Helaas kun je dit jaar de wereld niet in trekken, maar gelukkig is er altijd nog dit mooie spelletjesboek waar je het virtueel mee kunt doen.
Voor 37 landen in de wereld is er een pagina ingericht met spelletjes, weetjes en andere leuke bezigheden om je toch een beetje het vakantiegevoel uit het buitenland te geven.
Dit is ook weer een echt klassiek vakantie doeboek waar het genre groot mee is geworden, een thema en een enorme berg leuke spelletjes, raadsels en weetjes om je een vakantie lang mee bezig te houden op de achterbank.
De vakantie komt er aan en dit jaar is dat natuurlijk een geval apart. Door corona zullen de vliegvakanties tot een minimum beperkt zijn, buitenlandse reizen zijn uberhaupt uit de gratie en veel mensen hebben binnenlandse vakanties geboekt of gaan misschien helemaal niet op pad dit jaar.
Het uitgelezen moment om de schijnwerper op wat mooie doeboeken te richten, de boeken die bij uitstek geschikt zijn voor een vakantie, ongeacht of dat aan de andere kant van de wereld is of op het balkon!
Vanaf maandag zullen wij dus elke dag een ander doeboek recenseren, want we hebben een paar hele mooie gevonden!
Er lijkt maar geen einde te komen aan de ellende met de covid-19, oftewel corona, pandemie. En dan gaan we nu ook nog de meivakantie in, terwijl campings veelal gesloten zijn, stranden en andere natuurgebieden amper bezocht mogen worden en we overal ook nog eens anderhalve meter afstand moeten houden.
Daarom nog maar eens een nieuw artikel met verzamelde bezigheden in tijden van Corona, want al die gesloten instanties hebben wel heel veel leuke suggesties voor thuisactiviteiten voor kinderen (en ouders).
De familie van Frankie woont en werkt in het ‘Niets-aan-de-hand-hotel’, de beste geheime vakantiebestemming voor magische wezens in heel Engeland en omstreken. Wanneer op een dag een belangrijke koboldprins met zijn entourage in het het hotel komt logeren, is dat het begin van een spannend, geheimzinnig en vooral grappig avontuur.
Met een gewoon mens als opa en een trol als oma ben je natuurlijk al heel bijzonder, maar als inventief manusje-van-alles in het Hotel is Frankie helemaal een zeldzaam exemplaar.
Uiteraard loopt het bezoek van de irritante prins uit op een doldwaas avontuur waarin Frankie en zijn familie het hotel van de ondergang moeten redden, iets dat met de hulp van de andere personeelsleden en een select groepje gasten dan ook vol originaliteit wordt ondernomen.
Nicolaas heeft een zwaar schooljaar achter de rug, met heel veel vervelende proefwerken, strenge leraren en knokpartijen met zijn vriendjes op het schoolplein. Maar nu is het zomervakantie en daar gaat hij met volle teugen van genieten!
Op zomerkamp met zijn vriendjes, maar ook met papa en mama naar het strand, avonturen genoeg om te beleven voor de bijdehante jongeman.
Le petit Nicolas is wereldberoemd in Frankrijk, vergelijkbaar bijvoorbeeld met ‘Le Petit Prince‘ of Babar, maar helaas, net als veel andere Franse iconen, buiten Frankrijk amper bekend. Gelukkig gebruiken veel Franse lerar(ess)en het origineel in de Franse les op de middelbare school en dus kennen Nederlanders Nicolaas vooral daar van. De verhalen gaan over de avonturen van de ondeugende Nicolaas en zijn vriendjes, die op de lagere school in de jaren zestig zitten en zijn gemodelleerd naar de jeugd van de auteurs.
Eddie en Flo gaan voor de laatste keer met hun school op een heel bijzonder klassenuitje, de laatste keer, omdat de school moet sluiten want de school is te gewoon en daarom zijn er te weinig leerlingen. Natuurlijk gaat er weer van alles mis tijdens de reis en op de koop toe lijkt de eigenaardige buschauffeur ook vanalles in zijn schild te voeren.
Eddie en Flo regelen voor de hele klas een onverwacht en zeer bijzonder schoolreisje vlak voor de schoolvakantie, waar Juf Lieke niks van weet (en aanvankelijk zelfs wat moeite mee heeft). Uiteraard gaan oom Ewald en hondje Belle ook weer mee en dat beloofd weer een groots avontuur te worden.
Het tweede deel alweer in de Eddie, Belle en Flo serie van auteur Inga Mol, waarin de hoofdrolspelers opnieuw op avontuur gaan en de meest bizarre belevenissen hebben. Speelde het eerste deel zich grotendeels af in Frankrijk, nu gaan Eddie, Belle en Flo met de hele klas met op schoolreis naar Londen waar uiteraard een heleboel toeristische trekpleisters worden aangedaan, maar er ook een avontuur wordt beleefd wat alleen in het Dinosaurusbotjes Museum in Londen beleefd kan worden.
Sinds de zomer van 2016 brengt het wetenschapstijdschrift NewScientist elk jaar twee vakantie doeboeken uit (zomer en winter) en dit jaar verschijnt er voor het eerst het ‘Young Scientist Doeboek – Vriendschap‘ ter ere van de Kinderboekenweek, in plaats van de wintereditie.
Ook deze zomer is er weer een verschenen, Het Young Scientist Vakantieboek Zomer 2018, en daar gaat deze recensie dan ook over.
De doelgroep van het ‘Young Scientist Vakantieboek Zomer 2018’ zijn kinderen van de leeftijd 8 tot 12 jaar, maar wat mij betreft mag die leeftijd gerust worden opgerekt tot van 8 tot 108. De inhoud is zeker erg geschikt voor kinderen, maar volwassenen zullen ook veel plezier kunnen beleven aan de vele proefjes, puzzels en informatie in dit boek.
De vakantie van Brian lijkt enorm suf te gaan worden, hij wordt door zijn ouders in het saaie dorpje Balen bij Oom Gerry achtergelaten die hem de hele vakantie zijn educatieve software wil laten testen. Maar dan ontmoet hij Cosmo die met zijn bizarre familie in het half vervallen Luciferkasteel woont en waar altijd wat te beleven valt.
Dat het kasteel op de lijst staat van te slopen gebouwen is nog het minste probleem waar Brian, zijn nichtje Nora en hun nieuwe vriend Cosmo mee te maken krijgen. Reuzenwespen, wilde everzwijnen, de oom van Cosmo die al maanden verdwaald is in het kasteel en de grotten onder het kasteel zorgen voor genoeg avontuur voor wel tien zomervakanties!
Ondanks dat het avontuur aan het begin niet heel snel op gang lijkt te komen, is het boek vlot geschreven en staat het bol van de spannende belevenissen. Want als Brian eenmaal in contact is gekomen met Cosmo en zijn familie in het kasteel volgen de bizarre gebeurtenissen zich in hoog tempo op.