Fontaine Uitgevers is een in 2005 door Martin Fontijn opgerichte uitgeverij die zich voornamelijk richt op non-fictie boeken. Naast veel boeken specifiek gericht op de jeugd worden er onder andere ook kookboeken, geschiedenis- en wetenschapsboeken uitgegeven.
In 2015 werd Fontaine Uitgevers onderdeel van de uitgeversgroep Nieuw Amsterdam en daarmee van marketing- en mediabedrijf Novamedia.
Fontaine Uitgevers verzorgt ook de levering en marketing van de uitgaven van het Belgische Van Halewyck in Nederland.
Kleine dokter Draak en zijn toegewijde assistente Gilda de glimworm fungeren als spoedarts en genezen iedereen met klachten die hun hulp inroept. Of het nou een grote trol is met pijn in zijn schouder, een ridder met de mazelen, of een kleine prinses met onduidelijke, maar volhardende klachten.
Helaas torst Kleine dokter Draak een groot geheim met zich mee, een gevaarlijk geheim dat zijn werk als dokter (en zijn patiënten) regelmatig in gevaar brengt. Zal het hem lukken de prinses te genezen en onderweg zijn zelfvertrouwen te herwinnen?
Kleine dokter Draak is een bijzonder sympathiek boek, kundig vertaald uit het originele Duits door Enne Koens. De zinnen zijn fijn kort, met een uitstekend ritme, wat lekker weg leest voor de beginnende lezers, maar ook erg prettig is om voor te lezen.
Het hartverwarmende en tegelijk alarmerende sprookje over een geliefde tandenborstel die een lange reis maakt en wonder boven wonder toch weer thuis geraakt.
Geantropomorfiseerd plastic beleeft avonturen in de afvalstroom om als gerecyclede borstel een vaste plaats in het huishouden te veroveren.
Maar daarmee heeft M.G. Leonard, van Dader op het Spoor-faam, een oprecht leuk prentenboek opgeleverd. De vrolijke tekeningen verbloemen de ernst van de zaak niet, maar houden de boodschap fier overeind, zonder dat je er meteen depressief van wordt.
We hebben onze huidige samenleving momenteel zo ingericht dat geld zowat het belangrijkste is dat er is, maar vreemd genoeg ben ik nog nooit eerder een kinderboek tegengekomen dat over geld gaat…
Arwen Kleyngeld is geboren om daar verandering in te maken, met zo’n achternaam kun je niet anders, en ze levert dan ook een schat aan informatie over onze huidige (en historische) ruilmiddelen.
Want de geschiedenis van de mensheid is vervlochten met een verscheidenheid aan betalingsmiddelen, van schelpen en zout tot plastic pasjes en cryptografische codes, allemaal even waardevol én waardeloos.
De langste rivier van de wereld, die door zeven landen stroomt en een werelddeel definieert, die de oorsprong is van de longen van de aarde en waar een ongelooflijke rijkdom aan flora en fauna zich bevind, verdient wel een boek over zichzelf.
En dat is precies wat Fontaine Uitgevers heeft gedaan met dit uitgebreide naslagwerk, alle aspecten van dat weidse en veelzijdige landschap worden besproken én buitengewoon mooi geïllustreerd.
Dit is alweer het derde deel in een prachtige serie natuurboeken die Fontaine Uitgevers heeft uitgebracht, waarvan het bijzondere tweede deel, ‘Het Grote Rif‘, ook al heel lovend besproken is hier. En net als de twee voorgangers is ook aan dit boek weer veel aandacht besteedt.
Isobel is opgegroeid in India, waar ze met haar kindermeisje in het ene gedeelte van het huis woonde, terwijl haar ouders zich vooral in het andere gedeelte bewogen. Toen die waren overleden moest Isobel echter naar Engeland, het land waar ze vandaan komt, maar nog nooit is geweest.
Op de lange lange boottocht van India naar het Verenigd Koninkrijk is ze samen met de ambitieuze Sam getuige van een heuse moord, waarna ze als een ware Sherlock Holmes en Dr. Watson op zoek gaan naar de dader.
Een historische roman waar de klassieke rollen eens lekker door elkaar worden geschud is een perfecte match voor de huidige tijd waarin inclusiviteit en gelijke rechten voor man en vrouw steeds nadrukkelijker aanwezig zijn. Maar veel belangrijker nog, dit is gewoon een kneiter van een spannend kinderboek!
Het leven van een verlegen spookje is niet makkelijk, want niemand lijkt Seppo te zien staan. Zelfs Alma, het mooiste monster van de stad, en het onzichtbaarste, lijkt niet naar hem om te kijken.
Maar net als Seppo denkt dat het nooit meer goed komt en zelfs zijn ouders hem lijken te zijn vergeten, blijkt het toch heel anders te zitten.
De auteur met de prachtige naam komt oorspronkelijk uit Mexico en dat is goed aan de tekeningen af te zien. De macabere, maar tegelijkertijd heel vrolijke stijl van de Mexicaanse feestdag ‘Día de Muertos’ viert in dit boek de boventoon.
De zee en haar bewoners zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor veel auteurs. We hebben dan ook al heel wat boekengerecenseerd, die op de één of anderemanier met ditonderwerp te maken hebben.
Ook dit boek haalt zijn inspiratie uit de zee en dan specifiek het unieke stuk oceaan waar Het Groot Barrièrerif zich bevindt, een unieke en meer dan prachtige biotoop, die helaas zwaar onder druk staat door menselijk handelen.
Niets ten nadele van de eerder gerecenseerde non-fictie boeken over de zee en haar bewoners, maar dit is wel weer een pracht van een boek geworden. Het begint al met de schitterende reliëf cover en het mooie dikke papier waarop het grote boek is gedrukt.
Naar aanleiding van het prachtthema van de Kinderboekenweek van dit jaar (Worden wat je wil), is er dit jaar al een hele stapel boeken uitgekomen die op dat thema inspelen. Zo ook dit gigantische grafische hoogstandje.
Illustrator en grafisch ontwerper Owen Davey heeft in zijn kenmerkende stijl een grote en diverse verzameling beroepen, en z’n benodigdheden uitgebeeld, van superheld tot chef en van samurai tot fotograaf.
Van alle beroepenboeken die we de afgelopen tijd in onze handen hebben gehad is deze toch wel het grootst en vooral het meest divers. De behandelde beroepen zijn niet allemaal even eigentijds of realistisch, maar dat mag de pret zeker niet drukken.