Uitgeverij Leopold is in 1923 opgericht door de eigenaar van het weekblad Haagse Post, H.P. Leopold en is gevestigd in Amsterdam.
Waar in de beginjaren voornamelijk Nederlandstalige literatuur werd uitgegeven, ontwikkelde Leopold zich in de jaren vijftig tot een jeugd- en kinderboekenuitgeverij. In het fonds is plaats voor fictie en non-fictie, puzzels, knuffels en cd-roms voor lezers van 0 tot 16 jaar.
In 2003 is er een samenwerkingsverband aangegaan met jeugdboekenuitgeverij Ploegsma.
Voor een speciale serie kunstboeken voor kinderen werkt Leopold samen met diverse Nederlandse musea.
Wanneer Lana haar moeder verliest, verhuist ze naar haar opa in Parijs, maar het verlies van haar moeder laat haar maar niet los. Dan ontvangt ze een brief waarin staat hoe ze terug in de tijd kan reizen. Een kans die ze zich niet kan laten ontschieten en dus beklimt ze de Eiffeltoren midden in een onweersstorm.
Het zal niemand verbazen dat dit leidt tot een fantastisch avontuur waarin Lana nieuwe vrienden maakt, ze beroemde Parijzenaren ontmoet en uiteindelijk in staat is om vrede te sluiten met het verleden.
Myron van Velden heeft al heel wat leuke kinderboeken geschreven, maar dit is een bijzondere. Gaan de meeste van haar eerdere boeken over geheime boomhutten of dromen die echt gebeuren, dit is een emotionele reis over acceptatie en loskomen van het verleden.
De prachtige serie kunst prentenboeken van Uitgeverij Leopold in samenwerking met het Haagse Kunstmuseum brengt al jaren de mooiste boeken voort. Dit keer wordt het verhaal verteld van het voormalig Gemeentemuseum zelf en haar architect Hendrik Berlage.
Zelfs na zijn overlijden kan Berlage geen afscheid nemen van zijn grootste prestatie en maar goed ook! Een dief plundert de collectie en alleen de architect heeft het in de gaten en zorgt op zijn karakteristieke creatieve manier voor een oplossing.
Georgien Overwater levert een prachtig prentenboek af waar de hoofdrolspeler eigenlijk het museum zelf is. Ze laat geen bladzijde onbenut om de bijzondere architectuur, maar ook de collectie van het Haagse Kunstmuseum te benadrukken.
Julius Muis is het liefst alleen. Hij ontloopt eigenlijk al zijn mede-bosbewoners, vaak uit noodzaak, maar bijna even vaak omdat hij ze maar vervelend vindt. Tot hij ineens onverwacht bezoek krijgt en dat blijkt toch leuker dan hij op het eerste gezicht had verwacht.
Het verhaal van een zelfredzame muis die zijn eigen gang gaat, maar in een onverwachte bezoeker een nog minder verwachte vriend vindt.
Het tweede boek dat wij recenseren van Joe Todd-Stanton is misschien nog wel mooier dan het eerste, ‘Het geheim van de Zwarte Rots, wat toch ook al een prachtboek was. Net als het vorige boek heeft deze ook weer een hele fijne stevige omslag en mooi dik papier, wat meteen het gevoel van hoge kwaliteit geeft.
In het vredige stadje gaat alles zijn gangetje, totdat er ineens op onverklaarbare wijze hele akkers worden kaalgevreten. De bevolking gaat op onderzoek uit en ontdekt dat er een enorm vuurspuwend monster in het bos woont!
Daar moet natuurlijk wat aan worden gedaan, en het liefst ook nog voordeel uit gehaald worden. Maar dit is niet een klassiek monster en het vereist dan ook wat creatief denkwerk voordat de bevolking van het stadje iets heeft kunnen bedenken waar het monster hen mee uit de brand kan helpen.
De opgeruimde strapatsen van het goedige monster, die sommige notabelen van de stad tot razernij drijft, worden lichtvoetig gebracht en in kleurige afbeeldingen aan het papier toevertrouwd. De bekende vrolijke stijl van icoon Max Velthuijs maken dit een boek dat iedereen leuk zal vinden.
Een beer en een mol houden gezellig samen hun winterslaap, maar dan barst de beer het hol uit, de lente tegemoet. Zal hij in zijn enthousiasme ooit nog bij de mol terugkeren in hun kleine knusse hol?
De seizoenen verstrijken en de beer geniet van alles dat groeit en bloeit, maar als de winter weer terugkeert moet hij wel weer op zoek naar zijn winterslaapbuddy.
Leopold heeft weer zijn best gedaan met dit mooie nieuwe prentenboek van Milja Praagman. Een mooie stevige harde kaft, die een beetje ruw, maar erg fijn aanvoelt, met dik, luxe papier, maken hier een heel chic prentenboek van.
Een grote zwarte rots die elke keer ergens anders lijkt op te duiken, zorgt ervoor dat het te gevaarlijk is voor Erin om met haar moeder mee te gaan wanneer zij gaat vissen.
Als het haar dan toch een keer lukt zich op de boot te verstoppen, is dat ook meteen het begin van een avontuur waarin het geheim van de mysterieuze zwarte rots eindelijk ontrafelt wordt.
De kleine Erin gaat niet uit van de eerste indruk, een waardevolle eigenschap, laat Joe Todd-Stanton zien, in deze fantastisch uitgevoerde uitgave, met mooi dik, luxueus papier een een prachtige stevige kaft vol minuscuul gedetailleerd reliëf.
De ondernemende Steef van de Timmerfabriek woont tegenover de doortastende Eefje van de Jurkenmaakster, met alleen een brede rivier die hun van elkaar scheidt.
Een heleboel hout, een bankschroef, touw, twee vaders en twee moeders en dan nog meer hout en zelfs een anker zorgen dat ze elkaar makkelijk kunnen bereiken, maar dan moet het echte project nog beginnen!
Journalist en kinderboekenauteur Wouter Klootwijk heeft een heerlijk vrolijk en onderhoudend verhaal geschreven dat ondanks de uiteindelijke spannende conclusie vooral een frisse can-do mentaliteit bevat.
In het midden van het boek staat een hoge muur, om de ene kant te beschermen tegen de andere kant. Want aan de ene kant is het niet pluis en alles aan de andere kant is juist heel erg veilig en fijn, of steekt het misschien toch iets anders in elkaar?
Een bijzonder verhaal dat speelt met de actualiteit en dat de denkbeelden van de hoofdpersoon eens stevig onder een vergrootglas legt, maar toch geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 2!
Net als het eerder gerecenseerde boek van Jon Agee, ‘Is er leven op Mars‘, is dit weer een heerlijk luchtig en grappig verhaal, mede door de afbeeldingen, terwijl de gebeurtenissen toch best avontuurlijk en spannend zijn. Als je er goed over nadenkt gebeuren hier levensgevaarlijke dingen eigenlijk!