Uitgeverij Nieuwezijds is een zelfstandige uitgeverij gevestigd, aan de Nieuwezijds Voorburgswal, in Amsterdam.
De uitgeverij richt zich voornamelijk op non-fictie boeken over psychologie, werk, gezondheid, opvoeding, onderwijs, cultuur, wetenschap en filosofie. Daarnaast worden er ook veel kinder- en jeugdboeken over wetenschap en techniek uitgegeven.
Computers kom je tegenwoordig overal tegen, in de koelkast, in de tv, in je auto en bijna iedereen heeft er eentje in zijn zak zitten. De huidige generatie van ‘cybernatives’, kinderen die zijn opgegroeid met internet en computers, kunnen natuurlijk hun weg met gemak vinden op laptop, mobiel en tablet.
Maar hoe worden al die mooie games en handige websites toch op het scherm getoverd en wat gebeurd er allemaal aan de binnenkant, zodat die computers hun werk kunnen doen?
In ‘Hackers met Hoedjes’ legt Cyber Security expert Ines Duits in begrijpelijke taal uit wat computers zijn, hoe ze werken en waarom ze soms zo raar doen. Bijna 50 hoofdstukken die verschillende onderwerpen rondom het onderwerp computers voor kinderen eenvoudig weten uit te leggen.
Roza Rozeur, vernoemd naar ‘Rosie the Riveter’, hét symbool van de vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog in de fabrieken aan het werk waren, wil dolgraag ingenieur worden. Maar wat als je uitvindingen telkens spectaculair mislukken en iedereen je uitlacht? Dan zet je door! Want als je echt iets wilt, laat je je door niets of niemand tegenhouden en een beetje hulp van je vliegtuig-bouwende oudtante helpt natuurlijk ook.
Roza vind allerlei tegenslagen op haar pad, van bulderend lachende ooms tot ideeën die toch niet zo goed werken als gedacht. Maar mislukkingen zijn er om van te leren en uiteindelijk leiden ze tot succes, als je maar doorzet!
Om te zeggen dat dit een succesvol prentenboek is, is een understatement, de originele Engelstalige versie heeft meer dan 140 weken in The New York Times Children’s Picture Books bestseller lijst gestaan en is zelfs voorgelezen vanuit de ruimte! Ook is het boek onder andere vertaald in het Frans, Spaans en Duits en ook daar is het boek erg populair, daarnaast zijn er ondertussen al drie delen in de serie verschenen.
Bijna 40 verhalen over vogels, van de hand van ecoloog en vogelaar Camilla Dreef, zijn gebundeld in ‘Kwie kwie kwie kwie kwie – Een boek vol vogelverhalen’, voorzien van de mooie en kleurige tekeningen van Liset Celie.
Soms over bijzondere of zeldzame vogels als de goudhaan en de bonte specht, maar net zo vaak over de soorten die we bijna dagelijks tegen het lijf lopen, als de meeuw of de kraai.
Een handzaam maar behoorlijk dik boek is het geworden en de liefde voor de vogel in al zijn verschijningsvormen spat er vanaf! De verhalen zijn al leuk, de illustraties die op bijna elke pagina te vinden zijn maken het helemaal een heerlijk vrolijk boek, dat lekker wegleest en nog leerzaam is ook.
Ter ere van de Vlaamse Jeugdboekenmaand en haar wetenschap- en techniekthema, dit keer een recensie over een boek vol leuke, veilige en eenvoudige experimenten dat van elk kind een kleine wetenschapper maakt.
In 2004 werd op initiatief van Robbert Dijkgraaf de website proefjes.nl begonnen met een verzameling leuke en eenvoudige proefjes die de wetenschap toegankelijk moet maken voor kinderen. De website is een groot succes en er worden tot op de dag van vandaag nieuwe proefjes op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie aan toegevoegd. Ondertussen staan er al meer dan 200 verschillende proefjes op de website!