Wie kent de sprookjes van Andersen niet? ‘De stoute jongen’, ‘De theepot’, ‘Ole de torenwachter’ en ‘Het doornige pad van de eer’. Of dan toch tenminste wel ‘De prinses op de erwt’, ‘De kleine zeemeermin, ‘Het lelijke jonge eendje’ en ‘Het meisje met de zwavelstokjes’.
Andersen heeft een enorme verzameling sprookjes geschreven, waarvan sommige ongelooflijk beroemd en anderen bijna alom onbekend. In dit boek vind je ze allemaal terug.
Dit boek is in alle opzichten een klassieker, met een stofomslag, waar 5 verschillende varianten van zijn, maar waarvan de hardcover zelf waarschijnlijk nog het mooiste is. Maar ook nog met een leeslint, een mooie stoffen rug en natuurlijk meer dan 600 pagina’s aan sprookjes en illustraties.
Een grote zwarte rots die elke keer ergens anders lijkt op te duiken, zorgt ervoor dat het te gevaarlijk is voor Erin om met haar moeder mee te gaan wanneer zij gaat vissen.
Als het haar dan toch een keer lukt zich op de boot te verstoppen, is dat ook meteen het begin van een avontuur waarin het geheim van de mysterieuze zwarte rots eindelijk ontrafelt wordt.
De kleine Erin gaat niet uit van de eerste indruk, een waardevolle eigenschap, laat Joe Todd-Stanton zien, in deze fantastisch uitgevoerde uitgave, met mooi dik, luxueus papier een een prachtige stevige kaft vol minuscuul gedetailleerd reliëf.
Frank z’n vlieger belandt op het dak van een piraat in ruste die aan het meer woont, deze gepensioneerde piraat is hem liever kwijt dan rijk, maar onverwacht worden ze toch vrienden.
Woeste Willem is deze voormalige piraat die aan een meer in het bos is gaan wonen. Hij duldt geen pottenkijkers en zit het liefste alleen door zijn verrekijker in de verte te turen. Maar dan heeft hij niet gerekend op Frank die zijn leven onverwachts binnenkomt en zijn hart weet te veroveren.
Dit kan met recht een klassiek prentenboek genoemd worden, gemaakt door het inmiddels beroemde Duitse kinderboeken illustrator en schrijvers echtpaar Schubert. De jaarlijkse actie ‘Geef een prentenboek cadeau!‘ heeft in 2020 dit boek dan ook uitgekozen als prentenboek van het jaar. Vanaf 12 juni is ‘Woeste Willem’ dus voor maar €2,50 te koop in de boekhandel!
Iwan Olsen is het kleinste en miezerigste mannetje van de klas, niet bijzonder knap, maar vooral erg slap en heel slecht in belangrijke zaken als gym en verspugen. Het is zo erg dat zelfs zijn vader, die gek is op de boeken van Tarzan, hem de bijnaam Pudding Tarzan bezorgt.
Maar dan komt Iwan een echte heks tegen die hem een wens gunt en na goed nadenken heeft hij de perfecte wens bedacht waarmee hij zijn klasgenoten, en de rest van het stadje, eens wat zal laten zien!
Pudding Tarzan is de perfecte held voor jonge lezers, een slapjanus die voor één dag de beste is in alles, dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding van de gemiddelde basisscholier. De bijzonder grappige verhalen (én tekeningen) maken het ook nog eens het perfecte boek voor beginnende lezers.
Vos en Haas wonen samen en slapen in hetzelfde bed, maar het in slaap komen wil niet altijd even goed lukken. Daarom wensen ze elkaar op zoveel mogelijk manieren welterusten, want dan komt de slaap vast vanzelf.
De 24 en een halve verhalen over de avonturen van Vos en Haas en hun vrienden, die soms goed en dan weer juist slecht in slaap komen, zijn natuurlijk uitermate geschikt om voor te lezen voor het slapengaan.
Meer dan vierentwintig leuke korte verhalen over de avonturen die Vos en Haas beleven in het rustige dorpje waar ze met hun vrienden (en enkele vijanden) wonen. Elke dag is er wel wat te beleven en vaak draait het verhaal om slapen gaan, maar zeker niet altijd.
Bijna 40 verhalen over vogels, van de hand van ecoloog en vogelaar Camilla Dreef, zijn gebundeld in ‘Kwie kwie kwie kwie kwie – Een boek vol vogelverhalen’, voorzien van de mooie en kleurige tekeningen van Liset Celie.
Soms over bijzondere of zeldzame vogels als de goudhaan en de bonte specht, maar net zo vaak over de soorten die we bijna dagelijks tegen het lijf lopen, als de meeuw of de kraai.
Een handzaam maar behoorlijk dik boek is het geworden en de liefde voor de vogel in al zijn verschijningsvormen spat er vanaf! De verhalen zijn al leuk, de illustraties die op bijna elke pagina te vinden zijn maken het helemaal een heerlijk vrolijk boek, dat lekker wegleest en nog leerzaam is ook.
Op een slechte dag wordt Kees de garnaal wakker om te ontdekken dat de zee verdwenen is! Zijn encyclopedische buurman de inktvis kan hem helaas niet helpen en dus gaat Kees zelf op onderzoek uit om de zee weer terug te halen.
Deze en nog vier bizarre sprookjes, over o.a. een konijn dat een olifant wil worden en beren die hun winterslaap proberen te verlengen, kun je vinden in het boek ‘De dag dat de zee weg was’, geschreven door filosoof en schrijver Awee Prins en geïllustreerd door Thé Tjong-Khing.
De auteur Awee Prins is een redelijk bekend filosoof in Nederland, in mijn ogen legendarisch omdat hij ooit is gepromoveerd als filosoof met een vuistdik proefschrift over verveling! De vijf moderne sprookjes of fabels in dit boek zijn door hem aan zijn zoons verteld als vervanging van de bestaande kinderliteratuur, die in zijn ogen te truttig en moralistisch was.
Volgens Maanmannetje is het de perfecte dag voor het bakken van een bananenbrood, maar daar heb je toch echt eieren voor nodig… De mammoet wil graag een trui, maar waar is een trui te vinden die hem past… Nor de Mol heeft alles goed voor elkaar in zijn nette, perfect ronde hol, maar dan komt de rommelige Hela opeens zijn hol binnen graven…
Heb jij ook zo’n kind dat zijn koffer helemaal volgooit met boeken zodat er niks anders meer bij kan? Dan is hier de oplossing! Een boek bomvol leuke verhalen zodat je de hele vakantie elke dag weer een nieuw verhaal hebt om (voor) te lezen.
Pip & Maki, de makers van dit vrolijke verhalenboek, is een pseudoniem voor Paula Nordhauzen (Pip), Matthijs Maat en Kim Smits (Maki). Als trio is dit hun eerste kinderboek, maar ze hebben duidelijk alledrie al veel ervaring, want wat een superleuk boek is dit!