Lemniscaat is opgericht in 1963 door het echtpaar Boele van Hensbroek. Ze gebruikten het lemniscaatteken als symbool, omdat het naast oneindigheid ook evenwicht en verbondenheid uitdrukt. De stichters hadden vooral interesse voor opvoedkunde, de latere stap van opvoedkunde naar kinderboeken was dan ook vanzelfsprekend.
Tegenwoordig richt de uitgeverij zich grotendeels op het Nederlandstalige kinderboek, maar geeft ook romans uit en o.a. boeken op het gebied van filosofie, (ortho)pedagogiek, psychologie, opvoeding en ontwikkeling.
Op het gebied van prentenboeken heeft Lemniscaat baanbrekend werk verricht in de jaren zestig. Zo was Lemniscaat de eerste Nederlandse jeugduitgeverij die zich presenteerde op de internationale kinderboekenbeurs te Bologna.
Lemniscaat zetelt in Rotterdam en tot op heden bleef de uitgeverij onafhankelijk van de grote concerns.
Er is geen feestdag waar het zingen van liedjes zo’n belangrijk onderdeel van is als Sinterklaasavond en de aanloop er naar toe.
Er komen dan ook elk jaar weer een heleboel nieuwe boeken uit met Sinterklaasliedjes, want de liedjes verouderen tegenwoordig in rap tempo en voor iedere generatie zijn er zo zijn aanpassingen nodig.
Haas geniet met zijn vrienden van hun weiland aan de rand van het bos, met de rivier en de heuvel vlakbij. Dit moet wel de fijnste plek van de wereld zijn.
Een lange reis langs bijzondere plekken voert Haas van de ene verwondering in de andere. Allemaal fijne plekken, maar de fijnste plek is het niet, want overal mist toch iets, maar wat?…
Wanneer Haas zijn mooie plekje verlaat om op zoek te gaan naar de fijnste plek van de wereld, stapt hij een avontuur binnen dat door de mooie kleurrijke tekeningen overstroomt van optimisme en vrolijkheid.
Niet alleen een boek, maar een heel pakket aan materiaal om je te helpen bij je natuur activiteiten. Zoekbladen, een poster met al je te vinden dieren en natuurlijk een boek met activiteiten en boordevol informatie.
Klem de zoekvellen in je klembord, stouw je rugzak vol met eten en drinken en een verrekijker en ga op pad om heerlijk te tekenen, knutselen en te ontdekken!
Leuk vormgegeven, divers in zijn onderwerpen en nog veel belangrijker, met een mooi klembord! De gebruiker straalt meteen natuurlijke autoriteit uit.
Wie kent de sprookjes van Andersen niet? ‘De stoute jongen’, ‘De theepot’, ‘Ole de torenwachter’ en ‘Het doornige pad van de eer’. Of dan toch tenminste wel ‘De prinses op de erwt’, ‘De kleine zeemeermin, ‘Het lelijke jonge eendje’ en ‘Het meisje met de zwavelstokjes’.
Andersen heeft een enorme verzameling sprookjes geschreven, waarvan sommige ongelooflijk beroemd en anderen bijna alom onbekend. In dit boek vind je ze allemaal terug.
Dit boek is in alle opzichten een klassieker, met een stofomslag, waar 5 verschillende varianten van zijn, maar waarvan de hardcover zelf waarschijnlijk nog het mooiste is. Maar ook nog met een leeslint, een mooie stoffen rug en natuurlijk meer dan 600 pagina’s aan sprookjes en illustraties.
Frank z’n vlieger belandt op het dak van een piraat in ruste die aan het meer woont, deze gepensioneerde piraat is hem liever kwijt dan rijk, maar onverwacht worden ze toch vrienden.
Woeste Willem is deze voormalige piraat die aan een meer in het bos is gaan wonen. Hij duldt geen pottenkijkers en zit het liefste alleen door zijn verrekijker in de verte te turen. Maar dan heeft hij niet gerekend op Frank die zijn leven onverwachts binnenkomt en zijn hart weet te veroveren.
Dit kan met recht een klassiek prentenboek genoemd worden, gemaakt door het inmiddels beroemde Duitse kinderboeken illustrator en schrijvers echtpaar Schubert. De jaarlijkse actie ‘Geef een prentenboek cadeau!‘ heeft in 2020 dit boek dan ook uitgekozen als prentenboek van het jaar. Vanaf 12 juni is ‘Woeste Willem’ dus voor maar €2,50 te koop in de boekhandel!
Een muis die zonder twijfel weet dat hij een tijger is en zo zeker van zichzelf is dat hij alle dieren en zelfs een echte tijger ervan weet te overtuigen.
Een grappig en vlot verhaal over een muis die uiteindelijk toch zijn reflectie in het water lijkt te zien, maar dan..
Tweeëndertig pagina’s pure lol, niet meer en niet minder. De muis met zijn bijzondere praatjes, die dieren die er steeds meer van overtuigd lijken te zijn dat hij het toch bij het juiste eind heeft en dan de onverwachte conclusie als kers op de taart.
Bij een verlaten kamp in het Amazone oerwoud werd het materiaal gevonden waar Teddy Keen ‘Het geheime boek van de ontdekkingsreiziger’ van heeft samengesteld. Een survivalhandboek, een dagboek, een inspiratiebron, een reisverslag, dit boek is het allemaal en nog heel veel meer!
Aan de hand van fantastische potloodtekeningen deelt de Onbekende Ontdekkingsreiziger zijn niet onaanzienlijke kennis en eigen ervaringen over overleven in de wildernis.
Wat een werk moet het maken van dit boek zijn geweest! Elke bladzijde van het bijna tweehonderd pagina dikke boek is voorzien van de beeldschone en gedetailleerde tekeningen van de “onbekende” maker. Afbeeldingen die ook nog eens zijn voorzien van uitgebreide uitleg over alles wat je mogelijk zou willen weten om je avontuur in de wildernis te overleven.
Op een van haar wandelingen door het besneeuwde bos komt Josefien een Tijger tegen, die haar naar huis volgt en de daaropvolgende dagen haar trouwe metgezel wordt. Uiteraard vergt dat wat gewenning in het stadje, maar dan wordt Tijger ook in de armen van de rest van de bevolking gesloten.
Na een tijdje wordt Tijger echter ziek, een ziekte die alleen maar heimwee kan zijn en Josefien gaat op reis om haar trouwe vriend weer thuis te brengen.
Tijger is een mooi groot prentenboek geworden dat met bravoure en warme kleuren een eenvoudig verhaal over vriendschap, heimwee en eenzaamheid voor kinderen van bijna alle leeftijden brengt. De hoofdpersoon en titelgever van dit boek steelt dan ook de show op de fantastische tekeningen die om de tijger heen lijken te zijn gemaakt.