Voor papa – Daan Remmerts de Vries & Marije Tolman

Illustratie door Jantien Baas: Voor papa – Daan Remmerts de Vries & Marije Tolman

Nadat Lynn naar school is gebracht door haar vader stapt hij meteen in het vliegtuig naar Afrika om een monster te verslaan. Daarna moet nog een president geholpen worden en staat het vangen van een boef op het programma.

Lynn fantaseert er op los wat haar vader allemaal doet nadat hij haar naar school heeft gebracht. En dat kunnen natuurlijk alleen maar grootse avonturen zijn, want zeg nou zelf, je vader, dat is toch een held?

Voor papa - Daan Remmerts de Vries & Marije Tolman

Een nieuw boek met de illustraties van Marije Tolman is altijd een feestje en er zijn recent veel feestjes geweest want ze is een veelgevraagde illustratrice waar heerlijk veel boeken van uitkomen. Ze werkt veelvuldig samen met een verscheidenheid aan kinderboekenschrijvers en brengt ook haar eigen boeken uit (vaak in samenwerking met haar vader Ronald Tolman) zoals het dromerige en hier ook al eerder gerecenseerde Het eiland.

Voor papa is dan ook weer een heel mooi boek met grote pagina’s en heel veel ruimte voor de tekeningen van Marije. De fantasie avonturen over wat de vader van Lynn allemaal beleeft worden vermengt met de klas waarin ze zich bevindt. De planten in de vensterbank veranderen in bossen, dan staat haar tafeltje ineens in de Mexicaanse woestijn en later zitten de dieren uit het oerwoud naast haar in de klas.

Voor papa - Daan Remmerts de Vries & Marije Tolman

Daan Remmerts de Vries heeft de teksten geschreven, een auteur met al een hele staat van dienst. Meerdere Gouden Griffels zijn hem ten deel gevallen en hij heeft al vele tientallen kinderboeken en ook een aantal boeken voor volwassenen geschreven. Als illustrator zeker ook niet onverdienstelijk, maar dit keer zijn de illustraties bij zijn verhaal dus van Marije Tolman.

Het verhaal over wat haar vader allemaal beleefd als Lynn op school zit is geheel op rijm en erg grappig geschreven. Lynn vertelt duidelijk zelf wat ze denkt dat haar vader beleeft en de rijmpjes die dat oplevert zijn heerlijk vrolijk en vol humor.

Voor papa - Daan Remmerts de Vries & Marije Tolman

Een heel klein minpuntje is dat een aantal woorden in het boek (ojefanten, presi-vent) zogenaamd grappig kinderlijk zijn geschreven (de woorden van Lynn). Dat had van mij niet gehoeven, de teksten en afbeeldingen zijn ruimschoots grappig genoeg van zichzelf.

Alweer een erg mooi en heerlijk groot boek met de fantasievolle tekeningen van Marije Tolman en de geestige teksten van Daan Remmerts de Vries. En ondanks mijn kleine puntje van kritiek absoluut een aanwinst voor elke kinderboekenkast. Helemaal omdat de leuke kinderboeken over vaders toch wel wat dun gezaaid lijken te zijn.

Titel: Voor papa
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Illustraties: Marije Tolman
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672490
Verschijningsdatum: december 2017
Bladzijden: 32
Afmetingen: 10x349x253 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 14,50

Website illustrator: marijetolman.nl

Koop “Voor papa” bij Paagman.nl