In 1915 richtte de zelfstandig boekhandelaar Emanuel Querido de Em. Querido’s Uitgevers-MIJ N.V op in Amsterdam. Emanuel Querido was bijzonder vernieuwend met het uiterlijk van zijn boeken en gaf een flink aantal boekbandverzorgers een kans. In 1934 begon hij met de uitgave van de Salamanderpockets, de eerste echte Nederlandse pocketserie, een jaar voordat de eerste Penguins verschenen.
De Tweede Wereldoorlog was een turbulente tijd voor zowel de uitgeverij als haar oprichter. De uitgeverij werd in de zomer van 1944 door de bezetter geliquideerd en de ondergedoken joodse Querido en zijn vrouw vielen in de zomer van 1943 door verraad in Duitse handen. Beiden werden in het kamp Sobibór vermoord.
Na de oorlog werd er een doorstart gemaakt met de grote hoeveelheden boeken en liquide middelen die directeur Van Oorschot had weten achter te houden. Querido werd al snel een van de toonaangevende literaire uitgeverijen van het land.
In 2014 splitste WPG Em. Querido’s Uitgeverij in Querido, welke aan Singel Uitgevers werd verkocht, en Querido Kinderboeken. Deze situatie werd door zowel redactie als schrijvers als verre van ideaal beschouwd en uiteindelijk is in 2018 als oplossing Querido Kinderboeken ook verkocht aan Singel Uitgevers zodat Querido tegenwoordig weer een geheel is.
Anansi de spin en zijn Akuba hebben veel kinderen, maar niet altijd genoeg te eten. Dus moet Anansi met zijn streken op pad om de andere dieren keer op keer te slim af te zijn en zijn familie, en zichzelf, te helpen.
De Koning, de levensgevaarlijke tijger en zelfs magische wezens krijgen het aan de stok met de sluwe spin die al zijn slimheid nodig heeft (en een beetje geluk) om toch altijd weer de dans te ontspringen.
Anansi de Spin, de beroemde Surinaamse held, in verhalen die zijn opgesteld door een van de beste vertellers van Anansitori’s, en toevallig ook Suriname’s eerste President, Dr. Johan Ferrier. Met de originele tekeningen van Noni Lichtveld, een waar genot voor iedereen die van verhalen over ondeugende slimmerds houdt.
Na een heftige storm, waarin een heleboel kratten van een vrachtschip worden geblazen en met veel geweld aanspoelen, kruipt er uit één van die kratten een robot die in tegenstelling tot zijn collega’s wel heel is gebleven.
Dat is het begin van een spannend en leerzaam avontuur voor Roz de robot, een avontuur waarin ze zichzelf en de onherbergzame, maar toch gastvrije wildernis leert kennen.
Een van de eerste recensies op deze website gin over het geniale ‘Meneer Tijger wordt wild‘ van Peter Brown, een heerlijk tegendraads prentenboek met een welkome boodschap, dat nog steeds moeiteloos de harten van de allerjongsten steelt.
De Koning is in paniek, hij heeft een draak gezien en kan niet slapen totdat hij zeker weet dat deze verjaagd is. Drie dappere ridders worden er op uit gestuurd om de draak te verslaan, maar waar is die draak dan?
Niet alles is wat het lijkt.. Soms lijkt een berg wortels bijvoorbeeld sprekend op een draak, maar lijkt een draak soms ook niet juist sprekend op iets anders?
Leo Timmers houdt er een zeer herkenbare eigen stijl op na die ook in dit boek weer goed tot uiting komt. Zijn tekeningen lijken vaak wel met olieverf gemaakt, zoveel lagen en diepte hebben ze, een methode waardoor er een hele originele eigen sfeer wordt gecreëerd.
De nachtelijke tocht van de huiskat, door de omgeving van een eenzaam huisje op het platteland, biedt de achtergrond van een wonderschoon gedicht over slapen gaan, van de meest vooraanstaande kinderboekenauteur van de wereld.
Terwijl alle dieren in slaap vallen maakt de zwarte kater een laatste tochtje van de dag door de omgeving, voordat hij ook zelf de slaap een bezoekje brengt.
Een nieuw boek van Astrid Lindgren is een bijzondere gelegenheid en zal dan ook niet meer zo vaak voorkomen. Dit wiegeliedje dat nog nooit in boekvorm is verschenen blijkt nu in combinatie met de mooie illustraties van Marit Tornqvist een buitengewoon geschikt verhaal voor een prentenboek, perfect om voor te lezen voor het slapen gaan.
