Wanneer Bunny Konijn haar badeendje verliest in het gletsjermeer, gaat ze samen met haar twee broertjes, in hun zeilbootje, achter haar favoriete speeltje aan.
Het wordt een vrolijk avontuur, waarin de drie konijnen de rivier helemaal van het begin in de bergen, tot aan de zeedelta en uiteindelijk de grote zee zelf nalopen.
Dit is een prentenboek, een zoekboek en ook nog met een educatieve twist. Je wordt in ‘Eendje Achterna’ op speelse wijze meegevoerd langs de loop van een grote rivier, van de oorsprong, langs vertakkingen, meren en stroomversnellingen, tot je uiteindelijk in de zee uitkomt.
Een grote zwarte rots die elke keer ergens anders lijkt op te duiken, zorgt ervoor dat het te gevaarlijk is voor Erin om met haar moeder mee te gaan wanneer zij gaat vissen.
Als het haar dan toch een keer lukt zich op de boot te verstoppen, is dat ook meteen het begin van een avontuur waarin het geheim van de mysterieuze zwarte rots eindelijk ontrafelt wordt.
De kleine Erin gaat niet uit van de eerste indruk, een waardevolle eigenschap, laat Joe Todd-Stanton zien, in deze fantastisch uitgevoerde uitgave, met mooi dik, luxueus papier een een prachtige stevige kaft vol minuscuul gedetailleerd reliëf.
Frank z’n vlieger belandt op het dak van een piraat in ruste die aan het meer woont, deze gepensioneerde piraat is hem liever kwijt dan rijk, maar onverwacht worden ze toch vrienden.
Woeste Willem is deze voormalige piraat die aan een meer in het bos is gaan wonen. Hij duldt geen pottenkijkers en zit het liefste alleen door zijn verrekijker in de verte te turen. Maar dan heeft hij niet gerekend op Frank die zijn leven onverwachts binnenkomt en zijn hart weet te veroveren.
Dit kan met recht een klassiek prentenboek genoemd worden, gemaakt door het inmiddels beroemde Duitse kinderboeken illustrator en schrijvers echtpaar Schubert. De jaarlijkse actie ‘Geef een prentenboek cadeau!‘ heeft in 2020 dit boek dan ook uitgekozen als prentenboek van het jaar. Vanaf 12 juni is ‘Woeste Willem’ dus voor maar €2,50 te koop in de boekhandel!
Voor de tweede maal glipt Beestje het lieveheersbeestje er vandoor en moeten Basiel en Mila naar haar op zoek, dit keer in de hen nog onbekende Oceaanstad.
Gelukkig zijn beiden ondertussen gediplomeerde onderwater-detectives en gaan ze meteen aan de slag in de kleurige chaos die Oceaanstad heet.
De kleuren spatten weer van de bladzijdes in dit ongelooflijk chaotische, vrolijke en kleurrijke zoekboek mét verhaal.
De zee blijft een dankbare inspiratiebron, als een van de weinige plekken op de aarde die we nog niet tot op de bodem uitgeplozen hebben, blijft er een zweem van mysterie om hangen. Maar de zee is natuurlijk ook gewoon een fantastische bestemming voor vertier en een plek waar we veel voedsel en andere mooie dingen vandaan halen.
Nicola Davies beschrijft in ‘Dit is de Zee’ een enorm scala aan verschillende aspecten van de zee, zo is er een hoofdstuk over de kust, eentje over zeereizen en komen verschillende zeedieren en zelfs verschillende zeeën aan bod.
Met 108 pagina’s is dit dan ook best een stevig boek geworden, de hoeveelheid tekst valt mee, want de tekeningen voeren de boventoon. Elke pagina is eigenlijk één grote illustratie over een onderwerp waar een korte beschrijvende (of poëtische) tekst bij staat.
Op een slechte dag wordt Kees de garnaal wakker om te ontdekken dat de zee verdwenen is! Zijn encyclopedische buurman de inktvis kan hem helaas niet helpen en dus gaat Kees zelf op onderzoek uit om de zee weer terug te halen.
Deze en nog vier bizarre sprookjes, over o.a. een konijn dat een olifant wil worden en beren die hun winterslaap proberen te verlengen, kun je vinden in het boek ‘De dag dat de zee weg was’, geschreven door filosoof en schrijver Awee Prins en geïllustreerd door Thé Tjong-Khing.
De auteur Awee Prins is een redelijk bekend filosoof in Nederland, in mijn ogen legendarisch omdat hij ooit is gepromoveerd als filosoof met een vuistdik proefschrift over verveling! De vijf moderne sprookjes of fabels in dit boek zijn door hem aan zijn zoons verteld als vervanging van de bestaande kinderliteratuur, die in zijn ogen te truttig en moralistisch was.
Haaien, kwallen, walvissen, zeehonden, octopussen, pitvissen, krabben, schildpadden, slangen en nog heel veel meer dieren kun je vinden in dit betoverende boek van Yuval Zommer over de zee en haar inwoners.
De zee zit vol met dieren, vreemde en gewone dieren, bekende en onbekende dieren, kleine dieren en grote dieren. Yuval Zommer doet een moedige poging ze allemaal te tonen in dit grote boek over de zee en komt een heel eind.
Wat als eerste opvalt aan dit boek is de grootte, met bijna 35 cm hoog en 24 cm breed is dit met recht een joekel te noemen en dan heeft het ook nog meer dan 60 pagina’s. Meer dan genoeg ruimte voor heel veel informatie en afbeeldingen.
Er is momenteel geen tekort aan mooie non-fictie boeken voor kinderen, maar de makers van het wereldwijd uitgegeven ‘Atlas’ hebben met het dubbelboek ‘Onder water / Onder de grond’ wel een heel interessant boek afgeleverd.
In de introductie noem ik het een dubbelboek, want het zijn eigenlijk 2 boeken in één. De voorkant heet ‘Onder water’ en als je het omdraait heb je ‘Onder de grond’ voor je. Halverwege ga je dwars door de aardkern over naar het andere boek.