Uitgeverij Hoogland en Van Klaveren is een onafhankelijke en zelfstandige uitgeverij opgericht door Arthur Hoogland en Frank van Klaveren. De uitgeverij is gevestigd in Hoorn en bestaat sinds 1998.
Binnen de uitgeverij zijn er twee fondsen, één voor kinderboeken en een tweede gericht op literatuur en biedt onderdak aan ruim 100 auteurs en illustratoren uit zowel binnen- als buitenland.
Hoogland en van Klaveren probeert zich te onderscheiden door het maken van kwalitatief hoogstaande uitgaven in literaire fictie (poëzie, romans en verhalen), biografieën, andere non-fictie en zowel lees- als prentenboeken voor kinderen.
Melody is de gelukkige eigenaar van een wel héél bijzondere boot, een boot die door de lucht zweeft, voortgedreven door de weergaloze trompettenbuitenboordmoter.
Met die vliegende boot bezoekt ze in dit prachtige prentenboek een zwevend eiland. Een wel heel bijzonder eiland, waarvan de bewoners, net als Melody, dol zijn op muziek.
Wanneer meneer Droste aan zijn aankomende pensioen denkt, wordt hij erg verdrietig, als nachtwaker van het leukste museum van Nederland wil hij helemaal niet weg uit zijn museum.
Dus moet meneer Droste aan de slag, want als kinderboekenauteur mag hij voor altijd in het museum blijven, wie wil dat nou niet?
Het Kinderboekenmuseum in Den Haag heeft het ongeluk gehad dat haar 25-jarig jubileum precies in het coronajaar 2020 viel, waardoor veel van de oorspronkelijk bedachte activiteiten helaas niet door hebben kunnen gaan, of in een bescheidener versie doorgang kregen.
Sylvia Weve komt eigenlijk nooit in Ootmarsum, maar die ene keer dat ze er was, in de Koggelsteeg, deed ze de vondst van haar leven. Een gedeelte van een geschrift in slechte staat, maar leesbaar, waar na een speurtocht naar de rest en de inmiddels overleden auteur én een grote reparatieklus, uiteindelijk dit boek uit is voorgekomen.
Een bonte verzameling van tot nu toe onbekende dieren, tenminste, ik ben ze nog nooit tegengekomen.. Van de Gekooide Tureluur (lat. Avis Insanus Captus) tot de Wamsteker (lat. Feles Vadere Alibi) en de Slotslak (lat. Cochlea Arx) zijn dit allemaal uiterst bijzondere en vooral onconventionele diersoorten.
Gouden Penseel winnares Sylvia Weve is een ondertussen behoorlijk bekende en gelauwerde illustratrice die, naast veel werk voor tijdschriften en kranten, door verschillende kinderboekenauteurs wordt gevraagd om de illustraties te leveren bij hun schrijfwerk. Dit keer doet Weve alles zelf en schrijft ze dus ook de behoorlijk absurde teksten van dit boek vol onbestaanbare dieren.
Wilfred heeft een eland, die houdt zich dan wel niet aan alle regels die Wilfred heeft voor een goed huisdier, maar aan de belangrijke regel 4 gelukkig wel. Maar dan blijkt er nog iemand te zijn die denkt dat Marcel (of Rodrigo) van haar is…
Wilfred en Marcel zijn een perfect stel, Wilfred stelt de regels op en Marcel houdt zich er eigenlijk nooit aan. Gelukkig realiseert Wilfred zich dat dat niet is waar vriendschap om draait en dus zo erg nog niet is.
Oliver Jeffers, de schrijver en illustrator van dit boek, heeft een erg bijzondere tekenstijl. De tekeningen van de Eland, Wilfred, de vele appels die de Eland eet en de andere personen in het boek zijn vrij eenvoudig, bijna kinderlijk getekend. Voor de achtergronden gebruikt hij echter afbeeldingen van bestaande en zelf geschilderde landschappen die vaak juist heel realistisch zijn.
Volgens Maanmannetje is het de perfecte dag voor het bakken van een bananenbrood, maar daar heb je toch echt eieren voor nodig… De mammoet wil graag een trui, maar waar is een trui te vinden die hem past… Nor de Mol heeft alles goed voor elkaar in zijn nette, perfect ronde hol, maar dan komt de rommelige Hela opeens zijn hol binnen graven…
Heb jij ook zo’n kind dat zijn koffer helemaal volgooit met boeken zodat er niks anders meer bij kan? Dan is hier de oplossing! Een boek bomvol leuke verhalen zodat je de hele vakantie elke dag weer een nieuw verhaal hebt om (voor) te lezen.
Pip & Maki, de makers van dit vrolijke verhalenboek, is een pseudoniem voor Paula Nordhauzen (Pip), Matthijs Maat en Kim Smits (Maki). Als trio is dit hun eerste kinderboek, maar ze hebben duidelijk alledrie al veel ervaring, want wat een superleuk boek is dit!
Nadat Lynn naar school is gebracht door haar vader stapt hij meteen in het vliegtuig naar Afrika om een monster te verslaan. Daarna moet nog een president geholpen worden en staat het vangen van een boef op het programma.
Lynn fantaseert er op los wat haar vader allemaal doet nadat hij haar naar school heeft gebracht. En dat kunnen natuurlijk alleen maar grootse avonturen zijn, want zeg nou zelf, je vader, dat is toch een held?
Een nieuw boek met de illustraties van Marije Tolman is altijd een feestje en er zijn recent veel feestjes geweest want ze is een veelgevraagde illustratrice waar heerlijk veel boeken van uitkomen. Ze werkt veelvuldig samen met een verscheidenheid aan kinderboekenschrijvers en brengt ook haar eigen boeken uit (vaak in samenwerking met haar vader Ronald Tolman) zoals het dromerige en hier ook al eerder gerecenseerde Het eiland.
Kleine wijze wolf heeft geen tijd voor al die vragen, je blijft alleen maar wijs als je meer dikke boeken leest. En sterren en planten ontdekken kost ook veel tijd, dus al de dieren met lastige vragen moeten hem niet storen. Totdat Kleine wijze wolf naar de koning wordt geroepen en zich realiseert dat hij zijn vrienden ook wel eens nodig heeft.
De odyssee van Kleine wijze wolf doet hem inzien dat er meer is dan kennis vergaren en dat kennis delen ook erg waardevol is. Want zelfs de wijste weet ook niet alles en heeft de minder wijzen ook wel eens nodig.
De kleuren in dit boek zijn stemmig en aards, wat de sfeer erg goed verbeeld. De combinatie van technieken die zijn gebruikt om de afbeeldingen te maken zijn erg bijzonder. Ik kom er niet helemaal achter wat er precies is gebruikt, maar het lijkt een combinatie van zeefdrukken en pastelkrijt met digitale toevoegingen. Het is bijzonder goed gelukt en het maakt het boek erg plezierig om te lezen.