
Dat komt goed uit, want met dit boek kan zelfs de grootste computerleek toch zijn kinderen aan de hand nemen in de wondere wereld van het programmeren en zelf spelletjes en andere leuke en handige programmaatjes leren schrijven.
De wonderlijke fantasie en het onuitputtelijke talent van Leonardo Da Vinci heeft tot allerlei onschatbare kunst en bijzondere machines geleidt. Hij was een ware renaissance-man die bijvoorbeeld het beroemdste schilderij ter wereld heeft geschilderd (Mona Lisa) maar ook een vroeg prototype van een helikopter schetste.
Zeven van Leonardo’s meest vooruitziende en bijzondere schetsen worden uitgebreid besproken in dit levendige boek, van Tank naar Draaibrug tot Parachute.
Het gebruik van strips om geschiedenis tastbaarder te maken heeft een lange en succesvolle traditie. Van ‘Alex’ tot ‘Van Nul tot Nu’ en de avonturen van Asterix en Obelix om maar enkele voor de hand liggende te noemen. Ook dit boek volgt getrouw in de voetsporen van sommigen van die illustere voorgangers.
Quantumfysica is nou niet echt een onderwerp voor baby’s, peuters of zelfs kleuters. Maar toch is er een kartonboekje verschenen over de beginselen van de quantumfysica, gericht op de aller-allerjongsten.
Niet eens als losstaand grapje, nee, dit is een onderdeel van een uitgebreide serie boeken die kinderen al vanaf hun jongste bestaan warm moeten maken voor een carrière in de wetenschap, de zogenaamde Baby Universiteit serie.
Nou verwacht er waarschijnlijk niemand dat een baby daadwerkelijk wat gaat begrijpen van quantummechanica na dit boekje voorgelezen te hebben, maar eerlijk gezegd neemt een baby vast ook niet veel op van het gemiddelde nijntje boekje.
Alles wat je maar wilt weten over raketten, astronauten, planeten, satellieten en wat je allemaal nog meer kunt bedenken rondom de ruimtevaart kun je vinden in dit bijzonder complete boek van schrijfster Angelique Van Ombergen en ruimtevaart-ingenieur Stijn Ilsen.
In dit boek geen verhalen, maar wel heel veel feiten, mooie afbeeldingen en interessante weetjes over het verleden, het heden, maar ook de toekomst van buitenaardse reizigers.
Compleet met een index om je favoriete onderwerp in op te zoeken, heeft dit boek een hoofdstuk of paragraaf over elk denkbaar onderwerp binnen het domein van de ruimtevaart. Van de reis van de Apollo 11 tot de inrichting van het ISS en wat je moet doen om zelf een astronaut te worden, je vind het allemaal in ‘Reis naar de sterren’.
Wat is de gekste en meest bizarre uitvinding die jij kunt bedenken? Is het iets om mee te vliegen, of juist een kledingstuk dat iets heel bijzonders kan, of misschien wel een nieuw en vreemd soort eten?
Dit en meer is precies waar je toe wordt uitgedaagd in dit fantastische doeboek dat volledig is gericht op het bedenken en schetsen van de meest aparte uitvindingen.
Zelfs de meest geavanceerde apparaten beginnen immers met een simpele schets en dat is precies wat er in dit boek de bedoeling is. Elke opdracht is voorzien van een ruime hoeveelheid inspiratie, van behoorlijk bizar tot banaal bekend, waarna het aan de lezer word overgelaten om zelf tot een hele nieuwe uitvinding te komen.
Computers kun je tegenwoordig overal vinden, er is bijna geen activiteit meer te bedenken waar niet ergens een chip of een computer bij komt kijken. Inzicht in hoe die werken is dan ook een onderwerp waar al voor de jongste lezers boeken, software, speelgoed en cursussen over beschikbaar zijn.
Coderdojo is één van die initiatieven om kinderen op jonge leeftijd al in aanraking te brengen met het programmeren van computers, in dit boek uit de CoderDojo Nano serie gebeurt dat door zelf een computerspel te maken met behulp van javascript.
Is een CoderDojo een evenement waar vrijwilligers jonge beginnelingen leren programmeren, een CodeDojo Nano kun je zelf met je vrienden opzetten om aan de hand van dit boek te leren programmeren. Het boek begint dan ook helemaal met de basis, welke programma’s heb je nodig, hoe gebruik je de browser console, welke woorden moet je weten etc. En vandaar uit gaat het steeds verder de diepte in tot collisions, FOR-lussen en animaties geen geheimen meer voor je hebben. Lees meer »
Roza Rozeur, vernoemd naar ‘Rosie the Riveter’, hét symbool van de vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog in de fabrieken aan het werk waren, wil dolgraag ingenieur worden. Maar wat als je uitvindingen telkens spectaculair mislukken en iedereen je uitlacht? Dan zet je door! Want als je echt iets wilt, laat je je door niets of niemand tegenhouden en een beetje hulp van je vliegtuig-bouwende oudtante helpt natuurlijk ook.
Roza vind allerlei tegenslagen op haar pad, van bulderend lachende ooms tot ideeën die toch niet zo goed werken als gedacht. Maar mislukkingen zijn er om van te leren en uiteindelijk leiden ze tot succes, als je maar doorzet!
Om te zeggen dat dit een succesvol prentenboek is, is een understatement, de originele Engelstalige versie heeft meer dan 140 weken in The New York Times Children’s Picture Books bestseller lijst gestaan en is zelfs voorgelezen vanuit de ruimte! Ook is het boek onder andere vertaald in het Frans, Spaans en Duits en ook daar is het boek erg populair, daarnaast zijn er ondertussen al drie delen in de serie verschenen.