Op een zelfgebouwd vlot reist een meisje op weg naar de horizon, maar de horizon is verder weg dan gedacht. Na een tijdje komt ze een bord tegen, midden op zee, dat de weg wijst naar het gelukkige eiland. Dat klinkt als een bestemming die de moeite waard is!
Maar welke van de vele eilanden is nou eigenlijk het gelukkige? Is dat niet iets heel persoonlijks? Uiteindelijk vind ze dan toch het gelukkige eiland, en het is niet wat jij of zij verwacht had.
Ondanks dat het boek maar weinig tekst bevat is het toch bekroond met een Zilveren Griffel. Honderd procent verdiend natuurlijk, want de teksten zijn fijn leesbaar en het mooie verhaal grijpt je, zonder emotioneel te worden. Maar was een Zilveren (of Gouden) Penseel niet beter op zijn plaats geweest voor de prachtige afbeeldingen in dit boek?
Harry is een echte huiskat, hij komt nooit buiten en blijft lekker in zijn warme gezellige huis. Maar als zijn vriendin Vera tikkertje met hem wil spelen, waagt hij de sprong en gaat ie op pad.
Dat gaat natuurlijk verkeerd, want een huiskat die achter een vlinder aanrent moet haast wel verdwalen, gelukkig weten de andere katten raad.
Ter ere van de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen wordt er elk jaar een Prentenboek van het Jaar geselecteerd dat in een goedkope mini-editie verschijnt en in een nieuwe grote editie waarbij een vingerpoppetje wordt geleverd. Sinds jaar en dag wordt er ook een leuke app voor tablet en mobiel (zowel Android als iOS) gemaakt gebaseerd op het prentenboek dat wordt geselecteerd.
Babar de olifantenkoning gaat op zoek naar de Kerstman om hem te vragen ook een bezoek te brengen aan Olifantenland. Na een lange zoektocht en de onmisbare hulp van Duck de hond, lukt het hem de kerstman te vinden in zijn onderaardse huis. Helaas heeft de Kerstman het al veel te druk met de mensenkinderen om ook nog de olifantenkinderen te bezoeken op kerstavond. Maar Babar zou Babar niet zijn als hij daar niet een oplossing voor weet te vinden.
Uiteindelijk ontmoeten alle olifantenkinderen de kerstman in levende lijve en ondanks dat hij ze echt niet op kerstavond kan bezoeken, zorgt Babar ervoor dat ze toch allemaal kadootjes in hun kerstkousen vinden de volgende ochtend.
Babar de olifant is natuurlijk een behoorlijk bekende verschijning. De serie heeft vanaf het eerste boek uit 1931, over Babar die de jungle verlaat, allerlei moderne dingen leert en later terugkeert en tot koning van de olifanten wordt gekroond, al meer dan 8 miljoen exemplaren verkocht in meer dan 17 talen wereldwijd. Maar dit boek is nog eens extra bijzonder omdat het de laatste was die door schepper Jean de Brunhoff zelf is gemaakt. Het boek is zelfs nooit helemaal door hem afgemaakt, de laatste inkleuringen zijn door zijn broer Michel gedaan nadat Jean in 1937 was overleden aan tuberculose.
Vosje heeft het heerlijk naar zijn zin in de duinen, hij danst met de vogels en rent achter de vlinders aan, maar dan springt hij iets te enthousiast de lucht in en komt hij met een harde smak neer. Daarmee begint een hele bijzondere droom waarin zijn hele leven aan hem voorbij komt, van geboorte tot de val en het jongetje dat hem uiteindelijk vind en naar zijn familie terug brengt.
In zijn droom beleeft hij weer alle leuke (en minder leuke) dingen die hij heeft meegemaakt, van zijn tijd als pup tot die ene keer dat het kleine mens hem uit de pot heeft gered.
Een samenwerking van twee auteurs met zo’n bijzondere staat van dienst kan alleen maar een heel mooi boek opleveren en dat is met Vosje dan ook absoluut het geval. Edward van de Vendel is een auteur met een indrukwekkend oeuvre, de winnaar van verscheidene zilveren griffels (en de Woutertje Pieterse Prijs) en de schrijver van het kinderboekenweekgeschenk van 2005. Daarnaast is de lijst kinderboeken die hij (buitengewoon goed) heeft vertaald bijna eindeloos, deze site staat dan ook al vol met boeken waar Edward een hand in heeft gehad.