Tijdlijn – Een reis door de geschiedenis – Peter Goes

Illustratie door Jantien Baas: Tijdlijn – Een reis door de geschiedenis – Peter Goes

De geschiedenis is een dankbare bron van inspiratie voor kinderboekenschrijvers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is door de eeuwen heen vast al ergens gebeurt, gedaan of bedacht. Dat maakt de geschiedenis zelf dan ook een zeer interessant onderwerp waar de Belgische illustrator Peter Goes dit wonderschone boek over heeft gemaakt.

Tijdlijn - Een reis door de geschiedenis - Peter Goes

Het boek begint met de oerknal en eindigt met het heden (de jaren 2010) en omvat zo goed als alle belangrijke momenten daartussen. De Hunnen, de Kelten, de oude Egyptenaren, de Inca’s en de Romeinen hebben allemaal een plekje gekregen in dit fantastisch mooie en gedetailleerde boek. Maar ook de tweede wereldoorlog, Napoleon, Mozart, Mao Zedong, Dinosaurussen, Maarten Luther en Karel de Grote worden in beeld en woord besproken.

Door de jaren heen zijn er natuurlijk al heel wat leuke en goede boeken verschenen voor jeugdige geschiedkundigen. De stripserie ‘Van nul to nu‘ is bijvoorbeeld al ruim 30 jaar in druk en nog steeds enorm populair. Maar dit boek pakt het net wat anders aan met zijn stemmige kleurgebruik, en haast monochrome afbeeldingen.

Tijdlijn - Een reis door de geschiedenis - Peter Goes

De tekenstijl van Peter Goes is buitengewoon mooi, simpel, strak en erg gedetailleerd, de afbeeldingen vertellen eigenlijk het verhaal en de tekst is bijna ter illustratie van de afbeeldingen. Elke twee pagina’s in dit grote boek beslaan een onderwerp die middels een grote vloeiende afbeelding wordt weergegeven waarin je uren naar de details kunt zoeken.

Geintegreerd in de grotere afbeeldingen zijn kleinere details inclusief korte teksten te vinden over bijvoorbeeld aalscholver-vissers tijdens de Ming-dynastie, de vondst van de Steen van Rosetta door de soldaten van Napoleon en de uitvinding van het wiel in het nieuwe steentijdperk. Van de oorsprong van het leven tot de 3D-printer, elke pagina is zo een heerlijke zoektocht door de tijd.

Tijdlijn - Een reis door de geschiedenis - Peter Goes

Het zal dan ook niemand verbazen dat dit boek al in meer dan 10 talen is verschenen, van het Koraans tot het Spaans. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een heel mooi doeboek beschikbaar wat bij dit boek hoort, waarmee je je eigen creatieve tijdreis kunt maken. Bijna te mooi om iets mee te doen.

Peter Goes timmert ondertussen stevig aan de weg, zijn nieuwe boek Rivieren is deze maand uitgekomen en zijn illustraties bij het thema van de jeugdboekenmaand 2018 in Vlaanderen hingen daar in maart door het hele land.

Ik hoop dan ook van harte dat dit pas het begin is en er van Peter Goes nog heel veel boeken zullen verschijnen.

Titel: Tijdlijn
Auteur: Peter Goes
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401426282
Verschijningsdatum: oktober 2015
Bladzijden: 80
Afmetingen: 16x377x277 mm
Leeftijd: 10+
Prijs: € 24,99
Onderscheidingen auteur: Troisdorfer Bilderbuchpreis (2017)

Website auteur: petergoes.com

Koop “Tijdlijn” bij Paagman.nlKoop “Tijdlijn - doeboek” bij Paagman.nl