Over de uitgeverij: Van Halewyck

Uitgeverij Van Halewyck werd in 1995 opgericht door André Van Halewyck, nadat hij was vertrokken bij, het door hem van tijdschrift naar uitgeverij omgebouwde, Kritak.

Veel literaire auteurs bleven bij Meulenhoff, en aanvankelijk gingen vooral non-fictieauteurs mee naar de nieuwe Uitgeverij Van Halewyck.

In 2016 werd Van Halewyck opgenomen in de groep Pelckmans Uitgevers en herbergt sindsdien ook het jeugdboekenfonds van uitgeverij Abimo. Naast kinder- en jeugdboeken en non-fictie geeft Van Halewyck ook romans en Young Adult boeken uit.

Van Halewyck is onderdeel van de Pelckmans Uitgevers groep.

Website: vanhalewyck.be

Alle recensies over deze uitgeverij:

Het geheim van te veel torens – Mark Tijsmans

Illustratie door Jantien Baas: Het geheim van te veel torens – Mark Tijsmans

Wanneer je als tweeling in het weeshuis te horen krijgt dat je eigenlijk van een oude adellijke familie afstamt, spring je natuurlijk een gat in de lucht en pak je meteen je boeltje in.

Maar dit is niet zomaar een familie, want het familie motto ‘Stapelgek maar niet gevaarlijk’ blijkt al snel op waarheid te berusten en dat luidt dan ook een knotsgek en levensgevaarlijk avontuur in.

Het geheim van te veel torens - Mark Tijsmans

Deze mooie heruitgave van dit al in 1996 verschenen boek van Mark Tijsmans, vooral bekend van zijn populaire serie Wiet Waterlanders en zijn scripts voor de Vlaamse politieserie Flikken, doet de auteur hopelijk ook eens goed doorbreken in Nederland.

Lees meer »

De H van Humboldt – Barbara Rottiers

Illustratie door Jantien Baas: De H van Humboldt – Barbara Rottiers

Voordat het vak biologie bestond, ver voordat wetenschappers op grote schaal de natuur introkken en de weidse verscheidenheid aan flora en fauna op aarde bestudeerden, was er Alexander van Humboldt.

Deze 18e-eeuwse Duitse gentleman trok als één van de allereerste met zijn instrumenten en teken- en schildergerei de onontdekte jungles en wildernissen in om dieren en planten te bestuderen en werd daarmee de grondlegger van een groot aantal takken van de wetenschap.

De H van Humboldt - Barbara Rottiers

Net als het leven van Alexander is dit boek kleurrijk, spannend, vol bijzondere historische figuren en beslaat het bijna alle continenten en alle mogelijke dier- en plantensoorten.

Lees meer »

De wondere werking van planeet aarde – Rachel Ignotofsky

Illustratie door Jantien Baas: De wondere werking van planeet aarde – Rachel Ignotofsky

Ecosystemen, dat klinkt nou niet echt als het meest inspirerende onderwerp voor een kinderboek. Maar dan ken je Rachel Ignotofsky nog niet, die hier een bijzonder mooi en leerzaam boek over heeft weten te maken.

De samenhang tussen dier- en plantensoorten wordt in dit boek in afbeelding en woord bijzonder kundig uitgelegd, alleen met de plaatjes bekijken ben je al uren zoet.

De wondere werking van planeet aarde - Rachel Ignotofsky

Rachel Ignotofsky is overduidelijk een liefhebber van wetenschap in al zijn vormen en facetten. Het vorige boek dat we van haar besproken is het onvolprezen ‘Meisjes en Wetenschap‘, net als deze uitgave een juweeltje van een boek.

Lees meer »

Ik heb een vraag – Bart Coenen & Stephanie Dehennin

Illustratie door Jantien Baas: Ik heb een vraag – Bart Coenen & Stephanie Dehennin

Vanaf een bepaalde leeftijd lijken kinderen niks anders meer te doen dan moeilijke vragen te bedenken om hun ouders mee te overvallen. Vragen waarvan je je afvraagt waar die in hemelsnaam vandaan komen en hoe je die nou weer moet gaan beantwoorden.

Daarom dit keer een boek vol met antwoorden op moeilijke vragen, beantwoord door wetenschappers, maar wel in begrijpelijke taal.

Ik heb een vraag - Bart Coenen & Stephanie Dehennin

Boeken zoals deze zijn er al aardig veel, want kinderen die lastige vragen stellen is natuurlijk niks nieuws. Daar zitten natuurlijk een heleboel goede boeken tussen, maar dit is echt wel een absolute topper in het genre. Niet alleen wordt er heldere begrijpelijke taal gebruikt en zijn er veel interessante vragen bij, maar ook de afbeeldingen zijn erg mooi.

Lees meer »

Meisjes en wetenschap – Rachel Ignotofsky

Illustratie door Jantien Baas: Meisjes en wetenschap – Rachel Ignotofsky

Vijftig vrouwelijke wetenschappers door de eeuwen heen worden in het zonnetje gezet in dit buitengewoon mooie boek. Van paleontologen tot moleculair biologen en van electrotechnici tot wiskundigen, de vijftig meest invloedrijke vrouwelijke pioniers in de wetenschap worden in detail beschreven in betoverende beelden en teksten.

Meisjes en wetenschap - Rachel Ignotofsky

Met de eerdere recensie van ‘Bedtijdsprookjes voor Rebelse meisjes’ is dit het tweede boek over bijzondere vrouwen dat door de Kinderboekenbaas is gerecenseerd. En wat mij betreft volgen er nog veel meer, want net als dat boek, is dit weer een pareltje.

Lees meer »