Als je denkt dat de hele wereld is ontdekt, dat alle witte plekken op de kaart zijn ingekleurd en dat er niks meer te avonturieren is, dan heb je het goed mis!
De ‘Atlas voor avonturiers’ laat zien dat er voor de echte avonturier nog zat te onderzoeken is, dat er nog hartstikke veel onontdekte schatten zijn om te vinden en dat gevaar, spanning en avontuur over de hele wereld om de hoek ligt.
Eigenlijk is natuurlijk elke atlas een atlas voor avonturiers, maar dit is wel een hele bijzondere met onderwerpen specifiek gericht op de ontdekkingsreizigers, de vrijbuiters, de schatzoekers en de waaghalzen.
Soms komt er een boek uit waarvan je niet eens wist dat je er al jaren op zat te wachten, dit boek is daar een prachtig voorbeeld van.
Een prachtige atlas, met helaas maar één kaart, maar wel bomvol met culinaire informatie per land ingedeeld. Culinaire hoogstandjes en dagelijkse kost passeren de revue, natuurlijk met heel wat recepten en andere inspiratie om een leven lang lekker en verrassend internationaal te eten.
Zesentwintig landen en vijfenzestig recepten in honderd en twaalf pagina’s, met voor ieder land vier bomvolle pagina’s aan informatie en prachtige illustraties, is dit een boek waar genoeg informatie in staat voor een enorme hoeveelheid eetplezier.
Emma komt uit Nederland, heeft een broertje die Lucas heet en een hond genaamd Max, ze gaat naar school, speelt graag spelletjes met haar vrienden, houdt van sport en zit graag achter de computer. Emma is een gemiddeld Nederlands meisje en de perfecte gids tijdens een reis om de wereld in infographics.
Dit boek staat namelijk bomvol met gegevens over kinderen over de hele wereld en wat de gewoontes zijn in andere landen. Hoeveel tijd besteden ze in Frankrijk aan huiswerk, wat eten ze in Korea bij het ontbijt en naar welk pretpark gaan Braziliaanse kinderen?
Interessante onderwerpen die nauw aansluiten bij de leefwereld van kinderen worden in dit boek in spetterende infographics weergegeven, als een hele hippe Grote Bosatlas, maar dan zonder al die saaie kaarten.
Haas geniet met zijn vrienden van hun weiland aan de rand van het bos, met de rivier en de heuvel vlakbij. Dit moet wel de fijnste plek van de wereld zijn.
Een lange reis langs bijzondere plekken voert Haas van de ene verwondering in de andere. Allemaal fijne plekken, maar de fijnste plek is het niet, want overal mist toch iets, maar wat?…
Wanneer Haas zijn mooie plekje verlaat om op zoek te gaan naar de fijnste plek van de wereld, stapt hij een avontuur binnen dat door de mooie kleurrijke tekeningen overstroomt van optimisme en vrolijkheid.
Helaas kun je dit jaar de wereld niet in trekken, maar gelukkig is er altijd nog dit mooie spelletjesboek waar je het virtueel mee kunt doen.
Voor 37 landen in de wereld is er een pagina ingericht met spelletjes, weetjes en andere leuke bezigheden om je toch een beetje het vakantiegevoel uit het buitenland te geven.
Dit is ook weer een echt klassiek vakantie doeboek waar het genre groot mee is geworden, een thema en een enorme berg leuke spelletjes, raadsels en weetjes om je een vakantie lang mee bezig te houden op de achterbank.
Het is nog niet zo lang dat we alle uithoeken van onze planeet in kaart hebben gebracht, in dit boek een eerbetoon aan allen die daaraan hebben bijgedragen door op ontdekking te gaan. De grootste ontdekkingsreizigers van de geschiedenis worden behandeld, van de wereldberoemde Marco Polo tot de vrij onbekende Jermak Timofejevitsj en de pas recent overleden Neil Armstrong.
Want nu we de aarde volledig in kaart hebben gebracht, lonkt het volgende rijk van het onbekende, de oneindige ruimte. Om moedig te gaan waar geen mens eerder is geweest!
We realiseren ons tegenwoordig natuurlijk steeds beter dat al die ontdekkingsreizen niet alleen positieve dingen hebben gebracht en dat deze helden zich zo nu en dan weinig heroïsch hebben gedragen in den vreemde. Ook daar is aandacht voor in dit boek en worden de ontdekkingen in de context geplaatst die we van een modern boek kunnen verwachten, zonder dat de misdragingen én prestaties van de avonturiers worden gebagatelliseerd.
Dit keer een buitengewoon mooie atlas speciaal voor kinderen, van het Poolse auteurs-echtpaar Aleksandra en Daniel Mizielinski. Ontdek samen met je kroost de landen van de wereld en wat deze zo uniek en bijzonder maken. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen erg leuk en leerzaam.
De kaarten krijgen uiteraard alle ruimte in dit grote boek en zijn voorzien van speelse tekeningen in mooie heldere kleuren. Er zijn ook wat basisgegevens over elk land op weergegeven, zoals inwonertal en naam van de hoofdstad. Een detail dat ik zelf erg leuk vind, is dat er voor elk land staat aangegeven wat een populaire (oftewel typische) jongens- en meisjesnaam is.