Zo werkt dat – Malgorzata Mycielska, Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

Illustratie door Jantien Baas: Zo werkt dat – Malgorzata Mycielska, Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

Van de makers van Atlas en Onder water / Onder de grond, nu een boek vol verbluffende uitvindingen! En nu eens een keer niet de succesverhalen, zo saai, die kennen we al! Nee dit zijn de vreemde eenden in de bijt, de buitenissige uitvindingen die soms korte tijd erg succesvol waren, of juist helemaal nooit het daglicht hebben gezien.

Want voor elk geniaal idee zijn er 10 die misschien iets minder geniaal zijn, maar daarom niet minder waardevol (of vermakelijk).

Zo werkt dat - Malgorzata Mycielska, Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

De besproken uitvindingen staan niet in chronologische of een andere “logische” volgorde en beslaan alle disciplines van het uitvindersvak. Zo zijn er een heel aantal bizarre voertuigen beschreven, verschillende inventieve klokken, maar ook de zogenaamde isolator en het bijzonder vreemde blubber-sms apparaat.

Bij elke innovatie worden er eerst twee bladzijden gebruikt om de uitvinding uit te leggen in beeld en tekst. Dan volgt er een dubbele pagina met een afbeelding waarin het apparaat wordt losgelaten op een nietsvermoedende bevolking met alle onverwachte gevolgen van dien. De uitleg is vaak zo goed en gedetailleerd dat je zin krijgt om zelf aan de slag te gaan met tandwielen en stoomketels.

Zo werkt dat - Malgorzata Mycielska, Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

De teksten, geschreven door Malgorzata Mycielska en vertaald door Christelle Bogaert, zijn eenvoudig geschreven zonder veel moeilijke woorden en staan bol met interessante weetjes. Erg geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 om zelf te lezen en zich hopelijk te laten inspireren tot eigen absurde uitvindingen.

De afbeeldingen van het Poolse illustrators-echtpaar Mizielinski zijn weer als vanouds grappig en maken het boek een genot om door te bladeren. Ook de technische afbeeldingen zijn met veel kunde aan het papier toevertrouwd zoals ze ook al in eerdere boeken als Onder water / Onder de grond hebben laten zien.

Zo werkt dat - Malgorzata Mycielska, Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

Dit is echt zo’n boek dat je niet in één keer uitleest, maar keer op keer weer uit de kast pakt om te kijken of je nog iets kunt vinden wat je de vorige keer over het hoofd hebt gezien.

En dan je fantasie op de loop laten gaan over hoe het zou zijn als je echt een reisje kon boeken op de Reiswolk of de Vliegende fiets.

Titel: Zo werkt dat
Auteurs: Malgorzata Mycielska, Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski
Vertaling: Christelle Bogaert
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401444248
Verschijningsdatum: juni 2017
Oorspronkelijk titel: Ale patent!
Bladzijden: 128
Afmetingen: 16x255x211 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60 min.
Prijs: € 17,99
Onderscheidingen illustratoren: Prix Sorcières 2013, Premio Andersen 2013,  Travelery 2012 e.a.

Website illustratoren: hipopotamstudio.pl

Koop 'Zo werkt dat' bij Paagman.nlKoop 'Atlas' bij Paagman.nlKoop 'Onder water / Onder de grond' bij Paagman.nl