Vosje – Marije Tolman & Edward van de Vendel

Illustratie door Jantien Baas: Vosje – Marije Tolman & Edward van de Vendel

Vosje heeft het heerlijk naar zijn zin in de duinen, hij danst met de vogels en rent achter de vlinders aan, maar dan springt hij iets te enthousiast de lucht in en komt hij met een harde smak neer. Daarmee begint een hele bijzondere droom waarin zijn hele leven aan hem voorbij komt, van geboorte tot de val en het jongetje dat hem uiteindelijk vind en naar zijn familie terug brengt.

In zijn droom beleeft hij weer alle leuke (en minder leuke) dingen die hij heeft meegemaakt, van zijn tijd als pup tot die ene keer dat het kleine mens hem uit de pot heeft gered.

Vosje - Marije Tolman & Edward van de Vendel

Een samenwerking van twee auteurs met zo’n bijzondere staat van dienst kan alleen maar een heel mooi boek opleveren en dat is met Vosje dan ook absoluut het geval. Edward van de Vendel is een auteur met een indrukwekkend oeuvre, de winnaar van verscheidene zilveren griffels (en de Woutertje Pieterse Prijs) en de schrijver van het kinderboekenweekgeschenk van 2005. Daarnaast is de lijst kinderboeken die hij (buitengewoon goed) heeft vertaald bijna eindeloos, deze site staat dan ook al vol met boeken waar Edward een hand in heeft gehad.

Ook in dit boek is de tekst weer van hoge kwaliteit, het verhaal wordt met weinig woorden verteld en versterkt de sfeer die door de afbeeldingen wordt gecreëerd. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van het vosje zelf, die niet alles begrijpt wat die gevaarlijke mensen uitvoeren en zo een grappig commentaar levert op die vreemde wezens en hun spullen, die zich zo nu en dan in zijn territorium vertonen.

Vosje - Marije Tolman & Edward van de Vendel

Maar ook Marije Tolman, die de afbeeldingen in dit boek heeft verzorgd, is verre van de minste. Met vertalingen van haar boeken (en prijzen) over de hele wereld, exposities in vooraanstaande musea en natuurlijk beeldschone boeken is Tolman met recht een van de grote illustratoren in Nederland te noemen. In Vosje maakt ze die reputatie dan ook weer meer dan waar.

De basis van veel afbeeldingen zijn foto’s die Marije heeft genomen op de waddeneilanden en aan de kust van de Noordzee, waar vosje en de andere dieren uit de duinen overheen zijn getekend. Op de eerste pagina’s zetten prachtige tekstloze platen de toon van het verhaal en als het vosje in zijn droom is beland gaan deze over naar al even mooie afbeeldingen die volledig getekend zijn.

Vosje - Marije Tolman & Edward van de Vendel

De speelse tekeningen met het frisse kleurgebruik maken dit een heerlijk vrolijk boek, wat nog eens extra versterkt wordt door het verhaal van het vosje en zijn kleine mensenvriend. Iedereen die wel eens in de Nederlandse duinen is geweest voelt zich meteen thuis in dit boek.

De mooie hardcover kaft met linnen rug geven het boek een sjieke uitstraling en maken meteen duidelijk dat Querido kosten nog moeite heeft gespaard om van dit boek een succes te maken.

Een heerlijk vrolijk, maar ook ontroerend boek, van twee uitmuntende kinderboekenauteurs op de toppen van hun kunnen, je bent gek als je dit boek laat liggen.

Titel: Vosje
Auteur: Edward van de Vendel
Illustraties: Marije Tolman
Uitgever: Querido
ISBN: 9789021414348
Verschijningsdatum: september 2018
Bladzijden: 88
Afmetingen: 10x349x253 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 18,99

Website auteur: edwardvandevendel.com

Website illustrator: marijetolman.nl

Koop 'Vosje' bij Paagman.nl