Over uitgeverij: Querido

In 1915 richtte de zelfstandig boekhandelaar Emanuel Querido de Em. Querido’s Uitgevers-MIJ N.V op in Amsterdam. Emanuel Querido was bijzonder vernieuwend met het uiterlijk van zijn boeken en gaf een flink aantal boekbandverzorgers een kans. In 1934 begon hij met de uitgave van de Salamanderpockets, de eerste echte Nederlandse pocketserie, een jaar voordat de eerste Penguins verschenen.

De Tweede Wereldoorlog was een turbulente tijd voor zowel de uitgeverij als haar oprichter. De uitgeverij werd in de zomer van 1944 door de bezetter geliquideerd en de ondergedoken joodse Querido en zijn vrouw vielen in de zomer van 1943 door verraad in Duitse handen. Beiden werden in het kamp Sobibór vermoord.

Na de oorlog werd er een doorstart gemaakt met de grote hoeveelheden boeken en liquide middelen die directeur Van Oorschot had weten achter te houden. Querido werd al snel een van de toonaangevende literaire uitgeverijen van het land.

In 2014 splitste WPG Em. Querido’s Uitgeverij in Querido, welke aan Singel Uitgevers werd verkocht, en Querido Kinderboeken. Deze situatie werd door zowel redactie als schrijvers als verre van ideaal beschouwd en uiteindelijk is in 2018 als oplossing Querido Kinderboeken ook verkocht aan Singel Uitgevers zodat Querido tegenwoordig weer een geheel is.

Querido is een onderdeel van Singel Uitgevers.

Website: singeluitgeverijen.nl/querido

Alle recensies over deze uitgeverij:

Vosje – Marije Tolman & Edward van de Vendel

Illustratie door Jantien Baas: Vosje – Marije Tolman & Edward van de Vendel

Vosje heeft het heerlijk naar zijn zin in de duinen, hij danst met de vogels en rent achter de vlinders aan, maar dan springt hij iets te enthousiast de lucht in en komt hij met een harde smak neer. Daarmee begint een hele bijzondere droom waarin zijn hele leven aan hem voorbij komt, van geboorte tot de val en het jongetje dat hem uiteindelijk vind en naar zijn familie terug brengt.

In zijn droom beleeft hij weer alle leuke (en minder leuke) dingen die hij heeft meegemaakt, van zijn tijd als pup tot die ene keer dat het kleine mens hem uit de pot heeft gered.

Vosje - Marije Tolman & Edward van de Vendel

Een samenwerking van twee auteurs met zo’n bijzondere staat van dienst kan alleen maar een heel mooi boek opleveren en dat is met Vosje dan ook absoluut het geval. Edward van de Vendel is een auteur met een indrukwekkend oeuvre, de winnaar van verscheidene zilveren griffels (en de Woutertje Pieterse Prijs) en de schrijver van het kinderboekenweekgeschenk van 2005. Daarnaast is de lijst kinderboeken die hij (buitengewoon goed) heeft vertaald bijna eindeloos, deze site staat dan ook al vol met boeken waar Edward een hand in heeft gehad.

Lees meer »

Is er leven op Mars? – Jon Agee

Illustratie door Jantien Baas: Is er leven op Mars? – Jon Agee

Een volhardende astronaut gaat op zoek naar leven op Mars, hij is zo zeker van zijn zaak dat hij al een kadootje heeft meegenomen. Want zeg nou zelf, wie kan er nou een chocoladetaart weerstaan?

Na een lange zoektocht vindt de astronaut leven, maar niet van het soort dat chocoladetaartjes kan waarderen. Of toch wel?

Is er leven op Mars? - Jon Agee

Dit is een nieuw boek uit de serie Tijgerlezen voor beginnende lezers van Uitgeverij Querido Kinderboeken. De boeken uit deze serie zijn niet ingedeeld volgens het traditionele AVI principe, maar de lezers mogen zelf inschatten of ze het boek aankunnen.

Lees meer »

Fabian’s feest – Marit Tornqvist

Illustratie door Jantien Baas: Fabian’s feest – Marit Tornqvist

Fabian’s moeder zoekt de feestkleren van Fabian voor het grootse feest dat aan de gang is in de stad. Ondertussen fantaseert Fabian wat ze allemaal zouden kunnen gaan tegenkomen. Maar zijn moeder verwacht niet dat Fabian het met zijn bizarre verzinsels wel eens bij het rechte eind zou kunnen hebben!

Het leukste feest ooit ontsproten aan de fantasie van Fabian, met olifanten, zijwieltjes en taarten zo groot als een plein. En morgen….

Fabian’s feest - Marit Tornqvist

Sinds enige tijd is tijdens elke Kinderboekenweek naast een leesboek als Kinderboekenweekgeschenk ook een speciaal voor deze week vervaardigd prentenboek voor een zacht prijsje te koop. In 2014 was dat dit boek en gelukkig is het in februari 2016 opnieuw uitgegeven, zodat het voor iedereen die het toen heeft gemist alsnog is aan te schaffen.

Lees meer »