Tom Poes en het cadeautje voor heer Ollie – Sjoerd Kuyper & Henrieke Goorhuis

Illustratie door Jantien Baas: Tom Poes en het cadeautje voor heer Ollie – Sjoerd Kuyper & Henrieke Goorhuis

Olivier B. Bommel is morgen jarig, maar Tom Poes heeft nog geen kadootje. Dus gaat hij op zoek naar een kado dat een heer van stand waardig is. Maar na iedereen gevraagd te hebben of zij misschien wat weten, komt Tom Poes met lege handen aan. Of toch niet?

Een nieuw gouden boekje over Tom Poes en Heer Olivier B. Bommel, helaas niet van de meester zelf, maar desalniettemin bijzonder kunstig gedaan.

Tom Poes en het cadeautje voor heer Ollie - Sjoerd Kuyper & Henrieke Goorhuis

Dit boekje is duidelijk bedoelt als kennismaking voor jonge lezers met de wereld van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Het slaagt daar bijzonder goed in, ook omdat er een hele parade aan karakters langskomt die zo meteen worden geintroduceerd.

De Gouden boekjes serie werd in de jaren vijftig geintroduceerd om goedkope maar goede boekjes ook beschikbaar te maken voor de minder bedeelden. Dit nieuwe boekje is dan ook goed betaalbaar, zeker als je het vergelijkt met veel andere kinderboeken die momenteel te koop zijn.

Tom Poes en het cadeautje voor heer Ollie - Sjoerd Kuyper & Henrieke Goorhuis

De tekeningen zijn erg mooi gemaakt, en gelukkig met veel respect voor het werk van Marten Toonder. Henrieke Goorhuis heeft al eerder de illustraties voor een nieuw Bommel boek mogen maken en dit is dus de tweede keer dat ze in de schoenen van Marten Toonder stapt.

Het verhaal geeft de bijzondere karakters uit de wereld van Olivier B. Bommel goed weer, al is het verhaal voor een Bommelverhaal wat licht. Dat kan natuurlijk ook niet anders omdat de doelgroep van dit boekje een stuk jonger is dan de originele Bommelverhalen, die onder veel volwassenen nog steeds erg geliefd zijn door hun persiflages en diepere lagen.

Tom Poes en het cadeautje voor heer Ollie - Sjoerd Kuyper & Henrieke Goorhuis

Zijn de originele Gouden boekjes geschikt voor kinderen vanaf 2, dit boek is wel echt voor een ouder publiek. Al is het alleen al omdat het verhaal bijna drie keer zoveel tekst bevat als bijvoorbeeld de klassieker ‘Wim is weg’.

Persoonlijk ben ik een groot fan van de Gouden boekjes serie, maar iets minder van de nieuwste boekjes. Er zijn er de laatste jaren een aantal verschenen die me erg tegenvielen  (Nijntje viert haar verjaardag, Buurman en Buurman – Het opblaasbadje) en niet in de schaduw kunnen staan van hun jaren 50 voorgangers (De gele taxi, Christoffel en de Columbus e.v.a.).

Met dit boekje word er wat mij betreft een nieuwe pagina omgeslagen, een origineel verhaal (en geen afbeeldingen uit een animatie serie) met de kwaliteit van de originele klassiekers. Hulde!

Titel: Tom Poes en het cadeautje voor heer Ollie
Auteur: Sjoerd Kuyper
Illustraties: Henrieke Goorhuis
Uitgever: Rubinstein
ISBN: 9789047623663
Verschijningsdatum: december 2017
Bladzijden: 32
Afmetingen: 8x195x171 mm
Leestijd: 15 min.
Leeftijd: 6+
Prijs: € 7,50
Onderscheidingen auteur: Vlag en Wimpel (2015), Emmy Award (1993)

Website auteur: sjoerdkuyper.com

Website illustrator: henrieke.crevado.com

Koop “Tom Poes en het cadeautje voor heer Ollie” bij Paagman.nl