Heb jij je wel eens afgevraagd of er iets leeft op je neus? Nee, ik ook niet, maar het antwoord wordt in dit leuke boek besproken en is een stuk interessanter dan je misschien zou verwachten.
In ‘Is er leven op je neus?’ wordt namelijk het wel en wee van de microbe besproken, de hele hele kleine beestjes die bijna elk oppervlak op deze planeet in grote getale bevolken.
Dat microbes essentieel zijn voor ons (voort)bestaan zou je je misschien niet op dagelijkse basis realiseren, maar zonder deze microscopische beestjes was de mens nooit ontstaan. Sterker nog, wanneer ze onverhoopt allemaal massaal zouden stoppen met hun werk, zouden we binnen een mum van tijd omkomen in de dode dingen die niet meer worden opgeruimd.
De wereld van bloemen, bomen en al die andere soorten flora is van een enorme diversiteit en razend fascinerend. De kleinste planten zijn minder dan een millimeter groot, terwijl de hoogste boom zonder problemen meer dan 100 meter kan worden.
In ‘De zon op je bol’ wordt in ruim 120 pagina’s de plant in al haar verschijningsvormen en functies besproken en in prachtige afbeeldingen uitgelicht.
Wat een indrukwekkend boek is dit geworden, ik kan niet anders zeggen. Echt prop- en propvol informatie, maar toch heel overzichtelijk gepresenteerd, met buitengewoon mooie illustraties, echt leuke DIY opdrachten en ook nog eens in een chique hardcover uitvoering.
Als er één tak van de wetenschap is die de afgelopen decennia enorme sprongen heeft gemaakt, dan is het de genetica wel. Het menselijk DNA is ontrafeld (onder andere), er zijn DNA editing technieken ontwikkeld die recht uit science fiction verhalen lijken te komen en we staan waarschijnlijk aan het begin van een onvoorstelbare revolutie.
De kinderen van nu doen er dan ook goed aan zich een beetje te informeren over wat ze te wachten staat, want wat zijn genen eigenlijk en wat heb je er aan?
En wat een geluk hebben die kinderen van tegenwoordig, want Stefan Boonen heeft recent dit prachtige en enorm informatieve boek geschreven, waarin hij alles wat we momenteel weten over DNA en genen op een duidelijke en overzichtelijke manier uit de doeken doet.
Computers zijn alomtegenwoordig, heb je er niet eentje in je zak zitten, dan wel om je pols of zit je in een vervoersmiddel dat grotendeels wordt bestuurd door computers. Sterker nog, dit artikel lees je hoogstwaarschijnlijk ook op een computer, als je hem tenminste niet hebt uitgeprint (met behulp van een computer).
Het programmeren van computers is dan ook een bijzonder handige vaardigheid om te hebben tegenwoordig, iets waar je eigenlijk niet vroeg genoeg mee kunt beginnen!
Dat komt goed uit, want met dit boek kan zelfs de grootste computerleek toch zijn kinderen aan de hand nemen in de wondere wereld van het programmeren en zelf spelletjes en andere leuke en handige programmaatjes leren schrijven.
Wanneer je op de basisschool zit (en daarna op de middelbare school) moet je een schrikbarende hoeveelheid geometrie, algebra, kansberekening en allerlei andere esoterische vormen van wiskunde jezelf eigen maken. En net als de meeste mensen heb je je vast wel eens afgevraagd waar dat toch allemaal goed voor is.
Speciaal voor die mensen wordt in dit boek het nut, maar ook de schoonheid, de geschiedenis en de bijzonderste en meest praktische zaken rondom de koningin van de wetenschappen overzichtelijk en duidelijk uit de doeken gedaan.
Dus of je nou de omtrek van de aarde of de hoogte van een kerktoren wilt bepalen, een spelshow wilt winnen, de kortste route naar huis wilt berekenen of het geheimschrift van je broertje wilt kraken, wiskunde is je vriend en dat wordt in dit boek bijzonder efficiënt duidelijk gemaakt.
Voordat het vak biologie bestond, ver voordat wetenschappers op grote schaal de natuur introkken en de weidse verscheidenheid aan flora en fauna op aarde bestudeerden, was er Alexander van Humboldt.
Deze 18e-eeuwse Duitse gentleman trok als één van de allereerste met zijn instrumenten en teken- en schildergerei de onontdekte jungles en wildernissen in om dieren en planten te bestuderen en werd daarmee de grondlegger van een groot aantal takken van de wetenschap.
Net als het leven van Alexander is dit boek kleurrijk, spannend, vol bijzondere historische figuren en beslaat het bijna alle continenten en alle mogelijke dier- en plantensoorten.
De wonderlijke fantasie en het onuitputtelijke talent van Leonardo Da Vinci heeft tot allerlei onschatbare kunst en bijzondere machines geleidt. Hij was een ware renaissance-man die bijvoorbeeld het beroemdste schilderij ter wereld heeft geschilderd (Mona Lisa) maar ook een vroeg prototype van een helikopter schetste.
Zeven van Leonardo’s meest vooruitziende en bijzondere schetsen worden uitgebreid besproken in dit levendige boek, van Tank naar Draaibrug tot Parachute.
Het gebruik van strips om geschiedenis tastbaarder te maken heeft een lange en succesvolle traditie. Van ‘Alex’ tot ‘Van Nul tot Nu’ en de avonturen van Asterix en Obelix om maar enkele voor de hand liggende te noemen. Ook dit boek volgt getrouw in de voetsporen van sommigen van die illustere voorgangers.
Niet alleen een boek, maar een heel pakket aan materiaal om je te helpen bij je natuur activiteiten. Zoekbladen, een poster met al je te vinden dieren en natuurlijk een boek met activiteiten en boordevol informatie.
Klem de zoekvellen in je klembord, stouw je rugzak vol met eten en drinken en een verrekijker en ga op pad om heerlijk te tekenen, knutselen en te ontdekken!
Leuk vormgegeven, divers in zijn onderwerpen en nog veel belangrijker, met een mooi klembord! De gebruiker straalt meteen natuurlijke autoriteit uit.