Vos is een boef – Daan Remmerts de Vries

Illustratie door Jantien Baas: Vos is een boef – Daan Remmerts de Vries

Wanneer Dodo, de laatste van zijn soort, na een bezoekje aan Vos ineens nergens meer te bekennen is, hebben Das en Wasbeer zo hun bedenkingen. Wanneer Vos hen dan ook nog eens een reusachtige gebraden kip voorschotelt zijn ze er helemaal zeker van, Vos is een boef!

Vossen zijn natuurlijk nare beesten, sluw, gemeen en niet te vertrouwen, maar is dat wel zo? Is dat juist niet een vooroordeel waar helemaal niks van waar is?

Vos is een boef - Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries, die grossiert in Zilveren en Gouden Griffels, heeft dit boek geschreven, maar ook getekend, iets wat hij bij lang niet al zijn boeken doet. Hier werkt het uitstekend en je vraagt je dan ook af wanneer de Vries nou ook eens voor zijn illustraties in de prijzen gaat vallen.

De licht panische Das en Wasbeer doen je als lezer ook denken dat Vos die arme Dodo inderdaad te grazen heeft genomen. Alles lijkt er op te wijzen dat Vos zijn natuur niet onder bedwang had en de angst van zijn twee vrienden werkt aanstekelijk. De rustig winkelende vos lijkt binnen no-time een moordlustige misdadiger die nergens voor terugdeinst in zijn zoektocht naar een volgende prooi.

Vos is een boef - Daan Remmerts de Vries

De tekeningen zijn gemaakt met lichte kleuren en zijn gedeeltelijk opgebouwd als een soort collages van uitgeknipte patronen wat een heel bijzonder effect geeft. De tegenstelling tussen de heftige angsten van Wasbeer en Das en de rustige en vreedzame kleuren werkt heel effectief, zo ga je ondanks de overtuiging van de twee toch twijfelen aan hun oordeel.

De teksten voor een prentenboek als deze kun je wel aan Daan Remmerts overlaten, elke pagina heeft ongeveer dezelfde hoeveelheid en loopt vlot door zodat het fijn voorleest en een sterke spanningsboog creëert. Als de ontknoping dan uiteindelijk plaatsvind kun je niet anders dan hardop lachen om de strapatsen van de twee trouweloze vrienden.

Vos is een boef - Daan Remmerts de Vries

Is dit dan het boek dat Daan Remmerts de Vries aan zijn eerste Penseel gaat helpen? Ongeacht of dat gaat gebeuren of niet is dit een heel spannend en grappig prentenboek dat elk kind zal kunnen bekoren, fijn om in de kast te hebben staan en heerlijk om voor te lezen.

Mocht je nog steeds niet overtuigd zijn van de kwaliteit van het boek, bekijk dan deze behulpzame boektrailer waarin het boek aan je wordt voorgesteld.

Titel: Vos is een boef
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgever: Gottmer
ISBN: 9789025770617
Verschijningsdatum: februari 2019
Bladzijden: 40
Afmetingen: 318 x 231 x 11 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 14,99

Koop 'Vos is een boef' bij Paagman.nlVind 'Vos is een boef' in de bibliotheek