Vos en Haas en de ballon van Uil – Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing

Illustratie door Jantien Baas: Vos en Haas en de ballon van Uil – Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing

Er groeit een ballon aan de boom van Uil! Volgens Vos kan dat niet, maar Uil kan het niet schelen, hij heeft de ballon en neemt hem overal mee naar toe. Tot de ballon lek raakt, dat mag niet!

In de herfst vallen alle blaadjes van de bomen, maar dit keer komt er ook wat voor terug! Uil is zo in zijn sas met zijn nieuwe ballon dat het moment van verlies erg hard aankomt. Maar zoals de blaadjes weer terugkeren zal er vast ook weer een ballon aan de boom groeien.

Vos en Haas en de ballon van Uil - Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing

Vos en Haas-boeken zijn er in heel veel verschillende niveaus, de laagste, zoals dit boek, zijn heerlijk om voor te lezen. Als kinderen zelf gaan lezen, zijn van het bekende duo (trio?) ook vroeg-leesboekjes (AVI 1 en hoger) beschikbaar.

De boekjes zijn opgedeeld in niveaus die overeenkomen met de leesniveaus van de hoofdpersonen. Zo is het laagste niveau dat van de wat onnozele uil, daarna komt de eeuwig snoepende vos en het hoogste niveau komt overeen met wat de wijze haas leest.

Vos en Haas en de ballon van Uil - Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing

De tekeningen van Thé Tjong-Khing in het Vos en Haas-boek zijn mooi helder en staan vaak vol met kleine details. De teksten zijn kort en eenvoudig en geven met de verschillende lettergroottes meteen een suggestie voor waar de nadruk op dient te worden gelegd.

Thé Tjong-Khing verstopt in de afbeeldingen van de Vos en Haas-boeken ook vaak kleine grappige dingen die voor volwassenen zijn bedoeld. In de plaat hieronder vind je bijvoorbeeld een poster die je zo in een museumwinkel zou kunnen vinden. Zo blijft het ook voor de voorlezers leuk om de boeken te lezen en steeds weer wat nieuws te ontdekken in de afbeeldingen.

Vos en Haas en de ballon van Uil - Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing

Dit boek is helaas niet meer nieuw in deze dik kartonnen editie te krijgen (veel bibliotheken hebben nog wel exemplaren), maar in 2016 is het samen met drie andere seizoens-verhalen gebundeld in ‘Vos en Haas en de seizoenen’.

Er zijn ondertussen veel Vos en Haas-boeken verschenen en zelfs een leuk doeboek voor kinderen van de onderbouw-leeftijd. Een fantastisch leuk en leerzaam kado voor kinderen die voor het eerst naar school gaan of een regenachtige herfstvakantie moeten doorkomen.

Op de site van Lannoo kun je nu ook voor de iPad e-books downloaden die zelf zijn te lezen of te bekijken en luisteren. Download een gratis exemplaar op de site.

Kortom, een fijn boek uit een leuke serie met hoofdpersonen die met je kinderen kunnen meegroeien.

Titel: Vos en Haas en de ballon van Uil
Auteur: Sylvia Vanden Heede
Illustraties: Thé Tjong-Khing
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789020984095
Verschijningsdatum: september 2009
Bladzijden: 16
Afmetingen: 10x341x252 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 5 min.
Prijs: € 19,95
Onderscheiding illustrator: Zilveren Griffel (2002, 2006, 2015) en Gouden Uil (2008) e.a.

Website illustrator: thetjongkhing.nl

Koop “Vos en Haas en de seizoenen” bij Paagman.nlKoop “Vos en Haas doeboek” bij Paagman.nl