Zo slapen dieren – Marie Stumpfova & Jiri Dvorak

Illustratie door Jantien Baas: Zo slapen dieren – Marie Stumpfova & Jiri Dvorak

Wist jij dat gierzwaluwen vliegend slapen, dat giraffen niet langer dan 5 minuten achter elkaar slapen (met hun hoofd leunend op een tak) en katten wel meer dan 70% van hun leven in dromenland doorbrengen? 

Deze eigenaardige eigenschappen en nog veel meer interessante weetjes over dieren en hun bijzondere slaapgewoontes kun je vinden in dit prachtig geïllustreerde boek.

Zo slapen dieren - Marie Stumpfova & Jiri Dvorak

Zo nu en dan verschijnt er een bijzonder boek waarvan je niet wist dat je het al die tijd gemist hebt. Dit boek is er zo eentje en uitgeverij Boycott Books lijkt een expert in dat type boeken te zijn. Het recent gerecenseerde ‘Een wonderlijke expeditie van robots‘ was namelijk ook al zo’n onverwacht pareltje en ‘Zo slapen dieren’, desalniettemin van een heel ander kaliber, is alweer een schot in de roos.

De teksten zijn kort en bondig en beschrijven de slaaprituelen van een verscheidenheid aan diersoorten die allemaal zijn uitgekozen voor de bijzondere en ongewone manieren waarop ze de nacht doorbrengen. Een gemiddeld dier heeft natuurlijk natuurlijke vijanden en om die het niet al te makkelijk te maken tijdens hun slapen heeft elke diersoort een eigen strategie bedacht om daarmee om te gaan, soms met heel onverwachte resultaten.

Zo slapen dieren - Marie Stumpfova & Jiri Dvorak

Tsjechië heeft een traditie hoog te houden van hoogwaardige grafisch werk en dat wordt met dit boek zonder problemen volbracht, want net als ‘Een wonderlijke expeditie van robots‘ is ook dit boek van origine Tsjechisch.

De afbeeldingen van Marie Stumpfova zijn gemaakt met zeefdrukken of een aanverwante techniek en geven fantastisch de sfeer weer waarin de dieren verkeren als ze slapen. De illustratie van de kat die gezellig in een schuurtje een uiltje knapt en de python die opgerold in de jungle hangt, verplaatsen je probleemloos in hun wereld.

Zo slapen dieren - Marie Stumpfova & Jiri Dvorak

Dat ook dit boek uit Tsjechie komt is ook niet heel vreemd aangezien een van de oprichters daar vandaan komt, maar wel heel knap dat er consistent buitengewone uitgaven worden geselecteerd. Met dit boek heeft Boycott Books alweer laten zien dat ze een neus hebben voor fantastisch mooie prentenboeken die blijkbaar door andere uitgeverijen over het hoofd worden gezien.

Een origineel en bijzonder mooi uitgevoerd boek dat een aanwinst is voor elke boekenkast, leerzaam maar vooral buitengewoon mooi!

Titel: Zo slapen dieren
Auteur: Jiri Dvorak
Illustrator: Marie Stumpfova
Vertaling: Edgar de Bruin
Uitgever: Boycott Books
ISBN: 9789492986054
Verschijningsdatum: mei 2019
Originele titel: Jak zvířata spí
Bladzijden: 38
Afmetingen: 223 x 300 x 12 mm
Leeftijd: 6+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 16,95

Website illustrator: mariestumpfova.com

Koop 'Zo slapen dieren' bij Paagman.nlVind 'Zo slapen dieren' in de bibliotheek