Terug naar de toekomst – David Baddiel & Steven Lenton

Illustratie door Jantien Baas: Terug naar de toekomst – David Baddiel & Steven Lenton

Pip is een eenzaam meisje in 3020 dat het gebrek aan vriendjes en buitenspelen zwaar valt, door de hitte buiten moet iedereen in zijn ThuisBasis blijven en verveelt ze zich kapot. Wanneer ze een vreemde lichtgevende cirkel in de LabRuimte vind wordt ze ineens naar het verleden getransporteerd en ontmoet ze Rahul, haar eerste vriend!

Maar als je meer dan duizend jaar in het verleden wordt verplaatst wil je natuurlijk wel weer eens terug naar je eigen familie, dat blijkt nog een stuk lastiger dan gedacht. Al biedt dit avontuur misschien wel de mogelijkheid om de mensheid een ander, minder destructief, pad naar 3020 te laten nemen.

Terug naar de toekomst - David Baddiel & Steven Lenton

Tijdreisverhalen zijn populair en veelvoorkomend genre waar al heel wat prachtige verhalen uit zijn voortgekomen, het is dan ook niet makkelijk een originele versie te bedenken, iets wat Baddiel toch lijkt te zijn gelukt, al is de Nederlandse titel verre van origineel.

Komieken die kinderboeken schrijven begint een bekend fenomeen te worden, in Nederland hebben we het megasucces van Jochem Myjer en zijn Gorgels, maar in Groot-Brittannië, waar David Baddiel een bekende komiek is, is dit al een veel langere traditie. En het werkt blijkbaar goed want het heeft ons al een heel aantal prachtige kinderboeken opgeleverd.

Terug naar de toekomst - David Baddiel & Steven Lenton

Het verhaal springt tussen de twee tijdperken waar de avonturen van X en X de belangrijkste verhaallijn bevatten. In hun queeste om Pip weer terug naar haar eigen tijd te krijgen beleven de twee vrienden allerlei spannende avonturen en veranderen ze de toekomst bedoeld én onbedoeld op positieve manier.

Het onderliggende thema van klimaatverandering en de invloed van de mens op zijn leefomgeving ligt er niet te dik bovenop en zo lees je een heel spannend en doldwaas avontuur waar toch een belangrijke boodschap in zit verscholen. Een hele prestatie van Baddiel, want zo is de boodschap niet al te drammerig, maar komt toch duidelijk naar voren.

Terug naar de toekomst - David Baddiel & Steven Lenton

Steven Lenton heeft de illustraties gemaakt en dat levert weer veel tekeningen op in zijn bekende losse stijl, jammer dat er niet zo heel veel illustraties in dit boek staan.

Maar met ruim 350 pagina’s is dit dan ook al een heel fijn dik boek, een boek dat David Baddiel’s naam ook in Nederland zal helpen vestigen. Gelukkig lijkt Veltman Uitgevers van zins veel van zijn boeken in Nederland op de markt te brengen, wat een prachtige verrijking van de beschikbare kinderboeken in het Nederlands oplevert!

Een heel grappig en bij vlagen erg spannend boek dat naast een groots avontuur ook een belangrijke boodschap bevat, geheel in lijn met de actualiteit.

Titel: Terug naar de toekomst
Auteur: David Baddiel
Illustraties: Steven Lenton
Vertaling: Sandra C. Hessels
Uitgever: Veltman Uitgevers
ISBN: 9789048319374
Verschijningsdatum: augustus 2021
Originele titel: Future Friend
Bladzijden: 368
Afmetingen: 146 x 218 x 36 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 17,99

Website auteur: davidbaddiel.com

Website illustrator: stevenlenton.com

Koop 'Terug naar de toekomst' bij Paagman.nlVind 'Terug naar de toekomst' in de bibliotheek