Uitgeverij Christofoor is opgericht in 1975 en is voortgekomen uit de in 1964 begonnen Boekerij van de Christengemeenschap. Inmiddels is de uitgeverij uitgegroeid tot een zelfstandige onderneming die is gespecialiseerd in spiritueel georiënteerde en kwalitatief hoogwaardige boeken.
Christofoor heeft van oudsher een naam op het gebied van sprookjes, legenden en sagen. Elk jaar brengt de uitgeverij ongeveer 30 boeken uit, zowel eerste drukken als herdrukken, van zowel buitenlandse als Nederlandse auteurs.
In 2012 heeft de uitgeverij zijn missie als volgt geformuleerd:
“Christofoor wil boeken uitgeven, die de mens in staat stellen zich zelf innerlijk te vernieuwen en zijn horizon te verbreden, om daardoor de samenleving nieuwe impulsen te geven.”
De mens lijkt er zich een waar genoegen in te hebben geschept om nieuwe en uitdagende manieren te bedenken om zijn woningen te bouwen, de diepte in, de hoogte in, verplaatsbaar op het water of juist op het land en gemaakt van een enorme verscheidenheid aan materialen.
In ‘Hier wonen wij’ doet Signe Torp een moedige poging om zoveel mogelijk van deze verschillende huizen te bespreken en vooral ook te tekenen.
De prachtige tekeningen in dit boek stelen dan ook de show en het begint al meteen goed met een prachtige dwarsdoorsnede op een grote uitklappagina. Vier pagina’s aan gedetailleerde kasteel interieuren zetten de toon voor een boek vol verrassingen. Lees meer »
Wanneer de broertjes James en Thomas zich op een regenachtige dag vervelen, vinden ze ineens een geheimzinnige deur in de goed gevulde boekenkast op hun kamer.
De deur brengt ze naar een andere wereld, waar ze door leeuwen en schildpadden worden onthaalt en waar betoverende muziek klinkt, die hun een verhaal lijkt te willen vertellen…
Het eerste boek met geluid dat we hier recenseren en dat is niet zonder rede. Meestal zijn dit boeken met weinig samenhang en van wat lagere kwaliteit, gelukkig gaat dat absoluut niet op voor het vrolijke ‘Carnaval der Dieren’ van Jessica Courtney-Tickle.
Voor een bepaalde leeftijd kinderen is er niks zo fijn als een mooie hut bouwen. Dat kan een ruime boomhut van hout zijn, bovenin de top van een grote boom, maar ook een fort gebouwd van de kussens van de bank en wat kleden.
Voor die kinderen is er nu het inspirerende ‘Hutten bouwen’ waarin voor elke jaargetijde en elk bouwmateriaal uit de doeken wordt gedaan hoe deze het beste aan te wenden zijn om zelf een schuilplaats, fort, hut of tent te bouwen.
Want gelukkig is elk seizoen geschikt voor het bouwen van hutten! Om te schuilen voor weer, wind en kou of juist om voor de brandende zon te vluchten, niks is zo leuk als je met vriend(inn)en terug te trekken in een zelfgebouwde schuilplek.
Giselle, een eenvoudig boerenmeisje, raakt verliefd op Loys die zich voordoet als gewone boerenjongen, maar eigenlijk Albrecht heet, een prins blijkt te zijn en zelfs al verloofd is. Als de jager Hilarion hier achter komt en Albrecht confronteert met zijn bedrog loopt het slecht af met Giselle.
Maar dan krijgt Giselle opnieuw een kans om haar lief Albrecht te ontmoeten als één van koningin Myrtha’s Wili’s. Als blijkt dat die geen goede bedoelingen heeft, kan Giselle dan haar geliefde redden?
Giselle is van origine een ballet, het enige ballet dat tot de Romantiek gerekend kan worden en geheel bewaard is gebleven. Het heeft vanaf zijn première in 1841 grote zeges gevierd in de Europese opera’s en theaters en werd al snel opgevoerd over de hele wereld.
De zee blijft een dankbare inspiratiebron, als een van de weinige plekken op de aarde die we nog niet tot op de bodem uitgeplozen hebben, blijft er een zweem van mysterie om hangen. Maar de zee is natuurlijk ook gewoon een fantastische bestemming voor vertier en een plek waar we veel voedsel en andere mooie dingen vandaan halen.
Nicola Davies beschrijft in ‘Dit is de Zee’ een enorm scala aan verschillende aspecten van de zee, zo is er een hoofdstuk over de kust, eentje over zeereizen en komen verschillende zeedieren en zelfs verschillende zeeën aan bod.
Met 108 pagina’s is dit dan ook best een stevig boek geworden, de hoeveelheid tekst valt mee, want de tekeningen voeren de boventoon. Elke pagina is eigenlijk één grote illustratie over een onderwerp waar een korte beschrijvende (of poëtische) tekst bij staat.
Het hebben van groene vingers voor kinderen wordt al een hele tijd gepromoot, door allerlei natuurinstanties, kinderorganisaties en zelfs de Albert Heijn met zijn moestuintjes is in deze niche gesprongen. Ook zijn er al aardig wat boeken die kinderen helpen met hun horticulturele vaardigheden, waaronder dit erg leuke boek van één van Zweden’s meest vooraanstaande hoveniers.
Van onkruid wieden tot verpotten, het belang van insecten voor je planten en zaadjes verzamelen voor het volgende seizoen, alles wat een kleine tuinier moet weten wordt uitgelegd in woord en beeld.
In Zweden (waar het boek al in 2015 verscheen) is het gekozen tot Tuinboek van het jaar 2015 en het is ondertussen naast deze Nederlandse editie ook al in het Duits verschenen. Dat is dan ook niet voor niks, want dit boek is behoorlijk volledig en blijft tegelijkertijd nog heel goed begrijpelijk.
De sterren zijn al sinds het ontstaan van de mensheid een dankbare bron van vermaak, inspiratie en ontzag. Tegenwoordig is kennis van het hemelfirmament niet meer onmisbaar voor navigatie of religieuze ontwikkeling, maar daarom zijn de sterren niet minder mooi of inspirerend. In het boek waar deze recensie over gaat wordt daarom op een speelse manier de beginselen van de astronomie voor de jeugd inzichtelijk gemaakt.
Dit boek staat werkelijk bomvol met alle denkbare informatie rondom alle soorten lichtjes die je ‘s-nachts aan de hemel kunt zien staan. Denk aan achtergronden bij de sterrenbeelden (en planeten), maar ook over hoe sterren ontstaan, wat een vallende ster of meteoriet is en wanneer je ze het beste kunt zien.