Wanneer je als tweeling in het weeshuis te horen krijgt dat je eigenlijk van een oude adellijke familie afstamt, spring je natuurlijk een gat in de lucht en pak je meteen je boeltje in.
Maar dit is niet zomaar een familie, want het familie motto ‘Stapelgek maar niet gevaarlijk’ blijkt al snel op waarheid te berusten en dat luidt dan ook een knotsgek en levensgevaarlijk avontuur in.
Deze mooie heruitgave van dit al in 1996 verschenen boek van Mark Tijsmans, vooral bekend van zijn populaire serie Wiet Waterlanders en zijn scripts voor de Vlaamse politieserie Flikken, doet de auteur hopelijk ook eens goed doorbreken in Nederland.
De tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo lijken als twee druppels water op elkaar, uiterlijk tenminste, want hun karakters liggen mijlenver uit elkaar. Dat betekend echter niet dat ze het niet met elkaar kunnen vinden, sterker nog, ze helpen elkaar blindelings mocht een van de twee in de problemen komen.
Helaas gebeurt dat nog wel eens en moet de één (lees de Goudsmid) de ander (de Meesterdief) te hulp schieten.
Van Tonke Dragt verschenen er al een enorme hoeveelheid schitterende boeken, en dit lijkt weer een nieuwe, maar is eigenlijk haar debuut ‘Verhalen van de tweelingbroers’, dat nu onder een nieuwe titel verschijnt. Uitgeverij Leopold frist namelijk alle boeken van Tonke op en geeft ze in mooie en gloednieuwe uitgaven weer opnieuw uit.
Ondanks een overvloed aan spullen verveelt de tweeling zich stierlijk. Hun moeder, die zich hier begrijpelijk aan ergert, gebiedt hen wat te gaan doen. Dat leidt echter tot resultaten die ze niet helemaal had kunnen voorzien en al helemaal niet wenselijk acht.
De naamloze tweeling neemt de uitdaging van hun moeder met beide handen aan en nadat er een propellor in de schuur van de ouderlijke boerderij is gevonden, bedenken ze zich dat ze ‘wel wat kunnen maken’. Gelukkig is er op de boerderij vanalles voorhanden voor hun ambitieuze project en krijgen ze het voor elkaar in een middag een volledig werkend vliegtuig te maken aan de hand van modelbouwtekeningen en veel inventiviteit. Dat dit wel betekent dat zo ongeveer alles op de boerderij onklaar word gemaakt, is van later zorg.
Auteur en illustrator Peter Spier is in Nederland geboren en in 1950 naar Amerika geëmigreerd, maar veel van zijn boeken ademen nog een Nederlandse sfeer uit. Zo ook dit boek. Zijn tekeningen zijn mooi gedetailleerd en nodigen daardoor uit tot herlezing. Ook volwassenen zullen met veel plezier zijn werk bekijken, wat het voorlezen natuurlijk nog prettiger maakt.