Little People, BIG DREAMS – Astrid Lindgren – Linzie Hunter & Maria Isabel Sánchez Vegara

Illustratie door Jantien Baas: Little People, BIG DREAMS – Astrid Lindgren – Linzie Hunter & Maria Isabel Sánchez Vegara

Als klein meisje is Astrid Lindgren al verzot op boeken en verhalen. Haar eigen zorgeloze jeugd op het Zweedse platteland is een grote bron van inspiratie en het kleine meisje groeit uiteindelijk op tot één van de grootste kinderboekenauteurs van de wereld.

De serie ‘Van klein tot groots’ belicht kleine mensen die grootse dingen voor elkaar hebben gekregen. De wereldberoemde kinderboekenauteur Astrid Lindgren verdiend als geen ander zo’n eerbetoon.

Little People, BIG DREAMS - Astrid Lindgren - Linzie Hunter & Maria Isabel Sánchez Vegara

De Zweedse auteur is dan ook met recht een van de allergrootste kinderboekenauteurs van de wereld te noemen. Haar kinderboeken zijn over de hele wereld vertaald en er zijn weinig schrijvers die zo’n stempel hebben gedrukt op de jeugd van zovelen.

Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter, Karlsson van het dak en haar vele andere karakters hebben niet alleen in boeken gefigureerd, maar er zijn ook al heel wat films, series, tekenfilms en zelfs anime verschenen van haar verhalen.

Little People, BIG DREAMS - Astrid Lindgren - Linzie Hunter & Maria Isabel Sánchez Vegara

Veel van de door haar bedachte hoofdpersonen zijn op haar eigen opstandige karakter gebaseerd, als alleenstaande moeder in de jaren 50 deed ze dingen graag op haar eigen manier, een trekje dat in al haar latere boeken zeker terug te vinden is.

Dat deze eigenzinnige vrouw uiteindelijk zou uitgroeien tot één van de bekendste Zweden ter wereld had ze toen vast nog niet gedacht. Niets is echter minder waar, er is zelfs een prijs en een pretpark naar haar vernoemd en haar boeken gaan ruim 20 jaar na haar dood nog steeds als warme broodjes over de toonbank.

Little People, BIG DREAMS - Astrid Lindgren - Linzie Hunter & Maria Isabel Sánchez Vegara

In dit boek wordt het leven van Astrid in vogelvlucht geschetst in heerlijk vrolijke tekeningen die ze zelf waarschijnlijk buitengewoon gewaardeerd zou hebben. De vrolijke aard van Lindgren en die van haar verhalen worden door de speelse tekeningen prachtig uitgebeeld en na het lezen van dit boek krijg je meteen zin één van haar meesterwerken open te slaan.

Niet alle hoofdpersonen van de ‘Van klein tot groots’ delen zijn even goed gekozen. In mijn ogen is Koning Charles IV niet van eenzelfde statuur als selfmade grootheden als Aretha Franklin, Charles Darwin of Marie Curie. Ik ben zeer benieuwd om te weten of dit ook in de verkoopcijfers terug te zien is.

Astrid Lindgren is daarentegen onomstotelijk een grootheid die deze eer moeiteloos kan torsen. Deze editie van ‘Van klein tot groots’ is dan ook een leuk en leerzaam boek geworden waarin met vrolijke tekeningen het leven van een bijzonder mens voor kinderen toegankelijk wordt gemaakt.

Titel: Little People, BIG DREAMS – Astrid Lindgren
Auteur: Maria Isabel Sánchez Vegara
Illustraties: Linzie Hunter
Vertaling: Antje Schoehuys-Blaak
Uitgever: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051168358
Verschijningsdatum: februari 2021
Oorspronkelijke titel: Pequena y Grande Adtrid Lindgren
Bladzijden: 32
Afmetingen: 202 x 247 x 11 mm
Leeftijd: 6+
Leestijd: 15 min.
Prijs: €15,99

Website illustrator: linziehunter.co.uk