Vigo’s vliegende boekwinkel – Jen Campbell & Katie Harnett

Illustratie door Jantien Baas: Vigo’s vliegende boekwinkel – Jen Campbell & Katie Harnett

Iedereen is doodsbenauwd wanneer ze Vigo de draak tegenkomen, terwijl hij juist zo’n lieve zachtaardige lobbes is, die niets liever doet dan verhalen lezen en deze delen met anderen. Dan komt hij een meisje tegen dat niet bang is, en net als hem gek is op lezen.

Hun samenwerking leidt tot een herwaardering van Vigo en zelfs tot een nieuwe boekwinkel in het stadje, een vliegende!

Vigo's vliegende boekwinkel - Jen Campbell & Katie Harnett

Draken in kinderboeken zijn al een tijdje bezig aan een charme offensief, deze traditionele vuurspuwende monsters blijken vaak helemaal niet zo gevaarlijk te zijn als je op het eerste oog zou denken. Zo ook de draak in dit boek, die zich liever bezighoudt met verhalen lezen en vertellen dan ridders opeten en prinsessen ontvoeren.

Alle volwassenen kunnen niet verder kijken dan het uiterlijk van Vigo, maar het kleine meisje (dat de inhoud van een boek niet beoordeeld op de buitenkant) wel en dat levert haar een nieuwe vriendschap op, die ook de rest van het dorp veel moois brengt.

Vigo's vliegende boekwinkel - Jen Campbell & Katie Harnett

De mooie zachte, bijna herfstachtige kleuren die illustratrice Katie Harnett in veel van haar werk gebruikt, en ook in dit boek, geven het verhaal een rustgevende sfeer. De vriendelijkheid van Vigo wordt zo in woord en beeld vanaf het begin van het verhaal duidelijk gemaakt, want dat staat buiten kijf.

De spanning in het verhaal zit er in of Luna en Vigo de rest van het dorp ook zo ver krijgen dat ze inzien dat ze van het goedige monster niks te vrezen hebben. Maar van echte spanning is niet te spreken, de teksten van de Engelse Jen Campbell zijn vriendelijk en eenvoudig en hebben een fijn voorleesritme. Zo spannend als de inwoners van het dorp de ontmoetingen met de draak vinden, zo vriendelijk zijn de woorden van de draak en zijn groeiende onzekerheid als hij weer een onnodig bange dorpeling tegenkomt.

Vigo's vliegende boekwinkel - Jen Campbell & Katie Harnett

Zo is dit een heel vriendelijk boek geworden waarin een lieve draak en een schattig meisje een dorp vol bange volwassenen weten te overtuigen dat ze verder moeten kijken dan hun neus lang is.

De schitterende tekeningen en het liefdevolle verhaal zijn zo in de smaak gevallen bij de lezers dat er ondertussen in Groot Britannie ook al een vervolg is verschenen, waarbij de Draak en Luna naar de maan reizen op zoek naar de familie van Vigo. Hopelijk wordt ook dat boek hier snel uitgebracht!

Mooie tekeningen en een zachtaardig verhaal waarin boekenliefde een hoofdrol speelt, maar toch met een gigantische draak, wat zou een kleine boekenwurm nog meer kunnen wensen?

Titel: Vigo’s vliegende boekwinkel
Auteur: Jen Campbell
Illustraties: Katie Harnett
Vertaling: Ellen Hosmar
Uitgever: Veltman Uitgevers
ISBN: 9789048316427
Verschijningsdatum: augustus 2018
Originele titel: Franklin’s Flying Bookshop
Bladzijden: 32
Afmetingen: 29,2 x 280 x 10 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 13,50

Website auteur: jen-campbell.co.uk

Website illustrator: katieharnett.com

Koop 'Vigo's vliegende boekwinkel' bij Paagman.nlVind 'Vigo's vliegende boekwinkel' in de bibliotheek