Vakantie in tijden van Corona

Illustratie door Jantien Baas: Vakantie in tijden van Corona

Er lijkt maar geen einde te komen aan de ellende met de covid-19, oftewel corona, pandemie. En dan gaan we nu ook nog de meivakantie in, terwijl campings veelal gesloten zijn, stranden en andere natuurgebieden amper bezocht mogen worden en we overal ook nog eens anderhalve meter afstand moeten houden.

Daarom nog maar eens een nieuw artikel met verzamelde bezigheden in tijden van Corona, want al die gesloten instanties hebben wel heel veel leuke suggesties voor thuisactiviteiten voor kinderen (en ouders).

Musea

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het Museum van Volkenkunde in Leiden, die hebben een hele lijst aan leuke knutselactiviteiten opgesteld, geïnspireerd op hun gigantische collectie. Maak een amulet of een geluksdraak, kleur een Surinaamse kleurplaat of bedenk zelf een nieuw feest! Je kunt natuurlijk ook nog altijd het online museum bezoeken voor nog meer inspiratie.

Om in Leiden te blijven, ook het Rijksmuseum van Oudheden heeft zijn best gedaan en stelt een heleboel leuke activiteiten, knutsels, spelletjes en kleurplaten beschikbaar voor jonge onderzoekers. Uiteraard zijn ook van dit museum de topstukken digitaal gewoon te bekijken!

Mis je het museumbezoek nou echt té erg, doe dan je dagelijkse shot aan cultuur op in het Thuismuseum op Youtube! De vloggers van My Daily Shot of Culture bezoeken bijna dagelijks een museum zodat jij deze vanaf je bank thuis toch kunt bezoeken!

Maar niet alleen musea hebben hun best gedaan, ook de vele dierentuinen hebben voor allerlei interessants gezorgd om zelf thuis te bekijken. Zo heeft Vogelpark Avifauna één van hun beroemde vogelshows opgenomen om thuis op je gemak te bekijken. In dezelfde serie, Eruit op de Buis van Omroep West, kun je onder andere ook Blijdorp en het Keukenhof bezoeken.

En vergeet natuurlijk niet de mooie campagne Beleef de lente van de Vogelbescherming, met werkbladen, kleurplaten, nestcams en heel veel mooie video’s.

Festivals

Vakantie in tijden van Corona

Maar vergeet niet al die leuke festivals die niet meer door kunnen gaan! Om toch nog een beetje het festivalgevoel te krijgen heeft het Taartrovers Film Festival een tijdje geleden Taartrovers Thuis gelanceerd, met elke week een nieuwe korte film en een daarop geïnspireerde opdracht. Bak bijvoorbeeld een heerlijke taart, bouw een gigantische knikkerbaan of bedenk zelf grappige schaduwbeesten.

Wetenschap en techniek

Heeft deze crisis, veroorzaakt door een virus, je nou geïnspireerd om daar meer over te willen weten? Dat kan, want Science Centre Delft heeft als onderdeel van hun @Home programma ook een online cursus Virussen en Bacteriën op zijn website gezet om je eerste stappen als viroloog te nemen. Juist meer zin om dat virus eens stevig aan te pakken? Download dan de plannen voor je eigen Whack a Virus spel en ga thuis aan de slag met schaar en karton.

Niet speciaal voor de coronacrisis, maar daarom niet minder leuk, is thuisinderuimte.nl, bomvol met lessen, video’s en allerlei andere informatie over het buitenaardse voor kinderen én volwassenen. Maak bijvoorbeeld zelf een Planetarium, een waterraket of stel zelf een vraag aan onze eigen astronaut André Kuipers.

Kun je niet genoeg krijgen van de ruimte? Bezoek dan ook eens de virtuele tour van Museum Boerhave, met heel veel informatie en video’s over de maan, kometen en alles wat je nog meer kunt vinden in de kosmos.

Eten en bewegen

Maar natuurlijk kunnen ook volwassenen wel wat inspiratie gebruiken, wat culinaire inspiratie is bijvoorbeeld nooit weg nu restaurants en andere horeca gesloten zijn.

Laat Lannoo, uitgever van vele mooie kinderboeken, maar ook van hele mooie kookboeken, nou speciaal voor deze periode een leuk gratis e-kook-boek hebben samengesteld, het #BlijfInUwKot Kookboek van meer dan 100 pagina’s, geschreven door hun beste kookboekenauteurs! Voor de wat avontuurlijkere kok is er de Online outdoor cooking workshop van de Kampvuur Kok, als dat geen smullen wordt!

Om na al dat lekkere eten nog een beetje in shape te blijven heeft Bootcamp4Kids nu een verzameling oefeningen en challenges online gezet, wel even je naam en e-mailadres achterlaten. Je kunt ook gebruik maken van de gratis WoWijs-app voor tips, quizzes, challenges en nog veel meer voor een gezonde levensstijl. Of misschien wil je liever oefenen voor acrobaat of jongleur? Dat kan nu ook met behulp van de online circuslessen van Circus Miloco.

Tot slot

Na al die activiteiten even uitblazen met een goed luisterboek? Download dan de app Luisterbieb van de bibliotheek voor uren luisterplezier of luister naar de verhalen van Meester Jaap, voorgelezen door niemand minder dan auteur Jacques Vriens.

Vergeet natuurlijk niet op onze site rond te kijken voor nog meer inspiratie, activiteiten en hele mooie boeken!