Toen Michiel zomaar een paard kreeg – Astrid Lindgren

Illustratie door Jantien Baas: Toen Michiel zomaar een paard kreeg – Astrid Lindgren

Wanneer Michiel van de Hazelhoeve stout is geweest moet hij naar het timmerschuurtje, waar hij dan een poppetje uit hout snijdt. En dat gebeurt vaak, want er er staan er ondertussen honderden in het schuurtje. Maar Michiel bedoelt het niet kwaad, het gaat alleen vaak niet zoals hij vantevoren heeft bedacht..

Michiel is een ondeugende jongen met een hart van goud die het goed meent, maar door iedereen om hem heen als bijzonder ondeugend wordt gezien. Dat weerhoudt hem er echter niet van regelmatig de volwassenen te slim af te zijn met zijn bijzondere plannetjes.

Toen Michiel zomaar een paard kreeg - Astrid Lindgren

Astrid Lingren is natuurlijk bij iedereen bekend, de beroemde auteur van Lotte van de Kabaalstraat en Pippi Langkous heeft echter ook een aantal minder bekende boeken geschreven waarvan deze er een is.

Astrid heeft over Michiel en zijn avonturen op de Hazelhoeve een heleboel verhalen geschreven die in verschillende combinaties gedrukt zijn verschenen.

Toen Michiel zomaar een paard kreeg - Astrid Lindgren

Dit verhaal is een door de auteur zelf bewerkte combinatie van een aantal van die verhalen (’Michiel zet alles op zijn kop’, ‘Michiel laat de poppetjes dansen’ en ‘Michiel zet zijn beste beetje voor’) speciaal voor jonge kinderen. Al deze verhalen zijn ook in losse edities en verschillende omnibussen te vinden.

Het teksten zijn grappig en klassiek Lindgrens recalcitrant, zoals de beste verhalen van haar zijn. De tekeningen voeren je zonder problemen terug naar het Zweedse platteland van het begin van de vorige eeuw waar de avonturen van Michiel zich afspelen.

Toen Michiel zomaar een paard kreeg - Astrid Lindgren

De boeken over Michiel zijn vrij recent opnieuw vertaald met nieuwe illustraties (van Philip Hopman) en een nieuwe naam voor de hoofdpersoon. In deze boeken heet hij namelijk niet Michiel, maar Emiel, wat een stuk dichter bij de originele Zweedse naam Emil ligt.

Astrid Lindgren is ondertussen zo’n icoon geworden dat één van de belangrijkste internationale kinderliteratuurprijzen naar haar vernoemd is, de Astrid Lindgren Memorial Award en er zelfs een pretpark is dat Astrid Lindgren’s Wereld heet. Kijk er dan ook niet van op als er op deze site meer recensies verschijnen van de bijzonder leuke boeken van Lindgren.

De populariteit van Astrid Lindgren en haar werk hebben al tot een heleboel televisieseries en films geleid. Ook de avonturen van Michiel van de Hazelhoeve zijn verfilmd (geanimeerd) en nog steeds goed verkrijgbaar bij de betere bibliotheek op dvd (’Emil & Ida van de Hazelhoeve’).

Helaas is deze versie niet meer nieuw te krijgen en alleen nog bij de betere tweedehands boekenwinkel te vinden. Gelukkig is er dus wel de nieuwe editie die nog steeds volop verkrijgbaar is.

Titel: Toen Michiel zomaar een paard kreeg
Auteur: Astrid Lindgren
Illustraties: Björn Berg
Vertaling: Marit en Torbjörn Törnqvist
Uitgever: Ploegsma
ISBN: 9021605740
Verschijningsdatum: maart 1981
Originele titel: Den där Emil
Bladzijden: 32
Afmetingen: 9x267x210 mm
Leeftijd: 4+
Prijs: € 24.99
Onderscheidingen auteur: Hans Christian Andersen Award (1958), Zilveren Griffel (1973, 1975, 1983) e.a.

Website auteur: astridlindgren.se

Koop “Emiel van de Hazelhoeve (omnibus)” bij Paagman.nlKoop “Emiel is een held (omnibus)” bij Paagman.nlVind 'Toen Michiel zomaar een paard kreeg' in de bibliotheek