Zie zo zaai je! – Annelie Johansson & Nadia Nörbom

Illustratie door Jantien Baas: Zie zo zaai je! – Annelie Johansson & Nadia Nörbom

Het hebben van groene vingers voor kinderen wordt al een hele tijd gepromoot, door allerlei natuurinstanties, kinderorganisaties en zelfs de Albert Heijn met zijn moestuintjes is in deze niche gesprongen. Ook zijn er al aardig wat boeken die kinderen helpen met hun horticulturele vaardigheden, waaronder dit erg leuke boek van één van Zweden’s meest vooraanstaande hoveniers.

Van onkruid wieden tot verpotten, het belang van insecten voor je planten en zaadjes verzamelen voor het volgende seizoen, alles wat een kleine tuinier moet weten wordt uitgelegd in woord en beeld.

Zie zo zaai je! - Annelie Johansson & Nadia Nörbom

In Zweden (waar het boek al in 2015 verscheen) is het gekozen tot Tuinboek van het jaar 2015 en het is ondertussen naast deze Nederlandse editie ook al in het Duits verschenen. Dat is dan ook niet voor niks, want dit boek is behoorlijk volledig en blijft tegelijkertijd nog heel goed begrijpelijk.

De teksten zijn in eenvoudige taal geschreven en alles wordt helder en duidelijk uitgelegd, gebruik makend van simpele maar mooie afbeeldingen. Door de vele afbeeldingen lijkt het net alsof er niet zo heel veel tekst in het boek staat, maar daar verkijk je je op, want het is best een dik boek.

Zie zo zaai je! - Annelie Johansson & Nadia Nörbom

Naast de uit papier geknipte afbeeldingen staan er ook een heleboel foto’s in het boek, enerzijds van mooie natuur en tuinierende kinderen ter inspiratie en anderzijds van de voorwerpen en planten die beschreven worden in de teksten.

De schrijfster Annelie Johansson is een professioneel en getalenteerd tuinier die onder andere werkt voor het Zweedse Rottneros Park en de Rosendals Trädgård, een voorloper op het gebied van organische en biodynamische cultivatie van planten, gelegen aan de rand van Stockholm. Mocht je jezelf daar ooit  in de buurt vinden, het is absoluut een aanrader om er in de theetuin een kopje thee te drinken met een stukje worteltaart en een mooie wandeling te maken.

Zie zo zaai je! - Annelie Johansson & Nadia Nörbom

Annelie Johansson bezit duidelijk een enorme hoeveelheid kennis uit het hoveniersvak en heeft dat netjes gedoseerd in dit boek kunnen stoppen zonder dat het te ingewikkeld of diepgravend wordt. De afbeeldingen zorgen voor wat verlichting en verhelderen de toch al duidelijke teksten nog eens extra. Kinderen kunnen dan ook perfect met dit boek uit de voeten en zullen heel wat inspiratie halen uit de afbeeldingen.

Een mooi, compleet en inspirerend boek dat eigenlijk niet zou mogen ontbreken als je een tuin en kinderen hebt!

Titel: Zie zo zaai je!
Auteur: Annelie Johansson
Illustraties: Nadia Nörbom
Vertaling: Ceciel Verheij
Uitgever: Christofoor
ISBN: 9789060387986
Verschijningsdatum: februari 2017
Originele titel: Så ett frö!
Bladzijden: 75
Afmetingen: 14x213x178 mm
Leeftijd: 6+
Prijs: € 14,95

Website illustrator: nadia-norbom.squarespace.com

[Koop “Zie zo zaai je!” bij Paagman.nl]

Koop 'Zie zo zaai je!' bij Paagman.nl