Uitgeverij Infodok komt voort uit het Davidsfonds, een omvangrijk cultuurnetwerk, van origine Katholiek en opgericht in 1875 om Nederlandstalige cultuur te promoten. Zo organiseert het Davidsfonds grote en kleine culturele evenementen, biedt vele cursussen aan en zet cultuurreizen met toonaangevende reisleiders op via lokale afdelingen actief op zo’n 500 plaatsen in heel Vlaanderen en Brussel.
De bijbehorende uitgeverij, indertijd Davidsfonds/Infodok, opgericht in 1992, gaf jeugd- en volwassenenboeken uit, met een focus op geschiedenis, taal of kunst.
De uitgeverij is sinds 2016 losgekoppeld van het Davidsfonds cultuurnetwerk en onder de vleugels van Standaard Uitgeverij gebracht (voorheen WPG België), maar vaart nog steeds haar onafhankelijke door cultuur geïnspireerde koers.
Op Granaatappelstraat nummer 10 wonen een heleboel verschillende mensen uit verschillende culturen, met verschillende culinaire gewoontes en verschillende lievelingsgerechten.
Elke bewoner maakt vandaag één van zijn favoriete gerechten en zo vormen ze tezamen een heerlijk gezamenlijk maal dat in de achtertuin met z’n allen genuttigd gaat worden. Als dat geen smullen wordt!
Dit kinderkookboek van Felicita Sala pakt het nou eens helemaal anders aan. Dit boek is namelijk niet helemaal volgepropt met recepten, maar bevat juist een selecte verzameling van vijftien diverse klassiekers waar de ruimte voor is genomen en die ook nog eens bijzonder mooi geïllustreerd zijn.
Altijd al willen weten hoe vulkanen ontstaan en waarom aardbevingen vooral op bepaalde plaatsen vaak voorkomen? Leer dat en nog veel meer in dit spectaculaire popupboek over de aarde en haar vreemde kuren.
De vele flapjes en een aantal reusachtige popups, van onder andere een vulkaan en de atmosfeer, maken van dit boek een waar spektakel.
De afbeeldingen bij deze recensie doen geen recht aan de popups, die echt wel heel indrukwekkend zijn, kwaliteit over kwantiteit in dit boek wat dat betreft.
Volgens de sticker op de voorkant is dit een bouwdoos en wetenschapsboek, maar wij behandelen het hier als een doeboek, want dat is dit natuurlijk gewoon.
Maar wel een héél bijzonder doeboek, want als je dit boek uit hebt en de reusachtige knikkerbaan hebt gebouwd zullen er nog maar weinig concepten in de natuurkunde onbekend voor je zijn.
De grote doos waar het boek mee geleverd wordt, zit vol onderdelen waar je zelf, met behulp van de aanwijzingen in het boek, een waanzinnige knikkerbaan kunt bouwen.
Voor kinderen zit de nacht vol met mysterie, wat gebeurt er toch als de zon onder is en het overal donker is? Gaan alle dieren ook slapen omdat er niks meer te zien is of hebben dieren en planten misschien slimme oplossingen bedacht voor het tekort aan zonlicht?
Deze en andere vragen over de nacht, het donker en wat er dan allemaal gebeurt in de natuur, worden beantwoord in dit wonderschone, donkere boek van Lena Sjöberg.
Dit keer geen boek met welterusten verhalen of een boek over hoe dieren slapen, maar juist een boek over de gewoontes van de dieren en planten die ‘s-nachts niet gaan slapen. Dat blijken er nog een heleboel meer te zijn dan je zou verwachten en daar zitten ook nog eens een heleboel erg bijzondere bij!
Roodsnaveltje heeft een lange reis voor de boeg, van de ene kant helemaal naar de andere kant. Op zijn tocht komt hij vanalles tegen, veel is verborgen, maar daar is vast wat op te vinden!
De lange reis is een heel bijzonder boek, een boek in 2 kleuren en met een “magische kijker”. Met de kijker kun je de verrassingen op de pagina’s vinden, zowel door het ver af te houden, of juist dichtbij om de verborgen details te ontdekken.
De tekeningen in het boek zijn in het blauw en rood gemaakt zodat je alleen met de rode lens de blauwe lijnen kunt zien die zitten verstopt achter de rode tekeningen. De verstopte plaatjes zijn vaak niet wat je verwacht te vinden en het boek zit vol met visuele grapjes. Telkens denk je te weten wat er verstopt zit, maar vaak ben je toch weer op het verkeerde been gezet.